• Search form

20.05.2018 | 23:37

Dobitnici nagrade Valtrović

Dobitnici nagrade Valtrović

Muzejsko društvo Srbije (MDS) održalo je na Međunarodni dan muzeja, 18. maja, svečanu Skupštinu u Valjevu, a tom prilikom uručene su nagrade “Mihailo Valtrović” za 2018. godinu.

Nagrada istaknutom pojedincu za ukupan doprinos (životno delo) dodeljena je jednoglasno dr Jasni Jovanov koja je tokom četiri decenije muzejskog rada i bavljenja istorijom umetnosti postigla “nesumnjivo značajne rezultate na više polja: istraživanje, publikovanje i prezentacija kulturnog nasleđa”. “Njeno veliko zalaganje i izuzetni rezultati dokumentovani su kroz brojne i značajne publikacije iz domena istorije umetnosti i muzeologije”, navela je u obrazloženju Komisija za nagrade i priznanja MDS, kojom je predsedavala mr Tijana Stanković Pešterac.

Nagrada “Mihailo Valtrović” za instituciju dodeljena je Zavičajnom muzeju u Rumi, uz obrazloženje da entuzijazam i vredan rad njegovog malobrojnog kolektiva zaslužuje svaku pohvalu, jer je tokom 2017. godine podigao posećenost i nadomestio nedostatak stalne izložbene postavke koja je uklonjena zbog neuslovnosti prostora u kojem je izlagana.

Nagrada u kategoriji pojedinca, odnosno autorskog tima, dodeljena je timu Narodnog muzeja u Leskovcu za izložbu “Tajne arheoloških depoa”. Dobitnici nagrade su arheolozi: Julijana Pešić, Smilja Jović, Vladimir Stojanović i Vladimir Stevanović.

Izložba “Tajne arheoloških depoa”, kako je navedeno u obrazloženju, rezultat je timskog rada sa ciljem da se široj javnosti prezentuju novi i atraktivni arheološki predmeti iz zbirki, koji su nabavljani na različite načine od osnivanja Muzeja. Komisija je istakla da je ta izložba pokrila sve važne segmente na kojima insistira savremena muzeologija, uključujući i najvažniji - zaštitu kulturnog nasleđa. “Ono je prezentovano na moderan i posetiocima prijemčiv način kroz rekonstrukcije i pažljivo odabrane teme, a rad sa publikom je posebno osmišljen”, navedeno je u obrazloženju.

Domaćini su Skupćtine MDS bili su Narodni muzej  i Moderna galerija u Valjevu.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.