• Search form

03.07.2018 | 15:29

Besplatno u Narodni muzej do 8. jula

Besplatno u Narodni muzej do 8. jula

Narodni muzej u Beogradu odlučio je da produži mogućnost besplatnog obilaska njegove nove stalne postavke do nedelje, 8. jula, a kako je saopsstio, već tokom prve noći i naredna tri dana nakon svečanog otvaranja, privukao je više od 15.000 posetilaca.

Pored stalne postavke, koja je raspoređena na tri etaže muzejske zgrade i obuhvata hronološki opseg od praistorije do 20. veka, prvi posetioci su imali mogućnost da vide i Miroslavljevo jevenđelje, najstariji ćirilični rukopis iz 8. decenije 12. veka. Preostalih sedam dana, koliko će Jevanđelje ukupno moći da bude izloženo u tekućoj godini, ostavljeno je za kasnije.

Narodni muzej će biti i dalje otvoren tokom šest dana u sedmici izuzev ponedeljka, a radno vreme tokom četiri dana (utorak, sreda, petak i nedelja) je od 10 do 18 časova, dok je četvrtkom i subotom od 12 do 20. Ulaz za posetioce ostaje iz Vasine ulice, a izlaz ka Trgu republike.

Narodni muzej svečano je otvoren 28. juna, 15 godina nakon zatvaranja stalne postavke i više puta odlagane rekonstrukcije, a novo poglavlje započeo je uz ponovljena obećanja zvaničnika Vlade Srbije o nastavku ulaganja u kulturu.

“Još jednom obećavamo, i zbog prošlosti, i zbog budućnosti, da ovo nije kraj našeg bavljenja kulturom”, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obraćajući se mnogobrojnim zvanicama u Narodnom muzeju, koji je otvoren multimedijalnim spektaklom na fasadi zdanja na Trgu republike, koji je privukao veliki broj građana.

Audio-vizuelni spektakl povodom otvaranja Narodnog muzeja, foto: SEEcult.org

Nova stalna postavka obuhvata oko 5.000 eksponata (od ukupno oko 400.000 u muzejskim zbirkama), a obuhvata hronološki opseg od dalekog paleolita do umetnosti 20. veka.

Nakon svečanog otvaranja, Narodni muzej bio je otvoren naredna 24 sata neprekidno, a potom do kraja prošlog vikenda od 10 do 22 časa. Prvobitno je bilo najavljeno da će ulaz biti besplatan do 1. jula, a da će od 3. jula ulaznice koštati 300 dinara.

Građevinski radovi na rekonstrukciji Narodnog muzeja završeni su krajem marta, kada je počeo rad na pripremi stalne postavke. Rekonstrukcija je rađena prema projektu Mašino-projekta i idejnom rešenju arhitekte Zorana Jovanovića, a radove na restauraciji, sanaciji i adaptaciji zgrade obavila je grupa izvođača na čelu sa preduzećem “Koto”.

Prema prvobitnom planu, objavljenom u maju 2016. godine, rekonstrukcija Narodnog muzeja trebalo je da bude završena za 18 meseci, odnosno do kraja 2017. godine, ali je kasnije odložena za šest meseci i ponovno otvaranje zgrade najavljeno je za jun 2018.

Nakon odustajanja od ranija dva plana rekonstrukcije, radovi na fasadi i prozorima počeli su krajem 2014. godine, pa su predstavnici vlasti najavljivali završetak radova i ponovno otvaranje Narodnog muzeja za 2016. godinu. Prethodno se odustalo od dva projekta rekonstrukcije Narodnog muzeja – arhitekte Milana Rakočevića i potom Vladimira Lojanice, a onda je u vreme ministra kulture Bratislava Petkovića najavljeno je jeftinije i brže rešenje sanacije i otvaranje i MSU i Narodnog već tokom 2014.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.