• Search form

22.05.2017 | 20:09

Borba za Darvina na Hemijskom

Borba za Darvina na Hemijskom

Centar za promociju nauke (CPN), nakon što mu je Studentski kulturni centar u Beogradu otkazao gostoprimstvo za tribinu “Borba za opstanak Čarlsa Darvina”, najavio je da će je održati 23. maja na Hemijskom fakultetu.

Tribina će biti održana u 19.30 sati u Velikom hemijskom amfiteatru (VHA), koji je jedna od najvećih sala na Univerzitetu u Beogradu.

Produkcioni tim CPN-a zahvalio je brojnim pojedincima i organizacijama koje su prethodnih dana ponudili lokacije za održavanje tribine, a posebno Hemijskom fakultetu.

U jeku rasprave u javnosti povodom pokušaja negiranja Darvinove teorije, nakon sporne peticije za ukidanje teorije evolucije u obrazovanju u Srbiji, SKC je 19. maja otkazao gostoprimstvo CPN-u za tribinu o Darvinu, navodeći “tehničke razloge”.

Tribina o Darvinu zakazana je u ovom terminu još početkom maja, nakon što se pojavila peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama, a njenim organizovanjem, uz ucešće uglednih domaćih evolucionista, CPN želi da ukaže na značaj teorije evolucije i objasni da li je i zašto Darvin neophodan.

Na tribini će govoriti, kako je najavljeno, evolucioni biolozi dr Biljana Stojković, vanredni profesor za užu naučnu oblast genetika i evolucija na Biološkom fakultetu u Beogradu, autorka knjige “Od molekula do organizma”, te dr Aleksej Tarasjev, evolucionista, naučni savetnik na Institutu za biološka istraživanja “Siniša Stanković” u Beogradu, zatim fizički antropolog dr Sofija Stefanović, vanredna profesorka na Filozofskom fakultetu u Beogradu i saradnik Biosense instituta u Novom Sadu, prva dobitnica prestižnog ERC granta u Srbiji, kao i teolog dr Andrej Jeftić, docent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu i jedan od dvanaestorice potpisnika javnog apela kojim su bogoslovi odgovorili na peticiju za reviziju izučavanja evolucije.

Moderator tribine je glavni i odgovorni urednik časopisa CPN-a Elementi Slobodan Bubnjević.

Tribina je organizovana povodom velike uznemirenosti i brojnih dilema koje je u javnosti izazvala sporna peticija sa 166 potpisnika za ukidanje teorije evolucije u obrazovanju u Srbiji, zbog čije je kritike pokrenuta u međuvremenu i smena direktora CPN-a Nemanje Đorđevića.

CPN je organizovao četiri godine mesečne tribine u SKC-u, a najnovija je izazvala poebno veliko interesovanje, s obzirom na kontroverznu peticiju o Darvinovoj teoriji u obrazovanju.

(SEEcult.org)

Video
12.06.2018 | 19:26

VOĐENJE: Daniel Kovač - Uvek može surovije

Vođenje kroz izložbu Daniela Kovača "Uvek može surovije", održanu u galeriji Remont u Beogradu od 28. maja do 8. juna 2018.