• Search form

10.10.2017 | 15:23

Exciting Cities

Exciting Cities

Izložba slika “Exciting Cities” Vuka Vučkovića biće otvorena 14. oktobra u Galeriji Štab u Beogradu, a premijerno predstavlja radove iz serije slika “Gradovi” koju je taj umetnik mlađe generacije započeo 2015. godine.

Radovi iz te serije poznati su publici po slikama Beograda i Novog Sada, koje prikazuju umetnikov doživljaj dva najveća srpska grada. Osim njih, Vučković je naslikao i Njujork i Čikago, a u okviru izložbe u Štabu premijerno će biti izložena slika “London”, na kojoj je radio proteklih šest meseci.

Reč je o radovima velikog formata, rađenih tehnikom uljanih boja na platnu. Vučković detaljno slika panorame gradova, ističući objekte koji taj određeni grad čine jedinstvenim i prepoznatljivim.

Vučković želi da “približi svoju likovnu poruku ispunjenu koloritom koji nedostaje svakodnevnici; da istovremeno informiše i zaintrigira posmatrača o gradu na slici, kao i o gradu u stvarnosti; da bojama zabeleži duh i temperament gradova, da ostavi kulturološko - istorijski dokument i likovni sken svih značajnih mesta sa aspekta sadašnjosti i prošlosti”, navedeno je u najavi izložbe Vučkovića, umetnika čija je vizija “stvaranje uspešne internacionalne kompanije koja bi radila na promociji kulture i umetnosti”.

Čikago

Vučkoviću je, inače, nedavno dodeljena prva nagrada Niš Art Fondacije za sliku “Chicago”, koja je predstavljena na izložbi “Mladi 2017 – Ovo menja sve” u Nišu, a potom i na izložbi u prostoru na Andrićevom vencu u Beogradu, koja je otvorena do 12. oktobra.

Njujork

Vučković (1986) je diplomirao 2010. slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na kojem je iste godine upisao doktorske umetničke studije slikarstva. Od 2015. godine koosnivač je umetničkog studija "Wolf Art".

Redovno izlaže od 2007. godine, a do sada je imao 18 samostalnih i učestvovao na više od 110 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Novi Sad

Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima su, osim prve nagrade Niš Art Fondacije, i nagrada Erste banke za umetnost, kao i prva nagrada za crtež iz Fonda Vladimira Veličkovića.

Vučkovićevi radovi nalaze se u više kolekcija, zbirki i javnih prostora.

Izložba “Exciting Cities” u Štabu biće otvorena do 18. oktobra, a njeno održavanje pomogla je ambasada SAD u Beogradu.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.