• Search form

28.09.2017 | 20:53

Filmovi iz regiona premijerno u Beogradu

Filmovi iz regiona premijerno u Beogradu

Filmovi iz regiona, koji su srpsku premijeru imali na nedavno održanom 10. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE), kao i izbor drugih ostvarenja sa protekla dva izdanja tog festivala, biće prikazani u Beogradu od 29. septembra do 11. oktobra u bioskopu “Vlada Divljan”.

Premijerne projekcije u Beogradu imaće makedonski film “Zlatna petorkaGorana Trenčevskog, hrvatske produkcije “Sve najboljeSnježane Tribuson, “Imena VišnjeBranka Šmita i “Uzbuna na zelenom vrhu Čejen Černić, kao i slovenački film “Pođi z manoIgora Šterka.

Na programu je i slovenački film “Noćni životDamjana Kozolea, koji je učestvovao na Festu, a u Leskovcu je osvojio drugu nagradu “Živojin Žika Pavlović” za ”suptilnu, proživljenu i nadahnutu režiju koja pleni izvrsnom organizacijom kadra i scene i vrsnim radom sa glumcima”.

Među ukupno 17 filmova u programu “Best of LIFFE” nalaze se i nagrađivana ostvarenja koja su u Srbiji viđena samo na festivalima ili u ograničenoj bioskopskoj distribuciji - “Ne gledaj mi u pijat” hrvatske autorke Hane Jušić, dobitnice prve nagrade “Živojin Žika Pavlović” na 10. LIFFE, hrvatski film “S one straneZrinka Ogreste, pobednika 9. LIFFE, “Igla ispod praga” Ivana Marinovića iz Crne Gore, “Oslobođenje SkopljaDanila i Radeta Šerbedžije (Makedonija), te “Naša svakodnevna pričaInes Tanović (Bosna i Hercegovina)…

Biće prikazano i nekoliko srpskih filmova, među kojima je “Rekvijem za gospođu J.Bojana Vuletića, dobitnika treće nagrade “Živojin Žika Pavlović” na 10. LIFFE, kao i niza drugih nagrada koje je ta drama o tranziciji dobila nakon svetske premijere na 67. Belrinalu početkom ove godine.

Umetnički direktor LIFFE, reditelj Darko Bajić, koji je i urednik filmskog programa Centra za kulturu “Vlada Divljan”, ističe da su se ovakve revije pokazale kao interesantne za publiku.

“Pokrenuli smo i Festival najboljih filmova, kao godišnji presek nagrađenih u Kanu, Berlinu, Veneciji, dobitnika Oskara i Evropske filmske nagrade”, podsetio je Bajić 28. septembra na konferenciji za novinare.

Centar za kulturu “Vlada Divljan” napravio je veliki korak ka publici specifičnog profila, rekao je Bajić, dodajući da je želja da se publici pruži šansa da vidi autorske filmove koji ne mogu da konkurušu u brzoj izmeni industrijskih filmova u multipleksima.

Ulaznice za projekcije “Best of LIFFE” koštaju 250 dinara.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.