• Search form

20.02.2018 | 23:06

Fest za najmlađe filmofile

Fest za najmlađe filmofile

Polazeći od stava da se ljubav prema filmu neguje od malih nogu, 46. Fest nudi i program Festić, u okviru kojeg će najmlađi filmofili moći da pogledaju pet ostvarenja.

Neverovatna priča džinovske kruške” je animirani danski film čija vesela priča prati stanovnike jednog gradića koji zapadne u nevolju kada njihov voljeni gradonačelnik nestane. Slon Sebastijan i mačka Mičo u okeanu pronalaze poruku u boci od gradonačelnika koji im kaže da je zarobljen na jednom ostrvu i daje im instrukcije da posade seme koje im šalje. Iz semena izrasta džinovska kruška koju junaci pretvaraju u brod i kreću na uzbudljivu pomorsku avanturu u potrazi za misterioznim ostrvom koje krije nestalog gradonačelnika.

Osloni se na Pita” je moderni vestern o prijateljstvu 15-godišnjeg Čarlija i jednog ostarelog trkačkog konja. Tražeći posao tokom leta, Čarli se zapošljava na hipodromu i otkriva duboku ljubav prema životinjama, a posebno se vezuje za konja po imenu Osloni se na Pita, koji je pri kraju svoje karijere. Kada sazna da Pitov vlasnik planira da ga se otarasi, Čarli zajedno sa dragim konjem kreće na dug put kroz planine i ravnice američkog zapada kako bi se domogao kuće svoje tetke koja će im obojici pružiti utočište.

Film “Nadarena” postavlja pitanje kako omogućiti običan život jednoj krajnje neobičnoj devojčici. Malena Meri živi sa ujakom Frenkom (Kris Evans) u gradiću na Floridi. Ali čini se da je njenom bezbrižnom detinjstvu došao kraj kada krene u prvi razred i otkrije da ima neverovatan dar za matematiku. Frenk se toga i plašio, budući da je i Merina pokojna majka bila matematički genije, kao i njena baka, koja sada želi da preuzme kontrolu nad unukinim vaspitanjem i upiše je u privatnu školu. Verujući da je taj dar istovremeno i prokletstvo, Frenk će dati sve od sebe da zaštiti sestričinu i pruži joj normalno detinjstvo.

Svi su čuli za Vinija Pua, ali malo ko zna da za voljenog dečijeg junaka postoji inspiracija u stvarnom životu. Film “Zbogom, Kristofere Robine” bavi se upravo piscem A. A. Milnom i njegovim odnosom sa sinom Kristoferom Robinom, koji je sa svojim plišanim igračkama poslužio kao uzor za svet Vinija Pua. U glavnim ulogama su Domnal Glison i Margo Robi koji tumače čuvenog pisca i njegovu ženu.

Ova dirljiva priča je, prema navodima organizatora 46. Festa, ipak za nešto starije gledaoce, budući da ne preza i od malo ozbiljnijih tema i iskrenog prikaza stvarnosti.

Film “Leto 1993.” prikazuje odrastanje šestogodišnje devojčice koja je primorana da napusti Barselonu nakon smrti majke i odlazi na selo da živi sa ujakovom porodicom. Iako joj je u početku teško da se prilagodi novoj stvarnosti, tokom dugog, toplog leta ona će naučiti da se nosi sa tugom zbog gubitka majke i pažnjom i ljubavlju koje joj njena nova porodica pruža.

Festivalski sajt je fest.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u PRILOGU (pdf)

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.