• Search form

19.10.2016 | 11:03

Filharmonija za decu

Filharmonija za decu

Beogradska filharmonija najavila je od 20. do 28. oktobra ciklus koncerata za decu predškolskog uzrasta kojoj će, sa dirigentom Aleksandrom Kojićem i glumicom Vladislavom Vacom Đorđević u ulozi naratora, izvoditi program “Zdravo, mi smo orkestar” o posvađanim instrumentima, prema scenariju Mine Ćirić.

Uz muzičke numere australijskog kompozitora Šona O’Bojla, mališani iz beogradskih vrtića će pratiti priču koja im na duhovit i njima prilagođen način donosi zanimlјivosti o orkestarskim instrumentima i približava im klasičnu muziku, saopštila je BGF.

Stvaranje originalnog scenarija je novina kada je u pitanju planiranje filharmonijskih programa za decu, te je mlada dramaturškinja Mina Ćirić napisala priču “Zdravo, mi smo orkestar” o Kompozitorki i njenim prijateljima iz orkestra - instrumentima koji su se posvađali, zbog čega ona mora da nađe način da ih pomiri da bi koncert mogao da se održi.

“Moj zadatak je bio da osmislim tekst koji će dvadeset kratkih kompozicija Šona O’Bojla povezati i obuhvatiti u jednu priču. Svaka od njih predstavlja mali monolog instrumenta tako da sam na postojaće likove iz orkestra dodala lik Kompozitorke koja nam prevodi jezik svojih prijatelja koji govore muzikom. U 'Zdravo, mi smo orkestar' muzika i tekst se prožimaju i vode dijalog”, navela je Mina Ćirić, dodajući da je kroz taj tekst spojila dve stvari koje najviše voli – muziku i pisanje za decu.

Kompozitorku koja pokušava da pomiri posvađane instrumente i da upozna publiku sa njihovim “problemima” glumiće Vaca Đorđević, koja će deci predstaviti kapricioznu gospođicu Pikolo flautu koja se često pravi pametna, Udaraljke i njihove žalopojke da su premalo zastupljene u kompozicijama, Fagota koji se trudi da bude shvaćen ozbiljno, a svi ga doživljavaju kao klovna, mirnu i samostalnu Obou koja se uvek pravi da je “kul”… 

Programom “Zdravo, mi smo orkestar”, Beogradska filharmonija nastavlјa tradiciju ciklusa koncerata za decu koji je u oktobru posvećen predškolcima. Druga polovina marta rezervisana je za mlađe školarce.

Koncerti za predškolce biće održani svakog radnog dana od 10 i 12 časova u filharmonijskoj sali (Studentski trg 11).

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću