• Search form

05.10.2018 | 19:08

Buntovnik sa večnim razlogom

Buntovnik sa večnim razlogom

Predstava “Robin Hud” prema tekstu Slobodana Obradovića, u režiji Veljka Mićunovića, koju će ansambl pozorišta “Boško Buha” premijerno izvesti 7. oktobra na sceni Ustanove kulture “Vuk Stefanović Karadžić” u Beogradu, podsetiće na pomalo zaboravljenu, a večno aktuelnu priču o odmetniku i pravedniku, razbojniku iz Šervudske šume koji je otimao od bogatih da bi davao siromašnima.

“Najtačnija replika iz komada je: ‘Nehumano je biti bogat’”, izjavio je 5. oktobra na konferenciji za novinare Obradović, koji je tekst pisao prema motivima romana Aleksandra Dime, Henrija Gilberta i Džona Finmora o junaku predanja iz doba srednjovekovne Engleske.

Pominjući da je kao dečak bio fasciniran filmom “Robin Hud” sa Erolom Flinom u glavnoj ulozi, Obradović je rekao da je bio “inficiran tim fenomenom, ali ne na nivou bajke nego avanture”.

“Ovi nije bajka. Ovo je avantura. Mislim da je očuvanje avanturističkog duha nešto što treba da se prenese na publiku”, dodao je Obradović.

Prema njegovim rečima, Robinovo vreme obeležio je stav da je važno imati čist obraz, a “mi živimo u vremenu gde se plasira da je najbolje imati obraz tvrd kao đon”.

“Bitno je da se deci prenese priča o tome da i dalje postoje vrline, da postoje poštenje, hrabrost, pravda i da je to nešto zbog čega vredi da postanete buntovnik sa razlogom”, istakao je Obradović.

Veljko Mićunović je ukazao na “paradoksalnu činjenicu da većina današnje dece ne zna ko je Robin Hud”.

“Za mene je on u odrastanju bio pitanje vaspitanja. Simbol i oličenje čistote, odmetnik, borac za pravdu. Razbojnik koji otima od bogatih da bi dao siromašnima. Buntovnik sa velikim srcem”, rekao je Mićunović.

Prema njegovom mišljenju, Robin je kao tema “večno aktuelan, kako za decu, tako i za njihove roditelje”.

“Svedoci smo da živimo u društvu instant vrednosti, u kojem su deca preplavljena informacijama od kojih je većina loša ili opasna. Od tog mnoštva ne mogu da dođu do srži, do onoga što im je zaista potrebno za pametno odrastanje. Za mene je inspirativno i krunsko pitanje – ko su heroji naše dece danas. To je ono što nas se svih tiče”, izjavio je Mićunović.

Mićunović je novu predstavu najavio kao “vrlo energičnu, sa izrađenim mehanizmom poput vrteške sa velikim bojem scena, a koje su ipak složene tako da imate utisak da se radi o jednoj velikoj sceni”.

Naslovnu ulogu igra debitant Aleksandar Vučković, a ledi Marijanu - Jelena Trkulja, zlog šerifa od Notingema - Nemanja Oliverić, princa Džona - Viktor Savić, dadilju - Katarina Gojković. U ansamblu su i Draga Ćirić, Mihailo Laptošević, Branislav Platiša/Marko Gvero, Marko Janjić, Nenad Nenadović, Mihailo Perišić, Mihajlo Jovanović.

Aleksandar Vučković je izjavio da oseća tremu pred svoju prvu ulogu na profesionalnoj sceni i to glavnu, te da je na početku rada na predstavi imao bojazan kako će oživeti junaka iz legende, pozitivca poznatog i iz crtane, Diznijeve verzije.

“Za glumca je atraktivnije da igra negativca. To je složenije, traži više glumačkih sredstava, dok junak nekako ide sve po jednoj liniji, bori se za pravdu i izgovara parole. Srećom, u ovoj postavci to nije tako. Robin je specifičan i drugačiji. Kako kaže ledi Marijana, on je nemaran, ali je dobar i blag. U toj nemarnosti i u buntovnosti pokušali smo da nađemo Robina Huda, da ga aktuelizujemo i približimo deci”, rekao je Vučković, dodajući da će u predstavi sigurno uživati stariji osnovci.

Direktor “Buhe” Igor Bojović naglasio je, međutim, da je predstava namenjana i mlađoj, i starijoj deci, a takođe i roditeljima.

Bojović je podsetio da “Buha” radi u vanrednim okolnostima, čekajući odavno rekonstrukciju matične scene na Trgu republike, koji je sada i sam pod rekonstrukcijom.

“Borimo se da očuvamo kvalitet repertoara i sačuvamo ansambl koji je možda jedan od najboljih u Beogradu. Čini mi se da u tome uspevamo. U svakom slučaju, radimo punom parom i već spremao sledeću predstavu “Oliver Tvist”, rekao je Bojović, te zahvalio na podršci Sekretarijatu za kulturu Beograda i UK “Vuk”, gde se uglavnom izvode predstave “Buhe”.

Svi glumci iz predstave “Robin Hud” istakli su dobru energiju koja je obeležila probe i za koju su uvereni da će se preneti i na publiku.

Scenografiju je kreirala Vesna Popović, kostime Maria Marković Milojev, muziku je komponovala Irena Popović, a koreograf je Nebojša Gromilić.

Predstava “Robin Hud“ pretpremijerno će biti izvedena 6. oktobra u 12 časova, a premijerno 7. oktobra u 12.20 časova. Reprize su takođe u “Vuku” 12. i 13. oktobra u dnevnim terminima.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.