• Search form

29.05.2017 | 11:48

Buden gost Filozofskog teatra

Buden gost Filozofskog teatra

Filozofski teatar završava 7. juna sezonu u Narodnom pozorištu u Beogradu gostovanjem Borisa Budena, filozofa i publiciste iz Berlina, sa kojim će razgovor voditi Srećko Horvat, a kako je najavljeno, osvrnuće se na mnoga značajna pitanja današnjice, kao što su poraz socijalističkog projekta, ideologija postkomunističke tranzicije, istorijski revizionizam, današnji nacionalizmi u Evropi i na Balkanu, evropski fašizam i današnji “antifašizmi”, mit o dva totalitarizma, korupcija globalnog kapitalizma, nadideološka idila neoliberalizma i rasistički elitizam građanskih klasa.

Postaviće i pitanje da li je na ovim prostorima uopšte moguće u skorijoj budućnosti zamisliti neku novu socijalističku revoluciju?

Buden je nedavno izazvao pažnju u Beogradu i gostovanjem na konferenciji “Europoly” u Muzeju Jugoslavije, u organizaciji Krokodila i partnera iz regiona, koja je potom održana i kao uvodni program Subversive festivala u Zagrebu.

Poznat kao jedan od najbritkijih umova Balkana, Buden je diplomirao filozofiju na Univerzitetu u Zagrebu, uz dopunske studije marksizma, a doktorirao je teoriju kulture na Humbolt univerzitetu u Berlinu, gde trenutno živi i radi. Gostujući je predavač na univerzitetu Bauhaus u Vajmaru.

Objavio je više knjiga i studija iz područja filozofije, politike, lingvistike i teorije kulture i umetnosti. Tokom 90-ih bio je urednik i objavlјivao je u časopisu Arkzin, a autor je i kultnih zbirki eseja “Barikade” i “Kaptolski kolodvor” u kojima je izuzetno prodorno secirao društvenu, kulturnu i političku stvarnost Hrvatske i bivše Jugoslavije.

Objavio je knjige “Vavilonska jama. O (ne)prevodivosti kulture” i “Zona prelaska – o kraju postkomunizma”.

Takođe, preveo je neka od najznačajnijih dela Sigmunda Frojda.

Gostovanje na sceni “Raša Plaović” počinje u 20.30sati, a karte se mogu kupiti po ceni od 200 dinara na blagajni Narodnog pozorišta.

Prethodna gošća Filozofskog teatra bila je časna sestra Tereza Furkadas (Teresa Forcades), radikalna kritičarka kapitalizma i borac za ženska prava, koja je 9. aprila gostovala u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a potom i u Narodnom pozorištu u Beogradu.

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću