• Search form

10.04.2018 | 23:18

Ciklus Paskaljevića u Rijeci

Ciklus Paskaljevića u Rijeci

Art-kino u Rijeci prikazuje od 12. do 18. aprila ciklus filmova nagrađivanog srpskog reditelja Gorana Paskaljevića koji pruža presek njegove karijere, koja je uvek bila fokusirana na marginalizovane - od kriminalaca, preko imigranata do mnogih drugih.

To dobro dočarava film “Bure baruta” iz 1998. godine, koji je osvojio nagradu filmskih kritičara na Filmskom festivalu u Veneciji, a prikazuje beogradsko podzemlje u jednoj noći kroz mnoštvo različitih likova.

Ciklus počinje filmom “Varljivo leto ‘68” (1984) u kojem je Danilo Bata Stojković po mnogima ostvario ulogu života kao otac mladića koji se nosi s vlastitim problemima, kao i sa nemirnim okruženjem u kojem se nalazi.

Varljivo leto '68.

Art-kino najavio je i film “Tango Argentino” (1992), komedija s prizvucima grčkih idila, te “Kako je Harry postao drvo” (2001), u kojem konflikt dvojice suseda postaje metafora za sukobe u Bosni i Hercegovini, koji je i sprečio Paskaljevića da film snimi upravo u tom kraju.

Najavljen je i “Poseban tretman” (1980), film koji je osvojio Zlatnu arenu za režiju u Puli, koji je jugoslavenska kritika proglasila filmom godine i za koji je Milena Dravić osvojila nagradu za najbolju sporednu ulogu u Kanu.

Tango Argentino

Biće prikazana i drama “Kad svane dan” (2012), film koji možda najbolje opisuje Paskaljevićevu okrenutost ka marginalizovanima i prikazuje pomalo zaboravljenu temu - holokaust u Beogradu, te povlači paralelu između nekadašnjeg progona Jevreja i današnje diskriminacije Roma.

Kad svane dan

Ciklus zaključuje film “Medeni mesec” iz 2009. godine, drama koja prikazuje jednu veoma važnu marginu – granicu između istoka i zapada Evrope.

Program ciklusa sa satnicom nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.