• Search form

01.06.2018 | 21:18

Furiozan početak OFFesta

Furiozan početak OFFesta

Skopski OFFest počeo je 31. maja nastupom furioznog afričkog sastava Jupiter & Okwess koji je napravio pravu žurku u Mladinskom kulturnom centru jedinstvenim izrazom zasnovanim na muzičkoj tradiciji Konga, kao i rumbe, fanka i urbanih ritmova.

Jupiteru Bokondžiju i sastavu Okwess International pridružila se u jednom trenutku na bini i grupa obožavateljki, a jednoipočasovni koncert završen je jednim bisom.

OFFest nudi u 17. izdanju raznovrstan program aktuelnih i svežih izvođača različitih muzičkih žanrova.

Do 5. juna nastupiće i makedonski sastav Fighting Windmilss, Dirtmusic koji su svojevremeno formirali Kris Ekman, Kris Brokov i Hugo Rejs, zatim italijanski sastav Officina Zoe, te projekat Ifriqiyya Electrique iz Tunisa, turska pevačica Gaje Su Akjol iz Istanbula i Dj Mukambo iz Belgije.

Vekovnu indijsku muzičku tradiciju predstaviće Barmer Boys, a nastupiće i Trans-Aeolian Transmission, te u završnici 17. OFFesta - nagrađivana afrička pevačica i Umu Sangare sa pratećim sastavom.

OFFest pokrenut je 2002. godine kao novi festival koji bi rastao uporedo sa Skopskim džez festivalom i održavao se u drugom periodu godine, predstavljajući različite muzičke žanrove iz ranih krajeva sveta i afirmišući “svetsku muziku”. Publika OFFesta tako ima priliku da čuje i tradicionalnu, etno i folk, ali i urbanu, savremenu i eksperimentalnu muziku izvođača koji dolaze iz najrazličitijih krajeva sveta.

Festivalski sajt je offest.com.mk, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

*Foto: Viktor Sokolovski

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.