• Search form

14.12.2018 | 19:42

Drama Ive Brdar najbolja na konkursu Hartefakta

Drama Ive Brdar najbolja na konkursu Hartefakta

Nagradu za najbolju savremenu angažovanu dramu na regionalnom konkursu Hartefakta dobila je autorka Iva Brdar iz Beograda, koja živi i radi u Berlinu, za dramu “Muškatle mogu preživeti sve”.

Druga nagrada dodeljena je drami “O(p)stanakMine Ćirić iz Beograda i Jasmine Venčanski iz Pančeva, a treća drami “Deadline Bogdana Španjevića iz Beograda.

Na konkurs je prispelo 45 drama iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a ocenjivao ih je žiri koji su ccinili dramska autorka, dramaturškinja i profesorka Žanina Mirčevska (Skoplje/Ljubljana), kao predsednica, te glumac Alban Ukaj (Sarajevo) i dramska autorka i profesorka Biljana Srbljanović (Beograd), a kao saradnica i Tijana Grumić, dramska autorka i dramaturškinja.

U obrazloženju žirija, koje je prilikom uručenja nagrada u okviru Hartefakt festivala, pročitala 14. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci Biljana Srbljanović, ističe se da je pobednički tekst “poetično-mračna, cinično-melanholična, ali i veoma duhovita i sentimentalna drama o raslojavanju društva ‘na spratove’, raspadu porodice, odlascima, opraštanjima, nemogućnosti da se ode ili da se drugom dopusti odlazak”.

“Tekst je izuzetno vešto napisan, zrelim, samosvojnim jezikom, poezijom od običnih reči, lucidan, duhovit, bolan. Teče lako i veoma brzo se čita, napetost traje sve vreme, i samo slutimo šta može da se desi. Priča o Momku i jednoj porodici, jednoj zgradi, ima i jasan društveni kontekst koji je u stvari dominantan, soliter je društvo, i to savremeno društvo, ne samo srpsko, već i društvo cele Evrope; ljudi se penju i silaze sa društvenih lestvica kao po spratovima, a kad jednom misle da su stigli gore, nemaju kuda, osim opet, sada direktno, dole”, naveo je žiri.

Iva Brdar je, zahvaljujući na nagradi, izjavila da je tema odlaska opseda odavno”.

Prva nagrada donosi 400.000 dinara i produkciju predstave, a druge dve objavljivanje nagrađenih drama.

Žiri je odlučio da posebno istakne još dve drame: “Klasa iznad” Dore Golub iz Virovitice, koja živi i radi u Zagrebu, i “Sve je to iz kuće” Emine Omerović iz Zagreba, koja živi i radi u Sarajevu.

Biljana Srbljanović je podsetila da je ovo sedmi konkurs Hartefakta i da su pobednički tekstovi iz prethodnih godina sada već poznate i izvođene drame Olge DimitrijevićRadnici umiru pevajući” i Doruntine BashePrst”, zatim Vesne Perić Šta je ona kriva nije ništa ona kriva”, Mirze SkenderagićaProbudi me kada završim” i Staše BajacOvaj će biti drugačiji”.

Nakon proglašenja pobednika, održano je i tradicionalno javno scensko čitanje pobedniccke drame “Muškatle mogu preživeti sve”, u kojem su učestvovali Milan Marić, Ivana Nikolić, Ljubinka Klarić, Petar Benčina, Vanja Ejdus, Maja Šuša i Nemanja Oliverić.

Program je podržala ambasada Švajcarske u Beogradu, koja godinama pomaže Hartefakt i HFestival, a kako je rekao zamenik šefa misije Žan Luk Eš, to ccini iz filozofskog razloga – “večne borbe kulture da pruži otpor državi koja pokušava da je upotrebi i iskoristi”.

“Kultura i umetnost pružaju otpor i važno je za ovu državu i ovu regiju da to nastave, inače sužavano polje vidokruga umesto da ga širimo. Verujemo da će kultura postati meka moć koja je ovoj regiji potrebna”, rekao je Žan Luk Eš.

U okviru programa, na video bimu su prikazani delovi tri master klasa koje je Hartefakt organizovao tokom ove godine – za umetničko rukovođenje pozorištem, za produkciju i za savremenu dramaturgiju.

Biljana Srbljanović je istakla da je Hartefakt napravio platformu NEW za permanentnu neformalnu edukaciju autora i praktičara iz regiona. Učesnici se biraju putem konursa, master klasovi su besplatni, a drže ih ugledni strani i domaći mentori. Naredne godine biće održana još tri master klasa - za oblast vizuelnih umetnosti, za komponovanje muzike i za scenski dizajn.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom