• Search form

11.09.2017 | 10:14

Fajns dobio državljanstvo Srbije

Fajns dobio državljanstvo Srbije

Britanski glumac i reditelj Rejf Fajns, čest gost Beograda, dobio je državljanstvo Srbije, objavljeno je u poslednjem “Službenom glasniku”.

Rešenje o prijemu u državljanstvo premijerka Srbije Ana Brnabić potpisala je 7. septembra, preneli su beogradski mediji.

Fajns je nedavno boravio u Beogradu povodom filma o najvećem baletanu svih vremena Rudolfu Nurejevu, za koji muziku izvodi Beogradska filharmonija.

Direktor BGF Ivan Tasovac izrazio je zadovoljstvo tom saradnjom i ocenio da se BGF time vraća na američko tržište, i to pravo u Holivud.

“Beogradska filharmonija se, tri godine posle svog prvog nastupa u Karnegi holu, vraća na američko tržište i to, zajedno sa Rejfom Fajnsom, pravo u Holivud. Zvuči filmski, priznaćete. Veliko mi je zadovolјstvo, ne samo zato što smo deo ovako prestižne međunarodne produkcije, koju smo dogovorili tokom velikog junskog koncerta na otvorenom, već i zato što vidim kako poreske olakšice za filmske producente, koje je Vlada (Srbije) usvojila u vreme dok sam bio ministar kulture i informisanja, uveliko daju rezultate pa tako Srbija postaje sve poželјnija filmska destinacija”, rekao je Tasovac, saopštila je BGF.

Fajns je u junu bio i gost na svečanoj inauguraciji presednika Srbije Aleksandra Vučića u Palati Srbija.

Fajns je u Srbiji snimao 2010. godine i film “Koriolan”, a više puta je bio i gost Festa, na kojem je taj film premijerno prikazan 2011. Fajns je tada Fajns je tada zahvalio vlastima Beograda i Srbije na podršci prilikom snimanja “Koriolana”, a ujedno ih je pozvao da uvedu poreske olakšice u oblasti kinematografije.

Takođe, Fajns je dobitnik Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke.

Inače, kao jedna od lokacija na kojima će Fajns snimati film “The White Crow” o Nurejevu, izabrano je i HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Orkestar riječkog teatra pratio je Nurejeva i Bostonski balet na njihovoj italijanskoj turneji s baletom “Labudovo jezero” 1983. godine.

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Movie Director Slobodan Sijan, SKC Belgrade, 1976
Video
10.01.2018 | 23:55

VOĐENJE: Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki MSU

Vođenje kroz izložbu Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti kojom je MSU u Beogradu otvoren u oktobru 2017. godine nakon desetogodišnje pauze zbog više puta započinjane i odlagane rekonstrukcije.