• Search form

01.09.2017 | 17:34

Bitef ni jedne godine bez nemačkog teatra

Bitef ni jedne godine bez nemačkog teatra

Nemački teatar je već pola veka neizostavno prisutan na međunarodnom pozorišnom festivalu Bitef, a tako će biti i u njegovom 51. izdanju, od 22. do 30. septembra, kada u glavnom programu učestvuju dve predstave nemačkog reditelja Ersana Montaga – “Sneg” i “Istrebljenje”.

Ambasador Nemačke Aksel Vilhelm Ditman istakao je veliko zadovoljstvo što je Bitef svake godine realizovan, između ostalog, i uz podršku te ambasade.

“Mi svake godine nestrpljivo čekamo kraj septembra da vidimo na koji način ćemo još jednom prikazati deo nemačke umetnosti. Ovo je 51. put kako će nemačka ambasada, uz Gete institut, uspeti da ponovo učestvuje u realizaciji ovog značajnog festivala”, rekao je Ditman na konferenciji za novinare 1. septembra u Skupštini Beograda.

Ditman je zahvalio i čestitao umetničkom direktoru Bitefa Ivanu Medenici “na izuzetno obavljenom poslu u izboru komada”.

“Nekad se pitam da li uopšte moram da idem u pozorište kada sam u Nemačkoj, jer zapravo sve ono što je najbolje u nemačkom teatru dospe na Bitef. Za dve godine koliko sam u Beogradu imao sam priliku da vidim nastupe Teatra Maksim Gorki, Folskbine i Šaubine, izuzetno značajnih pozorišnih kuća iz Nemačke”, izjavio je ambasador i dodao da je ove godine izbor pao na Talija teatar iz Hamburga i predstavu “Sneg”.

“To je fascinantan komad koji obrađuje temu aktuelnih odnosa i to na način na koji ih je sagledao Ersan Montag, a sve je bazirano na knjizi Orhana Pamuka”, rekao je on.

Sneg, foto Armin Smailović

Ditman se osvrnuo i na širu saradnju nemačkog govornog područja i Srbije podsetivši da će na Sajmu knjiga krajem oktobra počasni gost biti zajedno Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn.

Direktor Gete instituta Frank Bauman takođe je istakao da je 51. put uspostavljena saradnja te ustanove i Bitefa.

“Za mene je predstojeći festival posebno značajan jer sam skoro došao u Beograd i prvi put sam na Bitefu. Veliki broj novinara na ovoj konferenciji govori mi o reputaciji Bitefa i značajnom mestu koje zauzma na mapi kulturnih dešavanja”, izjavio je on.

Bauman je izrazio zadovoljstvo što je upravo “Sneg” nešto što će videti beogradska publika, a što je Gete institut podržao.

“Montag je mlad reditelj koji je u poslednjih pet-šest godina izuzetno produktivan. U Nemačkoj se smatra ekstremnim talentom i tretira se kao zvezda u usponu. Nije vezan samo za Talija teatar u Hamburgu, radio je na mnogim scenama u Berlinu, Minhenu, Frankfurtu, a i u Švajcarskoj”, rekao je Bauman.

Napominjući da reditelj koji je rođen u Berlinu ima tursko poreklo, dodao je da “ovaj komad nosi jedan turski materijal, jednu tursku priču”.

“Radi se o odnosima Turske i Nemačke. Tu postoje određene poteškoće, to svi znamo, ali ono što je teško u politici, u kulturi često može da bude obrađeno i kroz želju za dijalogom, kao što i jeste slučaj u predstavi za koju je Montag adaptirao roman Orhana Pamuka. Naravno, uvek postoje različiti doživljaji jednog dela, ali ono što on hoće da naglasi jeste da ne treba da pričamo o Srbima, o Nemcima, o Turcima, nego da treba na potpuno drugačiji način da se posmatramo između sebe kao ljudi”, istakao je Bauman.

Ambasador Švajcarske Filip Ge izjavio je da su i švajcarski umetnici redovno gosti Bitefa i da je srećan što ovoga puta može da podrži dolazak trupe Koncert teatra iz Berna, sa predstavom “Istrebljenje” u režiji Ersana Montaga koga smatraju za enfant terrible nemačke pozorišne scene.  

