• Search form

13.09.2017 | 17:22

Dileme generacije odrasle u tranziciji

Dileme generacije odrasle u tranziciji

Narodno pozorište Užice otvara novu sezonu praizvedbom drame Stevana Vraneša “Svedobro” o generaciji koja je mladost provela u tranziciji, a svoje “najbolje godine” dočekuje puna rana, ožiljaka i nedoumica kako dalje, bez dovoljno snage za velike promene, ali i bez mogućnosti da samo odustane.

Premijera te predstave, u režiji umetničkog direktora užičkog pozorišta Nemanje Rankovića, biće 15. septembra na velikoj sceni, a uloge igraju Tanja Jovanović, Biljana Zdravković, Tijana Karajičić, Igor Borojević i Branislav Ljubičić.

Glavne junakinje su najbolje prijateljice koje se nisu videle više od šest godina. Jedna se odlučila za borbu sa surovim realnim životom, a druga otišla u zabačeno mesto na granici sa Bosnom po imenu Svedobro. Njihove sudbine su snažno povezane, problemi slični, ali način na koji se suočavaju sa njima različit. Njihova ljubav je velika i večna, a njihove razlike nepomirljive.

“Ovo je tekst o posledicama prethodnih trideset godina na jednu generaciju koja bi sada trebalo da dosegne svoj zenit u svakom smislu. Međutim, na ličnom, intimnom nivou mi vidimo da su posledice tranzicije još gore od onih koje vidimo u ekonomiji, medijima, društvu generalno”, kaže Stevan Vraneš (38), diplomirani dramaturg, koji se tim komadom vraća pozorištu posle više od 15 godina provedenih u korporativnom svetu Srbije i regiona, u kojem još uvek radi (stručnjak za medije i komunikacije, regionalni direktor u multinacionalnoj kompaniji).

Svedobro, Tanja Jovanović i Branislav Ljubičić, foto: Đorđe Krstić

Vraneš je želeo da publici predstavi, kroz priču o prijateljstvu i porodici, ključne dileme ovog trenutka: otići ili ostati, boriti se ili odustati, biti sam ili sa nekim, pomoći sebi ili drugima...

Prema njegovom mišljenju, ugao iz kojeg se moraju posmatrati te dileme na Balkanu posebno je kompleksan i težak.

“Nekada imam utisak da moji junaci, a i ja, nosimo dodatnih 50 ili sto kilograma tereta, na ono što već svuda u takozvanom razvijenom svetu očekuje našu generaciju”, napominje Vraneš.

Svedobro, Tanja Jovanović i Biljana Zdravković, foto: Đorđe Krstić

Muziku je radio autorski tandem Ana Ćurčin i Goran Antović.

“Komad otvara teme koje su nam jako bliske, a reditelj i pisac su inicirali saradnju željom da uključe pesmu ‘Alone’ u predstavu. Muziku za predstavu radimo iz srca, iz mesta kako doživljavamo samoću, nadu, kao i druge mehanizme koje primenjujemo u svakodnevnom životu mi, ali i likovi predstave”, rekla je Ana Ćurčin.  

U često potcenjenom melodramskom žanru “Svedobro” traži svoje mesto između istoka i zapada, betona i šume, pesimizma i optimizma. Ostavlja gledaocima mogućnost da, nakon što upoznaju sudbine glavnih junaka u toku jedne nedelje u zabačenoj planinskoj kući, razmisle o tome da li je njima samima “sve dobro” ili je pak potrebno pronaći neko drugo mesto i neki drugi kontekst, navodi se u najavi premijere.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.