• Search form

15.04.2018 | 15:06

Delimične promene u upravi ULUS-a

Delimične promene u upravi ULUS-a

Skupština Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), održana 14. aprila u Beogradu posle dvogodišnje pauze, odbacila je predloge da se izjasni o opozivu Upravnog odbora (UO), ali je do promena u UO došlo prihvatanjem ostavke Dušana Rusalića, koji je proteklih dana, između ostalog, bio u žiži javnosti povodom predloga o dodeli statusa počasnog člana supruzi bivšeg predsednika Srbije Dragici Nikolić, ali i zbog uloge u Koordinacionom odboru u vezi sa predlaganjem kandidata umetničkih udruženja za članstvo u Nacionalnom savetu za kulturu (NSK).

Rusalić nije prisustvovao višečasovnoj sednici Skupštine u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, koja je bila zatvorena za javnost, a konačno je održana posle više pokušaja tokom 2017. godine koji nisu uspeli zbog nedostatka kvoruma.

Opoziv članova UO zbog aktivnosti koje su “nanele štetu ugledu ULUS-a i protiv su zajedničkih ciljeva”, kao i “iznošenja u ime Udruženja nelegitimne odluke o počasnom članstvu Dragice Nikolić mimo Skupštine”, što je za “posledicu imalo kritike stručne i šire javnosti na račun strukovnog ugleda Udruženja”, podnela je grupa od tridesetak umetnika koji su i među potpisnicima onlajn peticije za smenu rukovodstva ULUS-a.

Opoziv UO, kako su preneli novinarima članovi ULUS-a koji su izlazili na pauzu, tražilo je i 16 članova Vajarske sekcije zbog “nesazivanja Skupštine, manipulisanja članstvom – aktivnim i neaktivnim, falsifikovanja finansijskih izveštaja i nepoštovanja odluke te sekcije o opozivu Rusalića”, koji je u međuvremenu podneo ostavku, pa se od tog zahteva odustalo.

Skupština je većinom glasova odbila da dopuni predloženi red tačkom o opozivu UO, a u nastavku sednice, prihvaćena je ostavka Rusalića, te izglasano ograđivanje ULUS-a od njegove kandidature za člana NSK koju je, kao predsednik Koordinacionog odbora (KOO) umetničkih udruženja, dostavio Ministarstvu kulture. U međuvremenu je potvrđena i na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, uprkos ukazivanju pojedinih poslanika na kršenje zakonske procedure prilikom predlaganja kandidata umetničkih udruženja.

Umesto Rusalića, koji je bio predsednik UO u prvom delu mandata tog tela, izabran je Miodrag Rogan (50 glasova), predsednik Vajarske sekcije, i to nakon što se prvobitno predložena kandidatkinja te sekcije Ivana Milev izjasnila da ne želi da učestvuje u radu UO.

U UO izabran je i Bojan Otašević iz Grafičke sekcije (70 glasova), a to telo koje po Statutu broji devet članova, čine trenutno i Miroslav Lazović (predsednik), Dragana Knežević, Ljiljana Mićović, Zdravko Milinković, Slobodan Kuzmanović i Nenad Glišić, uz Rusalića.

Prema zapisniku o glasanju, u koji je SEEcult.org imao uvid, kandidatkinje Slikarske sekcije za jedno mesto u UO Vesna Čanak i naknadno dopisana Milena Bošković nisu imale potrebnih 50 glasova (od ukupno 100 važećih listića), kao ni Mirjana Filipović Kuruzović iz Grafičke sekcije, koja je predložena sa Otaševićem za jedno mesto u UO.

Takođe, u Umetnički savet su na dopunskim izborima izabrana tri člana - Stanko Zečević i Radomir Stančić, a u petočlani Nadzorni odbor - Vesna Marković, Aleksandar Milosavljević i Nebojša Jehlički. Petočlana Statutarna komisija dopunjena je imenima dva člana - Stefana Stančića i Jovane Đorđević. Sud časti, koji broji pet članova, dobio je tri nova člana - Zorana Čaliju, Dragana Srdića i Dragana Todorovića.

Iako nije bilo zvaničnih prigovora na rezultate dopunskih izbora, pojedini članovi ULUS-a izrazili su sumnju u regularnost glasanja, budući da su na glasačkom listiću A4 formata, koji nije imao pečat, pojedina imena kandidata dopisana rukom ili su izostala druga - u slučaju odustajanja prvobitnih kandidata. Bilo je zamerki i zbog nepredstavljanja kandidata pred Skupštinom, čiji se članovi, kako je rečeno, nedovoljno međusobno poznaju.

O ostalim tačkama dnevnog reda glasalo se javno – podizanjem pečatiranih glasačkih kartona koji su verifikovani prilikom ulaza umetnika na Skupštinu, a dobijali su ih samo oni koji su platili članarinu u protekle tri godine i na osnovu toga stekli status “aktivnog” člana.

Na osnovu dopune dnevnog reda, prihvaćen je predlog o formiranju Kluba samostalnih umetnika, te o elektronskom obaveštavanju i imeniku, kao i o uključivanju izložbe Vajarske sekcije u godišnji program ULUS-a.

Skupština je na početku sednice, koja je kasnila gotovo dva sata upravo zbog sporog proveravanja plaćanja članarine, usvojila i Poslovnik i svom radu, te izmene i dopune Statuta u vezi sa kvorumom. Umesto dosadašnjeg prisustva najmanje 120 aktivnih članova radi punovažnog odlučivanja, Skupština sada može punopravno odlučuje ako je prisutno najmanje 90 aktivnih članova, a ima pravo prioritetnog odlučivanja ukoliko za odluku glasa 50% plus jedan od kvoruma.

Nedostatak kvoruma u završnici Skupštine bio je, međutim, razlog za odlaganje izjašnjavanja o finansijskim izveštajima o poslovanju ULUS-a po završnim računima za 2016. i 2017. godinu.

U raspravi je, kako su preneli članovi ULUS-a, traženo objašnjenje kako je uopšte moguće da se Skupština naknadno izjašnjava o finansijskim izveštajima koji su predati Agenciji za privredne registre, a na to je rečeno da svi koji bilo šta sumnjaju mogu da se obrate upravi pisanim putem.

Prema navodima učesnika Skupštine, članovi UO rekli su da je završni račun dostavljen APR-u i da je validan, te da je ULUS u plusu i da će funkcionisati svakako, a da je Skupština trebalo samo da formalno usvoji izveštaje.

Neusvajanje finansijskih izveštaja na Skupštini bio je i jedan od razloga za pokretanje onlajn peticije za smenu rukovodstva, koju je pokrenula Inicijativa umetnika, postavljajući pitanje da li je uprava falsifikovala finansijske izveštaje koji su objavljeni na sajtu APR-a.

Skupština je održana, inače, u prisustvu privatnog obezbeđenja koje je propuštalo u salo samo članove koji su prošli proceduru prijavljivanja.

Na početku sednice došlo je do spora sa novinarima, kojima je kasnije podeljeno obaveštenje UO o odluci da je Skupština zatvorena za javnost.

UO je u obrazloženju odluke da sednicu Skupštine zatvori za javnost izrazio bio nadu da će, “uprkos lošoj atmosferi koja već više nedelja ruži rad i ugled ULUS-a, samim tim i svih njegovih članova, proteći u dobroj i svrsishodnoj atmosferi i ispuniti svoju namenu”.

Skupštini ULUS-a prethodile su protestne umetničke akcije članova tog udruzenja Ariona Asllanija i Nine Radoičić, koje su izazvale veliku pažnju javnosti.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.