• Search form

11.10.2017 | 01:23

Erlend Lu: Prirodna veza literature i filma

Erlend Lu: Prirodna veza literature i filma

Norveška filmska nedelja u Jugoslovenskoj kinoteci zvanično je otvorena 10. oktobra razgovorom sa popularnim norveškim piscem i scenaristom Erlendom Luom, koji se osvrnuo na svoju karijeru, ljubav prema filmu još od tinejdžerskih dana, kao i snažnu vezu filma i književnosti.

U razgovoru koji je pred mnogobrojnom publikom vodio ugledni filmski kritičar Jan Erik Holst, Lu je rekao da je po obrazovanju zvanično scenarista, pošto je završio filmsku školu, a nije učio za romanopisca.

“To je bio praktičniji izbor. Mislio sam – mogu da radim za film, za televiziju, a u krajnjem slučaju i za reklame. U to vreme nisam verovao da ću moći da živim od romana”, priznao je Lu, autor 11 romana (Prohujalo sa ženom - 1993, Naivan. Super. - 1996, L - 1999, Činjenice o Finskoj - 2001, Dopler - 2004, Volvo Kamioni - 2005, Mulej - 2007, Mirni dani u Miksing Partu - 2010, Fvonk - 2011...), kao i četiri knjige za decu koje je ilustrovao Kim Hiorti, te deset knjiga za decu, kao i više scenarija.

Lu se prisetio kako je kao tinejdžer u rodnom Tronhajmu postao član kinoteke i tokom godinu-dve gledao sve filmove redom.

“Mnoge nisam razumeo, ali gledao sam ih ponovo i ponovo, te vremeneom počeo da shvatam različite autorske svetove. To nasumično gledanje velikog broja filmova ispostavilo se kao vrlo korisno kasnije tokom studija”, dodao je Lu, čija je ostvarenja, kako je rekao Holst, karakterišu humor, naivnost, nadrealizam…

Erlend Lu i Jan Erik Holst, foto: Tamara Vučenović

Lu je ispričao da je lepotu filma “StalkerAndreja Tarkovskog uvideo tek pri trećem gledanju, kada je bio već stariji. S druge strane, “Let iznad kukavičjeg gnezdaMiloša Formana bio mu je odmah pravo otkriće, a i dalje ga smatra jednim od najboljih filmova svih vremena.

Na pitanje o odnosu filmova i literature odgovorio je da je literatura veliki deo filma od samih početaka nove umetnosti.

To je jaka veza, nije nužna za dobar film, ali je česta i danas. Reč je o jednostavnoj ljudskoj potrebi. Kada znamo i volimo neku priču, želimo da je vidimo oživljenu, u pokretnim slikama, rekao je Lu.

Što se tiče njegovog načina rada, izjavio je da je vrlo različito pisati roman i scenario.

“Kada pišem roman ne mislim unapred o zapletu, imam više kreativne slobode, mogu da improvizujem. Pisati za film ili televiziju, međutim, podrazumeva čvrsto planiranje i mnogo je više proces dogovaranja sa rediteljem i producentom”, ocenio je Lu.

Nakon što su Lu i Holst otvorili Norvešku filmsku nedelju, prikazan je kratkometražni film “Ujedinjeni stojimo” (2002) prema scenariju Lua, u režiji Hansa Petera Molanda, a zatim dugometražni film “Prohujalo sa ženama” (2007) reditelja Petera Nesa, nastao istoimenom romanu Lua, koji je bio i koscenarista.

Rođen 1969. godine, Lu je pravio i kratke filmove i muzičke spotove, radio u pozorištu, na psihijatrijskoj klinici, te kao književni kritičar, učitelj i prevodilac poezije.

Otvaranjem Norveške filmske nedelje, kako je istakao ambasador Norveške u Beogradu Arne Bjornstad, počela je i manifestacija Noktobar, koja nudi različite programe norveške kulture.

Za Norvešku filmsku nedelju, koja traje do 15. oktobra, odabrane su  ekranizacije knjiga Erlenda Lua i pisca krimi romana Gunara Stolesena, kojima je zajedničko da se bave problemima savremenog norveškog društva, ali na vrlo različite načine, rekao je ambasador, dodajući da je zato program naslovljen “Bele noći, mračni dani”.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.