• Search form

01.06.2018 | 23:16

Forum KE o odnosima EU i Zapadnog Balkana u kulturi

Forum KE o odnosima EU i Zapadnog Balkana u kulturi

Desk Kreativna Evropa Srbije organizuje od 20. do 22. juna u Beogradu novo izdanje Foruma Kreativna Evropa, koji će biti u znaku ispitivanja novih perspektiva odnosa Evropske unije i Zapadnog Balkana u oblasti kulture.

Pod sloganom “Gledaj prošlost, stvaraj budućnost!”, Forum KE obeležiće Evropsku godinu kulturnog nasleđa, kojom je proglašena 2018, a okupiće goste iz inostranstva i sve generacije aktera međunarodne saradnje i kulturne baštine u Srbiji, pružajući okvir za otkrivanje zamagljenih slika prošlosti i zajedničko planiranje bolje i odgovornije evropske budućnosti.

Prema navodima Deska KE Srbija, ovogodišnji Forum poseban je iz dva razloga.

Prvo, organizuje se u saradnji sa ambasadom Bugarske, Delegacijom EU u Srbiji, EUNIC Global-om i Državnim institutom za kulturu Bugarske, i to povodom predsedavanja Bugarske Savetom EU. Pošto kao predsedavajuća, Bugarska pokreće temu položaja Zapadnog Balkana, deo programa Foruma biće posvećen pitanju međunarodnih kulturnih odnosa i saradnje Zapadnog Balkana i EU, a rezultati Foruma podržavaće buduće osvrte na implementaciju kulturne strategije EU u regionu.

Drugo, Forum KE obeležava Evropsku godinu kulturnog nasleđa putem raznovrsnih programa koji bacaju novo svetlo na pojam evropske kulturne baštine i na pitanja koja ga okružuju.

Glavne teme koje će biti razmotrene putem panela, predavanja, radionica, vođenja i izložbi su: kulturna saradnja, međunarodni odnosi i repozicioniranje Zapadnog Balkana; Evropska godina kulturnog nasleđa; kultura sećanja, istorija, evropsko kulturno nasleđe i njegovi kulturni, društveni i ekonomski potencijali i doprinosi; arhiviranje nasleđa: internet, izvođačke umetnosti, kolekcije, te praktična znanja: razvoj projekata i konkurisanje.

Uz učešće velikog broja domaćih i inostranih stručnjaka, Forum će pružiti okvir za dijalog o prošlosti i zajedničko planiranje bolje i odgovornije evropske budućnosti, saopštio je Desk KE.

Desk KE i ambasada Bugarske u Srbiji pozivaju stoga sve profesionalce u kulturi da se priključe Forumu Kreativna Evropa 2018 radi jačanja profesionalnih veza, sticanja novih informacija, učešća u kreiranju vizije budućnosti i zajedničkog rada na podizanju svesti o mogućnostima i značaju projekata u kulturi za sveukupan društveni razvoj evropskog kontinenta.

Prijavljivanje je obavezno, a moguće je OVDE

Forum će biti održan na više lokacija (Zadužbina Ilije M. Kolarca, Muzej savremene umetnosti, Vukova zadužbina, Dositejeva zadužbina, Kvaka 22, Dom omladine Beograda, Legat Franklin, klub Polet, EU info centar), a detalji programa nalaze se ovde (pdf), kao i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.