• Search form

21.09.2018 | 13:24

Deca u svetu konzumerizma

Deca u svetu konzumerizma

Malo pozorište “Duško Radović” u Beogradu izvešće 22. septembra prvu premijeru u novoj sezoni – lutkarsku predstavu za decu “Karlson s krova” o pogubnosti konzumerizma, nastalu prema istoimenoj knjizi Astrid Lindgren, spisateljici najpoznatoj po liku Pipi Duge Čarape.

Dramski tekst prema knjizi Lindrenove napisale su Irina Subakov i Emilija Mrdaković, koja je i režirala tu predstavu o dečaku Bati koji ima mnoštvo igračaka, ali nikoga sa kim bi se igrao. Sestra mu je prezauzeta preranim odrastanjem da bi mu bila prijatelj, a roditelji misle da su detetu pružili dovoljno time što mu je kupljeno sve po najnovijoj modi. Njihova obična porodica živi u sasvim običnoj zgradi u običnoj ulici, ali Bata smatra da uopšte nije običan…

U predstavi je, kako je navedeno, poseban akcenat stavljen je na svet konzumerizma koji donosi odluke umesto nas, bili mi svesni toga ili ne, pokazuje da to nije povoljan svet za decu koja žele da istražuju odrastajući i koja traže iskrene konekcije sa prirodom i ljudima oko sebe. Kada to ne dobiju, ona ispoljavaju svakakva problematična, a u stvari autentično dečja ponašanja. Batin vapaj za psom prikazan je kao želja za kontaktom sa stvarnim, prirodnim svetom i pravim prijateljem.

U predstavi “Karlson s krova” igraju Goran Balančević, Nikola Kerkez i Ivana Adžić. Total dizajn poveren je Edni Mačković, dok je muziku komponovao Vojislav Savić.

Rediteljka Emilija Mrdaković diplomirala je osnovne studije na odseku za lutkarstvo (1990), nakon čega je magistrirala režiju za lutkarski teatar (2004) na  Nacionalnoj akademiji za pozorišnu i filmsku umetnost u Sofiji, na odseku za lutkarstvo u klasi prof. Nikoline Georgieve. Bavi se glumom, režijom, dramaturgijom i pedagoškim radom. Od 1992. godine radi kao reditelj u Pozorištu mladih u Novom Sadu, a od decembra 2014. je direktorka tog teatra. Autorka je više od 30 režija i dobitnica više od 50 nagrada na domaćim i inostranim festivalima.

Dramaturškinja Irina Subakov diplomirala je osnovne i master studije dramaturgije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je trenutno zaposlena kao stručni saradnik. Učestvovala je u raznim projektima i radionicama kao pisac, kritičar i dramaturg, od kojih izdvaja projekat ASSITEJ Srbije “Priče sa malog odmora” koji je rezultirao objavljivanjem zbirke dramskih tekstova za mlade. Pisala je scenario za kratkometražni animirani film “Klackalica”, koji je nagrađen je na Festivalu “See a Paris” u Parizu. U okviru međunarodnog pozorišnog projekta “Instant Mix Theatre”, radi na grupnoj predstavi “Global warming (and how we do not respond to it)” u Londonu, a njen tekst “Devojčica i jež” igran je u okviru „Les Rencontres Instant Mix” festivala u Parizu.

*Foto: N. Kukolj

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.