• Search form

05.10.2018 | 19:08

Buntovnik sa večnim razlogom

Buntovnik sa večnim razlogom

Predstava “Robin Hud” prema tekstu Slobodana Obradovića, u režiji Veljka Mićunovića, koju će ansambl pozorišta “Boško Buha” premijerno izvesti 7. oktobra na sceni Ustanove kulture “Vuk Stefanović Karadžić” u Beogradu, podsetiće na pomalo zaboravljenu, a večno aktuelnu priču o odmetniku i pravedniku, razbojniku iz Šervudske šume koji je otimao od bogatih da bi davao siromašnima.

“Najtačnija replika iz komada je: ‘Nehumano je biti bogat’”, izjavio je 5. oktobra na konferenciji za novinare Obradović, koji je tekst pisao prema motivima romana Aleksandra Dime, Henrija Gilberta i Džona Finmora o junaku predanja iz doba srednjovekovne Engleske.

Pominjući da je kao dečak bio fasciniran filmom “Robin Hud” sa Erolom Flinom u glavnoj ulozi, Obradović je rekao da je bio “inficiran tim fenomenom, ali ne na nivou bajke nego avanture”.

“Ovi nije bajka. Ovo je avantura. Mislim da je očuvanje avanturističkog duha nešto što treba da se prenese na publiku”, dodao je Obradović.

Prema njegovim rečima, Robinovo vreme obeležio je stav da je važno imati čist obraz, a “mi živimo u vremenu gde se plasira da je najbolje imati obraz tvrd kao đon”.

“Bitno je da se deci prenese priča o tome da i dalje postoje vrline, da postoje poštenje, hrabrost, pravda i da je to nešto zbog čega vredi da postanete buntovnik sa razlogom”, istakao je Obradović.

Veljko Mićunović je ukazao na “paradoksalnu činjenicu da većina današnje dece ne zna ko je Robin Hud”.

“Za mene je on u odrastanju bio pitanje vaspitanja. Simbol i oličenje čistote, odmetnik, borac za pravdu. Razbojnik koji otima od bogatih da bi dao siromašnima. Buntovnik sa velikim srcem”, rekao je Mićunović.

Prema njegovom mišljenju, Robin je kao tema “večno aktuelan, kako za decu, tako i za njihove roditelje”.

“Svedoci smo da živimo u društvu instant vrednosti, u kojem su deca preplavljena informacijama od kojih je većina loša ili opasna. Od tog mnoštva ne mogu da dođu do srži, do onoga što im je zaista potrebno za pametno odrastanje. Za mene je inspirativno i krunsko pitanje – ko su heroji naše dece danas. To je ono što nas se svih tiče”, izjavio je Mićunović.

Mićunović je novu predstavu najavio kao “vrlo energičnu, sa izrađenim mehanizmom poput vrteške sa velikim bojem scena, a koje su ipak složene tako da imate utisak da se radi o jednoj velikoj sceni”.

Naslovnu ulogu igra debitant Aleksandar Vučković, a ledi Marijanu - Jelena Trkulja, zlog šerifa od Notingema - Nemanja Oliverić, princa Džona - Viktor Savić, dadilju - Katarina Gojković. U ansamblu su i Draga Ćirić, Mihailo Laptošević, Branislav Platiša/Marko Gvero, Marko Janjić, Nenad Nenadović, Mihailo Perišić, Mihajlo Jovanović.

Aleksandar Vučković je izjavio da oseća tremu pred svoju prvu ulogu na profesionalnoj sceni i to glavnu, te da je na početku rada na predstavi imao bojazan kako će oživeti junaka iz legende, pozitivca poznatog i iz crtane, Diznijeve verzije.

“Za glumca je atraktivnije da igra negativca. To je složenije, traži više glumačkih sredstava, dok junak nekako ide sve po jednoj liniji, bori se za pravdu i izgovara parole. Srećom, u ovoj postavci to nije tako. Robin je specifičan i drugačiji. Kako kaže ledi Marijana, on je nemaran, ali je dobar i blag. U toj nemarnosti i u buntovnosti pokušali smo da nađemo Robina Huda, da ga aktuelizujemo i približimo deci”, rekao je Vučković, dodajući da će u predstavi sigurno uživati stariji osnovci.

Direktor “Buhe” Igor Bojović naglasio je, međutim, da je predstava namenjana i mlađoj, i starijoj deci, a takođe i roditeljima.

Bojović je podsetio da “Buha” radi u vanrednim okolnostima, čekajući odavno rekonstrukciju matične scene na Trgu republike, koji je sada i sam pod rekonstrukcijom.

“Borimo se da očuvamo kvalitet repertoara i sačuvamo ansambl koji je možda jedan od najboljih u Beogradu. Čini mi se da u tome uspevamo. U svakom slučaju, radimo punom parom i već spremao sledeću predstavu “Oliver Tvist”, rekao je Bojović, te zahvalio na podršci Sekretarijatu za kulturu Beograda i UK “Vuk”, gde se uglavnom izvode predstave “Buhe”.

Svi glumci iz predstave “Robin Hud” istakli su dobru energiju koja je obeležila probe i za koju su uvereni da će se preneti i na publiku.

Scenografiju je kreirala Vesna Popović, kostime Maria Marković Milojev, muziku je komponovala Irena Popović, a koreograf je Nebojša Gromilić.

Predstava “Robin Hud“ pretpremijerno će biti izvedena 6. oktobra u 12 časova, a premijerno 7. oktobra u 12.20 časova. Reprize su takođe u “Vuku” 12. i 13. oktobra u dnevnim terminima.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.