• Search form

06.03.2018 | 19:05

Diktatorski haute couture

Diktatorski haute couture

Izložba Mirona Milića iz Hrvatske u bečkom prostoru AU obuhvata crteže sa motivom diktatorskih kapa iz istorije 20. veka.

“Svi mi, konstantno odeveni u tzv. civilku, ne osećamo blagodati službene odeće, pa se prema uzrečici ‘odelo ne čini čoveka’ odnosimo s odobravanjem. Milićev crtež sačinjen od pokrivala za glavu anticipira upravo suprotno. Kao deo regalije i ličnog stila, diktatorska kapa utelovljuje moć slikovitije od same osobe koja ju je nosila. Teško se setiti crta lica Kaisera Wilhelma, ali u sećanje nam odmah dolazi kaciga sa šiljkom, tzv. pickelhaube, s kojom je često portretisan. Nadalje, crtež, s gusto naslaganim bicornima, šapkama, fesovima, šiltericama i kacigama, često ukrašenim krestama, perjem i raznim insignijama, lako možemo zamisliti kao kakvu mapu, legendu ili katalog repozitorija. Kabinet čudesa, čija se kolekcija sastoji od diktatorskog haute couture-a. Takva kolekcija, kao doslovni i preneseni theatrum mundi, pun ključnih rola povesti 20. veka, upućivala bi na najiracionalniji od svih mogućih svetova”, naveo je Predrag Pavić u tekstu povodom izložbe koja je otvorena u AU od 1. do 15. marta.

Rođen 1980. godine u Vinkovcima, Miron Milić je 2006. godine diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu (grafika), u klasi prof. Miroslava Šuteja, a trenutno se bavi crtanjem autorskih radova i ilustracijom. Član je HDLU-a i HZSU-a, te art kolektiva AKC Medika iz Zagreba. U poslednjih nekoliko godina isprofilisao se i kao street art muralista, učestvujući na nekoliko međunarodnih festivala i rezidencijalnih programa u Ljubljani, Beogradu, Moskvi, Heilbronu i Zagrebu.

Izložbu u AU – prostoru otvorenom za eksperimentalne i kreativne projekte, organizovala je Amalija Stojsavljević.

AU kao openspace i slobodna platforma, koja podržava različita udruženja i nezavisne kolektive, teži i socialno-političkoj angažovanosti u smislu prožimanja i susretanja nacionalnih i internacionalnih tendencija.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.