• Search form

18.01.2017 | 12:40

Filmski projekti Perišića i Popadića na 67. Berlinalu

Filmski projekti Perišića i Popadića na 67. Berlinalu

Među projektima koji će biti predstavljeni na Koprodukcionom marketu predstojećeg Berlinala je i projekat za film “Lost Country” reditelja Vladimira Perišića iz Srbije, a na evropsku radionicu za razvoj projekata i scenarija za kratki film (Berlinale Short Film Station) primljen je projekat kratkometražnog filma “Smena” scenariste i reditelja Luke Popadića, koji će biti i učesnik Berlinale Talent Campusa, saopštio je Filmski centar Srbije.

Perišićev projekat biće predstavljen od 12. do 15. februara na 14. Koprodukcionom marketu Berlinala sa još 35 obećavajućih projekata za dugometražne filmove koji su pristigli iz 29 zemalja. Svi ti projekti, kako su saopštili organizatori, poseduju veliki koprodukcioni potencijal.

Među njima su i novi projekti Agnješke Holand i Hansa Petera Molanda.

Perišićev projekat “Lost Country” podržan je na poslednjem konkursu FCS-a za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, a konkursna komisija tada je istakla da je reč o filmu koji će istraživati čulno, emocionalno i političko formiranje jednog dečaka, a kasnije tinejdžera i mladića, rođenog 1980-ih. Ta svojevrsna hronika će obuhvatiti tri decenije, i kroz priču o pojedincu predstaviti krupna istorijska previranja u tom periodu u ovom regionu.

Film “Lost Country” nastaje u produkciji kuća Trilema (Srbija), KinoElektron (Francuska) i MPM Film (Francuska).

Prvi dugometražni film Perišića “Ordinary People” (2009) premijerno je prikazan u okviru programa Nedelja kritike na Filmskom festivalu u Kanu, a potom je osvojio nagradu Srce Sarajeva i glavnu nagradu na Filmskom festivalu u Kotbusu.

Projekat kratkometražnog filma “SmenaLuke Popadića, čiji je koscenarita Vladimir Tagić, koji učestvuje na radionici za razvoj projekata i scenarija za kratki film, koprodukcija je Non-Aligned Films iz Srbije i Radar Filma iz Švajcarske.

Popadić je, između ostalog, reditelj kratkog dokumentarnog filma “Ringišpil” (2015) i kratkog igranog filma “Mamci i udice” (2014), te jedan od reditelja dugometražnog igranog filma “Gde je Nađa?” (2013). Tagić je, osim niza kratkih filmova, režirao tokom 2016. godine i nekoliko epizoda prve sezone sitkoma “Sumnjiva lica” za RTS.

Srbija je 2016. godine, na 66. Berlinalu, učestvovala sa pet filmova u različitim programima, uključujući manjinske koprodukcije, što je tadašnji ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac ocenio u Berlinu kao “događaj sam po sebi”, izrazivši optimizam u pogledu budućnosti srpske kinematografije.

Berlinski filmski festival biće otvoren 9. februara filmom “ĐangoEtijena Komara o čuvenom džez muzičaru romskog porekla Đangu Rajnhartu, koji je i u trci za Zlatnog medveda.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.