• Search form

27.01.2018 | 22:47

Bora Đorđević i kao Dilan, i kao Višnjić

Bora Đorđević i kao Dilan, i kao Višnjić

Nagrada Andrićevog instituta “Ivo Andrić” za najbolje književno delo objavljeno u Srbiji i Republici Srpskoj u 2017. godini svečano je uručena 27. januara u “Andrićgradu” u Višegradu beogradskom rok muzičaru i pesniku Bori Đorđeviću za knjigu poezije “Pusto ostrvo”, dok je nagradu za životno delo, koja takođe nosi ime nobelovca Andrića, dobio kineski književnik Ju Hua za celokupno prozno stvaralaštvo.

Dodela Velike nagrade “Ivo Andrić” Đorđeviću izazvala je različite komentare u javnosti, a frontmen Riblje čorbe priznao je na svečanosti da je mogao da je dobije i neko drugi, ali je i odgovorio oštro na kritike.

“Sticajem okolnosti nagradu sam dobio ja. I onda su se plaćenici i paćenici pobunili. Neki od tih velikih mislilaca kalibra ‘pisma čitalaca’ su napisali da se Ivo Andrić prevrće u grobu. Evo ko se još prevrće - Vladislav Petković Dis, Branko Radičević, komšija iz Čajetine Mihajlo Čupović, i mnogi drugi veliki pisci, čija imena nose nagrade koje sam već dobio”, rekao je Đorđević, prenela je TV N1.

Istakao je, kako je prenela RTS, i da mu je nagrada “Ivo Andrić” kruna karijere, ali i da će nastaviti da piše.

Đorđević je prethodno izjavio da je bio “zaprepašćen obrazloženjem i rečima” predsednika UO Andrić instituta Matije Bećkovića, direktora Andrić instituta i predsednika žirija Emira Kusturice i člana žirija Muharema Bazdulja. “Ne znam da li sam zaslužio tolike komplimente, i prosto mi je neprijatno. Već sam dobio mnoge književne nagrade, poput onih na Disovom proleću, u Sremskim Karlovcima, na Smederevskoj jeseni, priznanje ‘Radoje Domanović’... Dakle, puno je nagrada iza mene, ali nijedna nije toliko značajna kao ‘Ivo Andrić’! Ovu nagradu vidim i kao priznanje svim kantautorima i, na neki način, otvaranje puta da nas publika ozbiljnije shvati”, naveo je Đorđević dva dana ranije u intervjuu “Politici”.

Povodom toga što ga je Bećković uporedio sa Bobom Dilanom, dobitnikom Nobelove nagrade za književnost 2016. godine, Đorđević je rekao da je Dilan veliki pesnik i da dodela Nobela jeste bila presedan, ali presedan koji je potreban, te da zato reči Bećkovića može  da shvati “samo kao najveći kompliment”.

Bećković je na svečanom uručenju nagrade dodao još jedno poređenje.

"Šta je Filip Višnjić, ako nije budući Bora Đorđević, koji je zapržio čorbu tolikim jalovim mučiteljima artije, i roditeljima mrtvih slova na papiru", rekao je akademik Bećković, koji je ranije izjavio da se “Bora Đorđević na engleskom kaže Bob Dilan, a Bob Dilan na srpskom Bora Čorba”.

Kineski pisac Ju Hua, čija je tri romana objavila na srpskom Geopoetika, izjavio je na svečanosti da svojevremeno, kada je čitao Andrićevu “Na Drini ćupriju”, nije mogao ni da zamisli da će se naći u Andrićgradu, a još manje da će dobiti nagradu koja nosi njegovo ime.

Dok piše o Dalekom Istoku, Ju Hua stvara univerzalnu prozu koja se doživljava kao prisna i bliska, što je znak prave pripovedačke umetnosti, istakao je žiri "Velike nagrade Ivo Andrić" u kojem je, uz Kusturicu (predsednik) i Bazdulja, bio i profesor Jovan Delić sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

Nagrada je ustanovljena na inicijativu Kusturice, direktora Andrić instituta, a dodeljena je treći put. Prethodni dobitnici za životno delo bili su Matija Bećković i Dušan Kovačević, dok su Veliku nagradu “Ivo Andrić” dobili Vladimir Kecmanović i ruski pisac Zahar Prilepin.

Andrićev institut otvoren je 28. juna 2013. godine u prisustvu zvaničnika Srbije i RS, čije vlade i finansiraju rad te institucije.

Zadužbina Ive Andrića u Beogradu dodeljuje, inače, Andrićevu nagradu od 1975. godine, prema testamentarnoj volji nobelovca Ive Andrića.

Prvi dobitnik bio je Dragoslav Mihailović za "Petrijin venac", a među laureatima su i Milisav Savić, Aleksandar Tišma, Mirko Kovač, Svetlana Velmar Janković, David Albahari, Danilo Kiš, Filip David, Radoslav Petković, Živojin Pavlović, Vida Ognjenović, Pavle Ugrinov, Radovan Beli Marković, Aleksandar Gatalica, Milorad Pavić, Mihajlo Pantić, Milovan Marčetić, Uglješa Šajtinac, Vule Žurić, Jelena Lengold...

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.