“Švajcarska ambasada u Beogradu smatra da je veoma važno da inostrani umetnici gostuju u Srbiji iz razloga što politika Zapadnog Balkana još uvek bitno utiče na istorijske tokove, s obzirom na to da su procesi regionalnih pomirenja još uvek u toku. Međutim, kao i svim stvaraocima i njima je neophodno da svoju inspiraciju razvijaju kroz proces suočavanja svojih ideja sa idejama drugih. Iz tog razloga je moj prioritet kada je kultura u pitanju da naše umetnike dovodim u Srbiju, a srpske u Švajcarsku, sve vreme imajući na umu činjenicu da međuljudska razmena predstavlja osnovu bilateralnih odnosa”, rekao je on.

Ge je naglasio da organizatorima Bitefa pruža snažnu podršku “u njihovoj nameri da istraju u kreiranju programa koji, uprkos teškoćama, ostaje na svetskom nivou”.

Umetnički direktor Ivan Medenica rekao je da Montag, mada zvezda u Nemačkoj, sada na Bitefu prvi put nastupa na međunarodnoj sceni.

“To i jeste jedan od naših ciljeva, da Bitef uz dovođenje afirmisanih umetnika ponovo počne da otkriva i promoviše nove stvaraoce i to ne samo iz naše zemlje i regiona, nego čak i iz najznačajnije pozorišne kulture Evrope, pa i sveta, iz Nemačke. Mnogi gosti 51. Bitefa, direktori i selektori stranih festivala najavili su da će doći upravo da bi videli Montaga”, izjavio je Medenica.

“Montag s jedne strane pripada onoj poetici na koju smo kada je nemačko pozorište u pitanju navikli, znači radikalno pozorište, političko, cinično, vrlo osvešćeno pozorište sa jednom vrstom konceptualno artikulisane treš poetike, ali i sa nečim sasvim novim, mladalačkim senzibilitetom, za koji mislim da će u potpunosti opravdati slogan 51. Bitefa - Epic trip”, rekao je Medenica.

Ove godine jedan od sponzora Bitefa je I&F McCann Grupa čiji je direktor Srđan Šaper izjavio da je to za njega i čast i zadovoljstvo.

“To je po mom osećanju kao biti sponzor Beograda. Za nas koji ovaj grada volimo i koji smo se celog života trudili da uradimo sve što je moguće da on bude lepši, pristojan i veliki centar, što po sebi jeste, mislim da je Bitef na neki način sinonim za Beograd. U tom smislu mi je ideja o sponzorstvu i projektu marketinške podrške nešto što je savršeno prirodno”, rekao je on.

“Bitef je pored toga što je simbol Beograda i simbol neke energije koja postoji ovde i koja može da poveže razne stvari. Kada je nastao povezivao je Zapad, a mislim da danas može ponovo da poveže neke niti koje su rasturene i da Beograd ponovo učini, kako volimo da kažemo, centrom sveta ili makar našeg dela sveta”, izjavio je Šaper.

Kako je dodao, “dužnost je svih ljudi koji vode i privatna preduzeća u našoj zemlji da ulažu u kulturu, jer je budžet za kulturu veoma mali i bez doprinosa svih koji mogu to da urade, pre svega iz privrede i to onog dela koji je u privatnom vlasništvu, kultura ne može da finansira svoje osnovne potrebe”.

Direktor Bitefa Miloš Latinović zahvalio je svima koji su pomogli pripremu festivala napominjući da Bitef tradicionalno podržavaju Sekretarijat za kulturu Beograda i Ministarstvo kulture Srbije.

Kao što je ranije objavljeno, na svečanom otvaranju 51. Bitefa 23. septembra u Sava centru biće izvedena belgijska predstava “Olimp, U slavu kulta tragedije – predstava od 24 sata”, po konceptu i u režiji Jana Fabra.

Fabr će zvanično i otvoriti Bitef, ali samo glasom, jer ne dozvoljava da bilo ko izlazi na scenu pre same predstave, najavio je Medenica.

Fenomen dugih predstava biće tema tribine u Rektoratu Univerziteta umetnosti, koja je jedan od pratećih programa, uz Bitef  Polifoniju, Bitef na filmu, te promocije knjiga, radionicu pozorišne kritike…

U glavnom programu biće izvedeno sedam predstava, posle kojih će razgovore sa stvaraocima voditi Minja Bogavac.

Sastav žirija biće naknadno saopšten.

festivalski sajt je festival.bitef.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
12.06.2018 | 19:26

VOĐENJE: Daniel Kovač - Uvek može surovije

Vođenje kroz izložbu Daniela Kovača "Uvek može surovije", održanu u galeriji Remont u Beogradu od 28. maja do 8. juna 2018.