• Search form

11.05.2018 | 21:26

Dobitnici HT nagrade za 2018.

Dobitnici HT nagrade za 2018.

Umetnici Vinko Vidmar, Dalibor Martinis i Vedran Perkov dobitnici su HT nagrade za hrvatsku savremenu umetnost za 2018. godinu, koja je svečano uručena 11. maja u Muzeju savremene umetnosti u Zagrebu.

Prvu nagradu, u iznosu od 75.000 kuna (oko 10.000 evra) dobio je Vinko Vidmar za video rad “17. studenoga 2017” inspirisan drevnim ritualima pročišćenja, Dalibor Martinis dobio je drugu nagradu od 45.000 kuna za instalaciju iz ciklusa “Data Recovery” kojom evocira sećanje na izložbu Daniela Burena u Galeriji savremene umetnosti u Zagrebu 1974. godine, dok je Vedran Perkov dobio treću nagradu, vrednu 40.000 kuna, za video instalaciju “Smetnje” o današnjem preobilju informacija.

Prvonagrađeni rad Vidmara nastao je u duhu drevnih rituala pročišćenja – prakse kojima se, savremenim rečnikom rečeno, oslobađamo trauma, prošlih ili sadašnjih. U video radu čiste se šrapneli skupljeni u Vidmarovom dvorištu i na zidu kuće u kojoj je odrastao.

“Hirurški precizno neznane ruke ispiru te stare ostatke koji su ostavili ožiljke: prva granata pala je na auto ispred kuće, druga na krov, treća u dvorište. Bilo je smrtno stradalih. Neke rane vreme ne zaleči – treba posegnuti za arhaičnim obredom: očistiti ono što je donelo razaranje i smrt, znači očistiti i sebe od pridruženih negativnih emocija. Od 17. novembra 2017, kada je video-rad nastao, za Vinka Vidmara otvorene su drugačije mogućnosti: može izliti prljavu vodu u dvorište i krenuti pročišćen u svet; ili se gušiti u naslagama prošlosti. Nema dileme šta mlada osoba bira”, navedeno je u obrazloženju stručnog žirija koji je prepoznao važnost tog rada u odnosu prema minulim zbivanjima kroz ritual čišćenja - kao metafore skidanja slojeva koje vreme neminovno nanosi menjajući oblik.

Prema navodima žirija, Vidmarov rad podstiče razmišljanje o cilju prema kojem nameravamo krenuti, ako već nismo sigurni kojim smerom.

Snježana Pintarić, Vedran Perkov, Ivana Jožić, Vinko Vidmar, Veljko Mihalić, Nina Išek Međugorac, foto: Bojan Mrđenović

Martinis je dobio drugu nagradu za instalaciju “Galerija suvremene umjetnosti Zagreb, 1. travnja 1974” (fragment, Data Recovery, 2018).

Upornost kojom Martinis već decenijama “spašava” izgubljenu kulturnu istoriju ponovo je nagrađena. Baš kao što informatičar nikada ne može da izbavi sve podatke nakon havarije kompjutera, tako ni Martinis ne može da dobije celinu, već se drži fragmenata, dovoljno asocijativnih da u posmatraču izazovu sećanje na celinu.

Zgrada nekadašnje Galerije savremene umetnosti na zagrebačkom Gornjem gradu bila je za njegovu generaciju umetnika kultno mesto, kako je pokazalo kasnije vreme. Stoga je u svom poznatom ciklusu “Data Recovery” odlučio "spasiti" sećanje na izložbu održanu 1974. na kojoj je francuski umetnik Daniel Buren oko dovrataka izložbenih prostora aplicirao uzorak obojenih linija, prenesen sa svojih grafika. Tako Martinis ponovo podseća na važnosti čuvanja nekih informacija, postavljajući pritom pitanje mogu li se uopšte "oporaviti" delimično izgubljene ili uništene informacije. Združivanjem ličnih zapisa, fotografija, s katalozima i raznim dokumentima, Martinis u fragmentima kreira nekadašnji ambijent, rekonstrukciju fizičkog prostora institucije i umetničkog dela u razvoju. S obzirom da taj višegodišnji umetnikov projekt, objedinjen nazivom “Data Recovery” doprinosi širenju svesti o važnosti održavanja informacija ili pak o dilemi održavanja već delomično izgubljene ili uništene informacije, žiri je odlučio da mu dodeli durug nagradu.

Dalibor Martinis, GSU, 1. travnja 1974, fragment - Data Recovery

Treća HT nagrada, vredna 40.000 kuna, dodeljena je Vedranu Perkovu za video instalaciju “Smetnje” (2016), inspirisanu analognim crno-belim televizorima na kojima je prekid programa izazivao tzv. sneg, odnosno smetnje koje su pak izazivale nervozu gledalaca. U digitalnom dobu više nema "snega" na ekranima, ali zato ima "poplave" informacija. Gledalc je zapravo, nesvesno, ponovo u stanju "belog šuma".

Perkov pretvorio je tekst Deklaracije o ljudskim pravima UN u binarni kod i potom ga zamenio crnim i belim kvadratićima – smetnjama. Deklaracija tako postaje tehnički element, vizuelni podražaj ili čak iritacija – jer više nema posebnosti, razlikovanja dobra i zla, morala i zločina… U obilju informacija koje se svakodnevno slivaju u našu svest, prečujemo, previdimo ono bitno, a hiljade fotografija što ih naše oko registruje stapaju se u crne, bezlične kvadrate koji ne dopiru do naših emocija.

Svaki dan neko se kune u univerzalna ljudska prava, ali često je to u ustima govornika samo isprazno navođenje fraza i citata, apstraktni pojmovi koji se tiču nekih drugih, uglavnom onih koji su nam jako daleko. Snaga rada Perkova, kako je naveo žiri, leži u tome što nas tera da zastanemo i zapitamo se - što ja danas i ovde mogu da učinim da ovaj svet bude bolje mesto.

Vedran Perkov, foto: Bojan Mrđenović

Na 11. konkurs za HT nagradu pristigla su 236 rada, od kojih je stručni žiri odabrao 36 za izložbu, od kojih su tri po pozivu.

U žiriju su bil direktorka MSU Zagreb Snježana Pintarić (predsednica), viša kustoskinja Kunsthausa u Gracu Katrin Bucher Trantow, kustoskinja, voditeljka Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001 Alenka Gregorič, vajar Alem Korkut, profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu, i viša kustoskinja MSU Zagreb Ivana Kancir.

Na izložbi je najviše video radova – sedam, a sledi šest fotografskih ciklusa, zatim značajan broj instalacija i multimedijalnih instalacija. Za razliku od prethodnih izložbi, 11. izložba predstavlja veći broj slikarskih dela, a tu su i crteži, grafike, ambijenti, jedan audio rad i performans. Odabrani radovi kroz različite medije i tematske celine govore o društvenom, privatnom i javnom, kulturnom, ekonomskom i umetničkom trenutku.

Izložba HT nagrade za hrvatsku savremenu umetnost, koja već 11. godinu nudi presek novog umetničkog stvaralaštva, otvorena je svečano 20. aprila u MSU, a biće zatvorena 13. maja. Do tada publika ima priliku da glasa za rad koji joj se najviše svideo. Dobitnik nagrade publike biće proglašen 15. maja, a najsrećniji posetilac dobiće tablet.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2018.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom