• Search form

10.09.2018 | 22:34

Digitalizovan arhiv Bitefa

Digitalizovan arhiv Bitefa

Beogradski internacionalni teatarski festival (Bitef) digitalizovao je svoj bogati arhiv koji svedoči o kulturnoj, društvenoj i političkoj klimi ovih prostora, ali i čovečanstva uopšte u proteklih pola veka, a od sada je dostupan i najširoj javnosti na internetu.

Digitalni arhiv Bitefa, realizovan u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom “Svetozar Marković”, svečano je lansiran 10. septembra u galeriji Novembar, a javnosti je dostupan na adresi http://digitalniarhivbitefa.unilib.rs.

Onlajn prezentacija arhiva Bitefa (na srpskom i engleskom jeziku) sadrži četiri veće celine sa digitalizovanim katalozima, plakatima, fotografijama i postojećim snimcima – insertima predstava. Takođe, sadrži i indeks predstava glavnog programa dosadašnjih izdanja Bitefa, te spiskove članova žirija od 1967. godine do danas, kao i nagrađenih predstava, koje je moguće pregledati i preuzeti u pdf formatu.

U okviru prve celine, javnosti su dostupni za pretraživanje, čitanje i preuzimanje katalozi (u narednom periodu i bilteni) dosadašnjih festivalskih izdanja, koje je moguće i pretražiti po zadatim rečima, preuzeti stranice na kojima se nalaze zadate reči ili iskopirati delove teksta. Na taj način lako je pronaći artefakte u vezi sa određenim glumcem, rediteljem ili predstavom.

“Ovo je istorijski trenutak. Prvi put jedno pozorište dobija sve svoje štampane materijale digitalizovane”, rekao je prilikom lansiranja onlajn prezentacije digitalnog arhiva Bitefa zamenik direktora UBSM dr Adam Sofronijević, koji je sa Vesnom Bogunović iz Bitefa inicijator i koautor tog projekta, realizovanog uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Sofronijević je uručio direktoru Bitefa i Bitef teatra Milošu Latinoviću kutiju sa fizičkim nosačima fajlova digitalizovane građe, realizovane u okviru projekta “Pretraživo kulturno nasleđe Srbije: bogaćenje digitalne riznice biserima periodičnih izdanja”.

Latinović je zahvalio na ogromnom poslu da veliko blago bude pohranjeno, a kao sledeći cilj naveo je digitalizaciju arhiva Bitef teatra.

Pomoćnik ministra kulture Dejan Masliković, zadužen za digitalizaciju, pohvalio je Bitefov projekat zbog dobre realizacije, navodeći da Ministarstvu stižu dobro zamišljeni projekti, ali ih ne prati uvek i adekvatna realizacija.

Ministarstvo kulture planira da nastavi podršku digitalizaciji periodike, stručnih časopisa i arhiva raznih ustanova kulture i naučnih ustanova, rekao je Masliković i pozvao ustanove kulture da se prijave za digitalizaciju.

Arhiva Bitefa je digitalizacijom postala dostupna javnosti za čitanje, ali i za korišćenje u svrhu istraživanja i stvaranja novih sadržaja.

Digitalizovan arhiv Bitefa, prema navodima autora tog projekta, istovremeno predstavlja specifičnu onlajn monografiju tog festivala, svedočanstvo i prilog kulturnoj politici i kulturnom životu Beograda i Srbije, ali i leksikon savremene domaće, evropske i svetske pozorišne umetnosti, uvod u praksu savremene pozorišne umetnosti, pregled tumačenja sveta kroz pozorišnu umetnost, edukativno sredstvo u domenu srednjeg, višeg i visokog obrazovanja, izvor za naučni rad u akademskim okvirima, instrument u razvijanju i promovisanju kulturne saradanje na regionalnom, evropskom i svetskom nivou i u programima afirmacije svesti o pripadanju svetskim integralnim prostorima. Takođe, to je doprinos afirmaciji multikulturnog umetničkog prostora.

Bitef teatar, kao organizator Bitefa, do sada je već realizovao nekoliko projekata kojima je omogućio pristup svojoj digitаlizovаnoj grаđi (35 godina Bitefa na CD-romu - 35. Bitef, Nebo nad Bitefom - 49. Bitef, Bitef nad Parizom - 51. Bitef).

Uoči 52. izdanja, koje će biti održano od 13. do 22. septembra, Bitef retrospektivnim onlajn katalogom daje uvid u sistematizovane umetničke tokove i pruža kompetentan komentar na protekli period sveta u promeni.

Projekat digitalizacije arhiva Bitefa ima dugoročni karakter i podrazumeva dopunu budućim materijalima.

Digitalnu postavku, koja je predstavljena u galeriji Novembar, publika će tokom trajanja 52. Bitefa moći da pogleda u festivalskom centru u Kombank dvorani.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.