• Search form

25.06.2018 | 16:37

Digitalizacija filmske i TV građe

Digitalizacija filmske i TV građe

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije organizuje 26. i 27. juna drugi Regionalni simpozijum o digitalizaciji filmske i TV arhivske građe, na kojem će biti predstavljena iskustva u toj oblasti iz Švajcarske, Francuske i Srbije.

Predavanje “Telo medija: upravljanje materijalnim dobrima” održaće 26. juna David Fluger sa Švajcarskog nacionalnog instituta za zaštitu audiovizuelne arhive “Memoriav”, dok će na temu “Fizičke karakteristike digitalizacije filma u boji” govoriti Đorđo Trampi sa Odseka za studije filma Univerziteta u Cirihu.

Za 27. jun najavljeno je predavanje “Procedure digitalizacije filmske i televizijske arhivske građe: od konzervacije do ponovne upotrebe: iskustva INE”, koje će održati rukovodilac tehničkog sektora Nacionalnog audiovizuelnog instituta (INA) Alan Heri iz Francuske, dok će na temu "Digitalna restauracija i izbor softvera i opreme za digitalizaciju filmske i TV arhivske građe" govoriti rukovodilac Odeljenja za digitalizaciju i digitalnu restauraciju u Arhivu Jugoslovenske kinoteke Dubravko Badalić.

Uoci početka Simpozijuma, koji će otvoriti pomoćnik ministra kulture Dejan Masliković, zadužen za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti, biće potpisan Sporazum o saradnji Ministarstva kulture i informisanja, Visoke škole elektrotehnike i računarstva strukovnih studija, Filmskih novosti i Radio-televizije Srbije.

Sporazum će potpisati ministar Vladan Vukosavljević i direktori tih instutucija Vera Petrović, Vladimir Tomčić i Dragan Bujošević.

Program Simpozijuma sa satnicom nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.