• Search form

03.12.2015 | 23:52

Ekologija kroz pozorišni izraz

Ekologija kroz pozorišni izraz

Pozorišni festival dece i mladih iz oblasti ekologije i ekologije duše “Mater Terra” održan je krajem novembra drugi put u Beogradu, u organizaciji Centra za dramu u edukaciji i umetnosti (CEDEUM), a predstavio je više od sto učesnika, članova različitih dramskih sekcija i grupa.

Netakmičarskog karaktera, festival “Mater Terra” zasnovan je na ideji da služi kao mesto za podršku i razvoj dramskih grupa i studija, a održan je od 20. do 25. novembra u Šestoj beogradskoj gimnaziji i u Zvezdara teatru, kao prateći program festivala za decu Pozorište Zvezdarište.

Program je obuhvatao blokove predstava nakon kojih su održani razgovori tokom kojih su mladi učesnici, njihovi nastavnici i dramski pedagozi, kao i publika i stručni tim festivala, razmenjivali mišljenja o predstavama.

Uloga stručnog tima festivala, koji su činili: Diana Kržanić Tepavac, (ASSITEJ Srbija), Boris Čakširan (Erg Status), Tatjana Pajović (POD Teatar) i Dragana Koruga (CIP), bila je pre svega da učesnicima i mentorima da savete koji bi trebalo da im služe u daljem radu i napretku.


   Orfej i Euridika

Svi učesnici su dobitnici “Ekološke zvezde”, priznanja za širenje poruka plemenitosti i ekologije kroz pozorišni izraz.


   Put na četiri strane sveta

Predstave festivala “Mater Terra” (lat. majka zemlja) bave se temama iz oblasti ekologije i “ekologije duše”, novog termina koji, prema rečima umetničke direktorke Sanje Krsmanović Tasić, podrazumeva zdrave i razvijene međuljudske odnose, otvorenost i prihvatanje drugog i drugačijeg, razvijanje empatije i aktiviranje solidarnosti i podrške.

“Festival je zamišljen kao mesto razmene, predstavljanja rada dramskih sekcija i grupa i mogućnost stručnih saveta za sve one učitelje, profesore, umetnike i dramske pedagoge koji, kao i mi, veruju da dramski procesi i samo pozorište mogu pozitivno da utiču na lični razvoj, kao i razvoj društva i sveta u kojem živimo”, navela je Sanja Krsmanović Tasić.

  Kraljevstvo Planeta Zemlja

U tom kontekstu je, kao deo programa festivala “Mater Terra”, održan i okrugli sto na temu “Okolnosti, izazovi i važnost rada sa decom i mladima u oblasti dramskog stvaralaštva”, na kojem su svoja iskustva, teškoće, kao i dobre primere iz prakse, razmenili stručnjaci, nastavnici i umetnici koji su uključeni u rad sa decom i mladima kao dramski pedagozi.

Festival “Mater terra” održan je prvi put krajem 2014. godine, a učestvovale su dramske grupe OŠ “Marija Bursać”, OŠ “Novi Beograd” (specijalne škole za decu sa smetnjama u razvoju), Kreativno-psihološke radionice “Čudesna šuma”, Pravno-poslovne škole Beograd i Srednje medicinske škole “Beograd”.

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću