• Search form

04.10.2017 | 15:03

BGF sa Rajskinom i Antje Vajthas

BGF sa Rajskinom i Antje Vajthas

Beogradska filharmonija nastupiće 6. oktobra u Kolarčevoj zadužbini pod palicom Danijela Rajskina, a izvešće dela Mendelsona, Veberna i Čajkovskog, te Bramsov Violinski koncert sa Antje Vajthas.

Time počinje ciklus “Vazduh” nove sezone Beogradske filharmonije koja je nazvana “Pet elemeneta”.

Vazduh je, prema navodima BGF, na sasvim različite načine prikazan u bajkovitom “Snu letnje noći Mendelsona, koloritnom “Na letnjem vetruVeberna i strasnoj “BuriČajkovskog.

Rajskin, čest gost BGF, a od sezone 2017/18. godine njen stalni  gostujući dirigent, smatra da je od svih elemenata koji čine prirodu, vazduh najteže muzički prikazati.

“Izvodimo divno balansiran i vešto kreiran program sa specifičnom temom. Pored kompozicija koje imaju vazduh kao povezujuću nit, izvodimo i Bramsov koncert za violinu uz fantastičnu Antje Vajthas, pravu predstavnicu nemačke muzičke tradicije. Ovo delo karakteriše čuveni solo za obou u drugom stavu, gde će oboista Beogradske filharmonije morati puno vazduha da udahne da bi ga izveo”, naveo je Rajskin.

Bramsov koncert, svojevremeno opisan kao neodsvirljiv, a zbog težine solističke deonice nazivan koncertom “protiv” violine, BGF će izvesti sa Antje Vajthas, koja važi za jednu od najvećih violinistkinja današnjice.

Beogradska filharmonija započela je 29. septembra novu sezonu “Pet elemenata - prvim nastupom sa novim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom.

Novu sezonu BGF “Pet elemenata” čini 25 koncerata raspoređenih u pet ciklusa: “Zemlja”, ”Vazduh”, “Vatra”, “Voda” i “Peti”. Koncept nove sezone predstavili su još u aprilu Felc i direktor BGF Ivan Tasovac, navodeći da se odnosi na sveprisutni konflikt ljudskog bića i prirode, budući da je čovek jedan od njenih glavnih neprijatelja.

Kao i proteklih nekoliko godina, celokupna sezona 2017/2018 je rasprodata, zbog čega je BGF ponovo uvela pet dodatnih termina za pet najtraženijih programa u pretpremijernim terminima pod nazivom Filharmanija(k).

Sajt BGF je bgf.rs, a program sezone nalazi se i u Kalendaru portala SEecult.org.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.