• Search form

15.04.2018 | 15:06

Delimične promene u upravi ULUS-a

Delimične promene u upravi ULUS-a

Skupština Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), održana 14. aprila u Beogradu posle dvogodišnje pauze, odbacila je predloge da se izjasni o opozivu Upravnog odbora (UO), ali je do promena u UO došlo prihvatanjem ostavke Dušana Rusalića, koji je proteklih dana, između ostalog, bio u žiži javnosti povodom predloga o dodeli statusa počasnog člana supruzi bivšeg predsednika Srbije Dragici Nikolić, ali i zbog uloge u Koordinacionom odboru u vezi sa predlaganjem kandidata umetničkih udruženja za članstvo u Nacionalnom savetu za kulturu (NSK).

Rusalić nije prisustvovao višečasovnoj sednici Skupštine u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, koja je bila zatvorena za javnost, a konačno je održana posle više pokušaja tokom 2017. godine koji nisu uspeli zbog nedostatka kvoruma.

Opoziv članova UO zbog aktivnosti koje su “nanele štetu ugledu ULUS-a i protiv su zajedničkih ciljeva”, kao i “iznošenja u ime Udruženja nelegitimne odluke o počasnom članstvu Dragice Nikolić mimo Skupštine”, što je za “posledicu imalo kritike stručne i šire javnosti na račun strukovnog ugleda Udruženja”, podnela je grupa od tridesetak umetnika koji su i među potpisnicima onlajn peticije za smenu rukovodstva ULUS-a.

Opoziv UO, kako su preneli novinarima članovi ULUS-a koji su izlazili na pauzu, tražilo je i 16 članova Vajarske sekcije zbog “nesazivanja Skupštine, manipulisanja članstvom – aktivnim i neaktivnim, falsifikovanja finansijskih izveštaja i nepoštovanja odluke te sekcije o opozivu Rusalića”, koji je u međuvremenu podneo ostavku, pa se od tog zahteva odustalo.

Skupština je većinom glasova odbila da dopuni predloženi red tačkom o opozivu UO, a u nastavku sednice, prihvaćena je ostavka Rusalića, te izglasano ograđivanje ULUS-a od njegove kandidature za člana NSK koju je, kao predsednik Koordinacionog odbora (KOO) umetničkih udruženja, dostavio Ministarstvu kulture. U međuvremenu je potvrđena i na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, uprkos ukazivanju pojedinih poslanika na kršenje zakonske procedure prilikom predlaganja kandidata umetničkih udruženja.

Umesto Rusalića, koji je bio predsednik UO u prvom delu mandata tog tela, izabran je Miodrag Rogan (50 glasova), predsednik Vajarske sekcije, i to nakon što se prvobitno predložena kandidatkinja te sekcije Ivana Milev izjasnila da ne želi da učestvuje u radu UO.

U UO izabran je i Bojan Otašević iz Grafičke sekcije (70 glasova), a to telo koje po Statutu broji devet članova, čine trenutno i Miroslav Lazović (predsednik), Dragana Knežević, Ljiljana Mićović, Zdravko Milinković, Slobodan Kuzmanović i Nenad Glišić, uz Rusalića.

Prema zapisniku o glasanju, u koji je SEEcult.org imao uvid, kandidatkinje Slikarske sekcije za jedno mesto u UO Vesna Čanak i naknadno dopisana Milena Bošković nisu imale potrebnih 50 glasova (od ukupno 100 važećih listića), kao ni Mirjana Filipović Kuruzović iz Grafičke sekcije, koja je predložena sa Otaševićem za jedno mesto u UO.

Takođe, u Umetnički savet su na dopunskim izborima izabrana tri člana - Stanko Zečević i Radomir Stančić, a u petočlani Nadzorni odbor - Vesna Marković, Aleksandar Milosavljević i Nebojša Jehlički. Petočlana Statutarna komisija dopunjena je imenima dva člana - Stefana Stančića i Jovane Đorđević. Sud časti, koji broji pet članova, dobio je tri nova člana - Zorana Čaliju, Dragana Srdića i Dragana Todorovića.

Iako nije bilo zvaničnih prigovora na rezultate dopunskih izbora, pojedini članovi ULUS-a izrazili su sumnju u regularnost glasanja, budući da su na glasačkom listiću A4 formata, koji nije imao pečat, pojedina imena kandidata dopisana rukom ili su izostala druga - u slučaju odustajanja prvobitnih kandidata. Bilo je zamerki i zbog nepredstavljanja kandidata pred Skupštinom, čiji se članovi, kako je rečeno, nedovoljno međusobno poznaju.

O ostalim tačkama dnevnog reda glasalo se javno – podizanjem pečatiranih glasačkih kartona koji su verifikovani prilikom ulaza umetnika na Skupštinu, a dobijali su ih samo oni koji su platili članarinu u protekle tri godine i na osnovu toga stekli status “aktivnog” člana.

Na osnovu dopune dnevnog reda, prihvaćen je predlog o formiranju Kluba samostalnih umetnika, te o elektronskom obaveštavanju i imeniku, kao i o uključivanju izložbe Vajarske sekcije u godišnji program ULUS-a.

Skupština je na početku sednice, koja je kasnila gotovo dva sata upravo zbog sporog proveravanja plaćanja članarine, usvojila i Poslovnik i svom radu, te izmene i dopune Statuta u vezi sa kvorumom. Umesto dosadašnjeg prisustva najmanje 120 aktivnih članova radi punovažnog odlučivanja, Skupština sada može punopravno odlučuje ako je prisutno najmanje 90 aktivnih članova, a ima pravo prioritetnog odlučivanja ukoliko za odluku glasa 50% plus jedan od kvoruma.

Nedostatak kvoruma u završnici Skupštine bio je, međutim, razlog za odlaganje izjašnjavanja o finansijskim izveštajima o poslovanju ULUS-a po završnim računima za 2016. i 2017. godinu.

U raspravi je, kako su preneli članovi ULUS-a, traženo objašnjenje kako je uopšte moguće da se Skupština naknadno izjašnjava o finansijskim izveštajima koji su predati Agenciji za privredne registre, a na to je rečeno da svi koji bilo šta sumnjaju mogu da se obrate upravi pisanim putem.

Prema navodima učesnika Skupštine, članovi UO rekli su da je završni račun dostavljen APR-u i da je validan, te da je ULUS u plusu i da će funkcionisati svakako, a da je Skupština trebalo samo da formalno usvoji izveštaje.

Neusvajanje finansijskih izveštaja na Skupštini bio je i jedan od razloga za pokretanje onlajn peticije za smenu rukovodstva, koju je pokrenula Inicijativa umetnika, postavljajući pitanje da li je uprava falsifikovala finansijske izveštaje koji su objavljeni na sajtu APR-a.

Skupština je održana, inače, u prisustvu privatnog obezbeđenja koje je propuštalo u salo samo članove koji su prošli proceduru prijavljivanja.

Na početku sednice došlo je do spora sa novinarima, kojima je kasnije podeljeno obaveštenje UO o odluci da je Skupština zatvorena za javnost.

UO je u obrazloženju odluke da sednicu Skupštine zatvori za javnost izrazio bio nadu da će, “uprkos lošoj atmosferi koja već više nedelja ruži rad i ugled ULUS-a, samim tim i svih njegovih članova, proteći u dobroj i svrsishodnoj atmosferi i ispuniti svoju namenu”.

Skupštini ULUS-a prethodile su protestne umetničke akcije članova tog udruzenja Ariona Asllanija i Nine Radoičić, koje su izazvale veliku pažnju javnosti.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.