• Search form

12.12.2018 | 23:37

Cvetković u belgijskoj ljubavnoj drami

Cvetković u belgijskoj ljubavnoj drami

Nagrađivani belgijski film "You Go To My Head" imaće bioskopsku premijeru 13. decembra u Kombank dvorani u Beogradu, a projekciji te neobične ljubavne drame koja se dešava u Sahari prisustvovaće reditelj Dimitri de Klerk i glavni protagonisti -  belgijska glumica i model Delfin Bafort i srpski glumac Svetozar Cvetković.

“Ovo je na mnogo načina zapletena ljubavna priča. Delfin je bila srce, a Svetozar duša filma koji je u velikoj meri film o opsesiji, strasti i snovima”, izjavio je De Klerk 12. decembra na konferenciji za novinare, dodajući da je polovina male ekipe koja je snimala u nezavisnoj produkciji iz Srbije i da mu zato mnogo znači prikazivanje u ovdašnjim bioskopima.

"You Go to My Head" učestvovao je na 23. Festivalu autorskog filma (2017.) u Beogradu, kao i na oko 50 festivala širom sveta i osvojio čak 31 nagradu, nakon čega je “Megakom film” odlučio da ga da u redovnu distribuciju.

“Srbija je prva zemlja u kojoj naš film ide u bioskope. Imamo i nezavisnog distributera u Americi, gde je prikazivanje zakazano za proleće naredne godine”, najavio je De Klerk.

Filmska priča, naslovljena prema pesmi Četa Bejkera, počinje kada uspešni arhitekta Džejk nalazi u pustinji mladu ženu koja je u misterioznoj saobraćajnoj nesreći izgubila pamćenje. Očaran njenom lepotom, predstavlja se kao njen muž, daje joj ime Kiti i počinje da stvara život za kojim je uvek žudeo. Vremenom se Kiti polako zaljubljuje u njega, ali kada prošlost ispliva na površinu, Džejk je sve više u strahu da će izgubiti ljubav svog života.

De Klerk je izjavio da ga je za ovaj film inspirisao susret sa Delfin Bafort.

“Želeo sam svakako da radim s njom. U početku sam hteo i da igram Džejka, ali je ona tražila da ipak nađem profesionalnog glumca. I bila je u pravu. Imao sam sreću da mi je direktor fotografije Zoran Tasić rekao: Znam glumca koji je izvanredan za ovu ulogu. Tako sam poslao scenario Svetozaru, a on je brzo reagovao. Upoznali smo se mesec dana pre snimanja i uspostavili divan, bratski odnos. Ne verujem da bih mogao da uradim ovaj film bez njega”, ispričao je De Klerk.

Delfin Bafort je dodala da je de Klerka upoznala pre nekoliko godina na jednom drugom projektu i da je on na osnovu njihovog kontakta odlučio da napiše ovaj scenario.

“Svetozara sam prvi put videla bukvalno u pustinji, kada je stigao u Saharu. Bio je za mene potpuni stranac, što se ispostavilo kao korisno za film. To mi je bilo od pomoći da pronađem i izgradim karakter svog lika jer i Kiti, pošto je  izgubila pamćenje, posmatra Džejka kao stranca”, izjavila je Delfin Bafort.

Prema njenim rečima, u odnosu Džejka i Kiti “ostaje otvoreno pitanje ko je pozitivac, ko koga koristi. Film razmatra koliko daleko si spreman da ideš da bi nekoga zadržao pored sebe ili da bi negde ostao i u tom smislu se može posmatrati i kao psihološki triler”.

Svetozar Cvetković je izjavio da mu je uvek drago kada je u prilici da otkrije nešto novo u svom poslu, a takođe kada nešto što je uradio van Srbije može da vidi i domaća publika.

“Moj lik nameće Kiti laž, ali se ta laž pretvara u veliku ljubav. Vrlo mi je drago što sam posle dosta godina snimio film koji može da nosi podnaslov – ljubavni film. To je nešto što i u meni, a i kod ljudi koji su ga gledali po svetu, budi emociju”, rekao je Cvetković, posebno pominjući festival u Kairu.

“To je bilo nesvakidašnje uzbuđenje i zbog mesta zbivanja i zbog teme i toga kako izgledaju ljubavne scene u filmu, što je u dobroj meri u toj sredini i dalje tabu tema, a izazvalo je veliko interesovanje publike i kritike i probudulo emociju pogotovo u ženama”, rekao je Cvetković.

Kako je dodao, očekuje razumevanje i dobru reakciju i srpske publike na autorski pogled de Klerka, koji je veliki poznavalac istorije filma i kroz mizanscen u svom radu često citira kadrove iz omiljenih filmova.

Cvetković očekuje razumevanje i dobru reakciju i srpske publike na autorski pogled de Klerka, koji je veliki poznavalac istorije filma i kroz mizanscen u svom radu često citira kadrove iz omiljenih filmova.

De Klerk je rekao da je njegov film svojevrsni omaž čuvenoj “Vrtoglavici Alfreda Hičkoka, a da mu je blizak stil reditelja kao što su Dejvid Linč i Stenli Kjubrik.

Za ulogu u ovom filmu nezavisne belgijsko-francusko-nemačke koprodukcije Svetozar Cvetković je dobio Nagradu kritike za najboljeg glumca (The Houston Film Critics Society Best Actor Award) na 50. filmskom festivalu u Hjustonu 2017. godine, dok je De Klerk poneo titulu  za najbolji film i režiju. Delfin Bafort je dobila Best Actress Award na Twister Alley Film Festival i Jury Award for Best Actress na West Coast Film Festival.

(SEEcult.org)

 

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom