• Search form

11.07.2017 | 22:42

Francuska steže kaiš i u kulturi

Francuska steže kaiš i u kulturi

Francuska će smanjiti budžet za kulturu za 50 miliona evra, uprkos očekivanjima samog Ministarstva kulture da će biti potpuno pošteđeno u okviru opšteg smanjenja javne potrošnje u iznosu od 4,5 milijarde evra.

Ministar finansija Žerald Darmanen objavio je plan za smanjenje budžeta kako bi deficit Francuske ostao u okviru limita Evropske unije od tri odsto.

Darmanen je rekao Parizijenu da bi Ministarstvo kulture trebalo da uštedi 50 miliona, te da će sredstva opredeljena za stvaralaštvo u kulturi i umetnosti ostati ista.

Ukupan budžet Ministarstva kulture iznosi 7,5 milijardi evra, a kako navodi Figaro, od toga je 3,6 milijardi namenjeno kulturi, a 3,9 je za audio-vizuelni sektor.

Francuska ministarka kulture Fransoa Nisen, koja ovih dana obilazi najveće festivale, izjavila je pre saopštenja novih mera štednje da je uverena da će kultura biti zaobiđena.

“Predsednik (Emanuel Makron) uvek govori da će podržati kulturu, premijer takođe”, rekla je ministarka, koja je na Festivalu u Avinjonu izrazila nadu da nijedan evro neće biti povučen iz budžeta za kulturu.

Najveći deo smanjenja javne potrošnje odnosi se na odbranu (850 miliona evra), unutrašnje poslove (526 miliona evra), spoljne poslove (282 miliona evra) i infrastrukturne projekte u oblasti saobraćaja (260 miliona evra). Obrazovanje bi trebalo da uštedi 75 miliona evra.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.