• Search form

15.04.2018 | 15:06

Delimične promene u upravi ULUS-a

Delimične promene u upravi ULUS-a

Skupština Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), održana 14. aprila u Beogradu posle dvogodišnje pauze, odbacila je predloge da se izjasni o opozivu Upravnog odbora (UO), ali je do promena u UO došlo prihvatanjem ostavke Dušana Rusalića, koji je proteklih dana, između ostalog, bio u žiži javnosti povodom predloga o dodeli statusa počasnog člana supruzi bivšeg predsednika Srbije Dragici Nikolić, ali i zbog uloge u Koordinacionom odboru u vezi sa predlaganjem kandidata umetničkih udruženja za članstvo u Nacionalnom savetu za kulturu (NSK).

Rusalić nije prisustvovao višečasovnoj sednici Skupštine u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, koja je bila zatvorena za javnost, a konačno je održana posle više pokušaja tokom 2017. godine koji nisu uspeli zbog nedostatka kvoruma.

Opoziv članova UO zbog aktivnosti koje su “nanele štetu ugledu ULUS-a i protiv su zajedničkih ciljeva”, kao i “iznošenja u ime Udruženja nelegitimne odluke o počasnom članstvu Dragice Nikolić mimo Skupštine”, što je za “posledicu imalo kritike stručne i šire javnosti na račun strukovnog ugleda Udruženja”, podnela je grupa od tridesetak umetnika koji su i među potpisnicima onlajn peticije za smenu rukovodstva ULUS-a.

Opoziv UO, kako su preneli novinarima članovi ULUS-a koji su izlazili na pauzu, tražilo je i 16 članova Vajarske sekcije zbog “nesazivanja Skupštine, manipulisanja članstvom – aktivnim i neaktivnim, falsifikovanja finansijskih izveštaja i nepoštovanja odluke te sekcije o opozivu Rusalića”, koji je u međuvremenu podneo ostavku, pa se od tog zahteva odustalo.

Skupština je većinom glasova odbila da dopuni predloženi red tačkom o opozivu UO, a u nastavku sednice, prihvaćena je ostavka Rusalića, te izglasano ograđivanje ULUS-a od njegove kandidature za člana NSK koju je, kao predsednik Koordinacionog odbora (KOO) umetničkih udruženja, dostavio Ministarstvu kulture. U međuvremenu je potvrđena i na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, uprkos ukazivanju pojedinih poslanika na kršenje zakonske procedure prilikom predlaganja kandidata umetničkih udruženja.

Umesto Rusalića, koji je bio predsednik UO u prvom delu mandata tog tela, izabran je Miodrag Rogan (50 glasova), predsednik Vajarske sekcije, i to nakon što se prvobitno predložena kandidatkinja te sekcije Ivana Milev izjasnila da ne želi da učestvuje u radu UO.

U UO izabran je i Bojan Otašević iz Grafičke sekcije (70 glasova), a to telo koje po Statutu broji devet članova, čine trenutno i Miroslav Lazović (predsednik), Dragana Knežević, Ljiljana Mićović, Zdravko Milinković, Slobodan Kuzmanović i Nenad Glišić, uz Rusalića.

Prema zapisniku o glasanju, u koji je SEEcult.org imao uvid, kandidatkinje Slikarske sekcije za jedno mesto u UO Vesna Čanak i naknadno dopisana Milena Bošković nisu imale potrebnih 50 glasova (od ukupno 100 važećih listića), kao ni Mirjana Filipović Kuruzović iz Grafičke sekcije, koja je predložena sa Otaševićem za jedno mesto u UO.

Takođe, u Umetnički savet su na dopunskim izborima izabrana tri člana - Stanko Zečević i Radomir Stančić, a u petočlani Nadzorni odbor - Vesna Marković, Aleksandar Milosavljević i Nebojša Jehlički. Petočlana Statutarna komisija dopunjena je imenima dva člana - Stefana Stančića i Jovane Đorđević. Sud časti, koji broji pet članova, dobio je tri nova člana - Zorana Čaliju, Dragana Srdića i Dragana Todorovića.

Iako nije bilo zvaničnih prigovora na rezultate dopunskih izbora, pojedini članovi ULUS-a izrazili su sumnju u regularnost glasanja, budući da su na glasačkom listiću A4 formata, koji nije imao pečat, pojedina imena kandidata dopisana rukom ili su izostala druga - u slučaju odustajanja prvobitnih kandidata. Bilo je zamerki i zbog nepredstavljanja kandidata pred Skupštinom, čiji se članovi, kako je rečeno, nedovoljno međusobno poznaju.

O ostalim tačkama dnevnog reda glasalo se javno – podizanjem pečatiranih glasačkih kartona koji su verifikovani prilikom ulaza umetnika na Skupštinu, a dobijali su ih samo oni koji su platili članarinu u protekle tri godine i na osnovu toga stekli status “aktivnog” člana.

Na osnovu dopune dnevnog reda, prihvaćen je predlog o formiranju Kluba samostalnih umetnika, te o elektronskom obaveštavanju i imeniku, kao i o uključivanju izložbe Vajarske sekcije u godišnji program ULUS-a.

Skupština je na početku sednice, koja je kasnila gotovo dva sata upravo zbog sporog proveravanja plaćanja članarine, usvojila i Poslovnik i svom radu, te izmene i dopune Statuta u vezi sa kvorumom. Umesto dosadašnjeg prisustva najmanje 120 aktivnih članova radi punovažnog odlučivanja, Skupština sada može punopravno odlučuje ako je prisutno najmanje 90 aktivnih članova, a ima pravo prioritetnog odlučivanja ukoliko za odluku glasa 50% plus jedan od kvoruma.

Nedostatak kvoruma u završnici Skupštine bio je, međutim, razlog za odlaganje izjašnjavanja o finansijskim izveštajima o poslovanju ULUS-a po završnim računima za 2016. i 2017. godinu.

U raspravi je, kako su preneli članovi ULUS-a, traženo objašnjenje kako je uopšte moguće da se Skupština naknadno izjašnjava o finansijskim izveštajima koji su predati Agenciji za privredne registre, a na to je rečeno da svi koji bilo šta sumnjaju mogu da se obrate upravi pisanim putem.

Prema navodima učesnika Skupštine, članovi UO rekli su da je završni račun dostavljen APR-u i da je validan, te da je ULUS u plusu i da će funkcionisati svakako, a da je Skupština trebalo samo da formalno usvoji izveštaje.

Neusvajanje finansijskih izveštaja na Skupštini bio je i jedan od razloga za pokretanje onlajn peticije za smenu rukovodstva, koju je pokrenula Inicijativa umetnika, postavljajući pitanje da li je uprava falsifikovala finansijske izveštaje koji su objavljeni na sajtu APR-a.

Skupština je održana, inače, u prisustvu privatnog obezbeđenja koje je propuštalo u salo samo članove koji su prošli proceduru prijavljivanja.

Na početku sednice došlo je do spora sa novinarima, kojima je kasnije podeljeno obaveštenje UO o odluci da je Skupština zatvorena za javnost.

UO je u obrazloženju odluke da sednicu Skupštine zatvori za javnost izrazio bio nadu da će, “uprkos lošoj atmosferi koja već više nedelja ruži rad i ugled ULUS-a, samim tim i svih njegovih članova, proteći u dobroj i svrsishodnoj atmosferi i ispuniti svoju namenu”.

Skupštini ULUS-a prethodile su protestne umetničke akcije članova tog udruzenja Ariona Asllanija i Nine Radoičić, koje su izazvale veliku pažnju javnosti.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.