• Search form

02.01.2017 | 20:57

Blagi šamar nečiste savesti

Blagi šamar nečiste savesti

Galerija Haos najavila je od 17. januara izložbu umetnika Velče Velčeva (Velcha Velchev), koji živi i radi u Španiji, a predstavlja se radovima koji se kritički bave konzumerizmom kao novom religijom i novim svecima koje nameću multinacionalne kompanije.

Rođen 1959. u Dimitrovgradu, Velčev je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Vojislava Todorića, nakon što je prve dve godine studija završio na Likovnoj akademiji u Sofiji. Od 1991. godine živi i radi na Majorki.

U Haosu će se predstaviti instalacijama za koje pisac teksta u katalogu Karlos Hover (Carlos Jover) kaže da njihova promišljenost deluje kao “blagi šamar nečiste savesti, koju nosimo u sebi”.

“Na ovoj izložbi svetlo je bačeno na teme konzumerizma (što je nova religija) i novih svetaca koje nam nameću svetske multinacionalne kompanije, kao hrišćanske tradicije: posmrtnica sa sponzorima, sponzorisano Hristovo raspeće, konferencija za štampu sa Poslednje večere, kruna od trnja koja se prodaje, ‘united colors’... sve to autor gradi na jedan ironičan način kroz korozivnu mentalnu mapu tradicije Stare Evrope”, naveo je Hover.

Velčev matra da “živimo u globalnom svetu zaboravljenom od multinacionalnih kompanija”.

“Živimo u društvu u kome vlast samo malim delom pripada državama. Granice i države nestaju, ono što postoji je tržište. Multinacionalne kompanije nam nameću njihovu filozofiju života tako da su ušle u svaku poru našeg svakodnevnog života. Religija, zdravlje, telo, život i smrt, kao i koncept uspeha i poraza, danas postaju unosan biznis. To je ideja kojom se vodim u ovom trenutku. Stavljajći sam sebi medalju neuspeha i poraza oko vrata u ime slabih i nemoćnih da prežive u ovom sistemu, sa jakom dozom ironije i samokritičnog humora. Tema ove izložbe je vera u smrt i naročito koncept ‘smrt umetnika’ (kao stvaraoca)”, naveo je Velčev u svom tekstu u katalogu izložbe.

Velčev je izlagao u gradovima širom Španije, kao i u više zemalja Evrope i Izraelu.

U Beogradu je izlagao 2011. u Institutu Servantes (7237), a među njegovim značajanijim izložbama je i “mete + ojos = mente – ojos” u Muzeju Janco Dada u Izraelu.

Dela Velčeva nalaze se u muzejskim i privatnim kolekcijama.

Izložba Velčeva u Haosu biće otvorena do 11. februara 2017.

U Galeriji Haos do 14. januara otvorena je izložba laureata nagrade Fondacije Vladimira Veličkovića za 2015. godinu (Vladimira Sekulića, Andree Dramićanin i Tamare Žderić), na čijem su otvaranju proglašeni iu dobitnici nagrade za 2016. godinu - Jovanka Stanojević i Vladimir Miladinović, koji su prvonagrađeni, i Ivana Živić, dobitnica druge nagrade.

Galerija Haos saopštila je, inače, da je uspela da priredi izložbu Velčeva, uprkos problemima sa finansiranjem i novim cenama zakupa prostora u Dositejevoj u centru Beograda.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.