• Search form

27.11.2017 | 19:53

Fali ti jedan priručnik

Fali ti jedan priručnik

Priručnik za administrativno i finansijsko upravlјanje u udruženjima, koji sadrži klјučne informacije o registraciji udruženja, strukturi organizacije, zakonskim obavezama, podeli posla unutar udruženja i drugim temama značajnim za svakodnevni rad organizacija civilnog društva, objavljen je u izdanju Građanskih inicijativa kao rezultat višegodišnjih napora u traganju za optimalnim modelom administrativnog i finansijskog poslovanja OCD.

Kao resursni centar za sve organizacije civilnog društva u Srbiji, Građanske inicijative su objavile publikaciju “Fali ti jedan priručnik” (FT1P), čije su autorke Jelena Stević i Nada Likar, nakon više od deset godina rada i saradnje sa udruženjima, kao i iskustva učešća u velikom regionalnom projektu TACSO (Tehnička podrška organizacijama civilnog društva).

Priručnik je, prema navodima autorki, nastao kao odgovor na realne potrebe civilnog društva prepoznate tokom trogodišnjeg zajedničkog rada sa TACSO kancelarijom u Srbiji.

Autorke su napravile priručnik na osnovu najčešće postavljanih pitanja, dilema i nejasnoća koje su dobijale upravo od udruženja.

Budući da finansijsko i administrativno upravlјanje obuhvata širok dijapazon različitih funkcija i delovanja u udruženju, autorke su pokušale da objasne klјučne korake i aspekte dobrog administrativnog i finansijskog upravlјanja koji se može koristiti u radu udruženja, bez obzira na stepen razvijenosti organizacije.

Priručnik je osmišlјen sa cilјem da doprinese i olakša svakodnevni rad i funkcionisanje finansijskog, projektnog i rukovodećeg tima.

Podeljen je na nekoliko klјučnih poglavlјa koja su detalјno obrazložena, a sadrži, između ostalog, informacije informacije o osnivanju udruženja, privrednoj delatnosti, procedurama u APR-u, strukturi i podeli posla, volontiranju, platnom prometu i računovodstvu, planiranju, izradi i praćenju budžeta, ugovorima, reviziji,  načinima izveštavanja…

Priručnik je namenjen svim udruženjima građana, bez obzira na veličinu i godine delovanja, a mogu ga koristiti i neformalne grupe ili pojedinci koji planiraju da osnuju udruženje.

Pdf verziju FT1P moguće je preuzeti OVDE

(SEEcult.org)

Gott liebt die Serben, Rasa Todosijevic
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.