• Search form

04.08.2017 | 21:17

Glembajevi prvi put na Dubrovačkim igrama

Glembajevi prvi put na Dubrovačkim igrama

Predstava “Gospoda Glembajevi” Miroslava Krleže, u režiji Zlatka Svibena, sa Predragom Ejdusom u jednoj od glavnih uloga, premijerno će biti izvedena 6. avgusta u Umetničkoj galeriji u Dubrovniku, u okviru 68. Dubrovačkih letnjih igara, na kojima će se glembajevski svet prvi put i naći u istoriji tog festivala.

I reditelju Svibenu je prvi put da se bavi tim kapitalnim Krležinim delom, pričom o ljudima koji su u šizofrenoj stvarnosti postali od nje pomaknuti, o  ludacima, zatočenicima vlastite svesti i savesti, ubicama i varalicama.

Radnja se odvija u 1913. godini uoči raspada Austrougarske Monarhije, no i danas - vek kasnije, oseća se kriza egzistencije, neodredivost vlastitih identiteta i socijalnih previranja.

O tematici drame, reditelj i autor dramaturške adaptacije Zlatko Sviben rekao je na nedavnoj konferenciji za novinare da je zatvoreni glembajevski svet jedan čvrsti mitski svet, svet koji se kontinuirano zasniva na relacijama spram porodice i spram Žene, ali isto tako i spram Smrti. Stoga se u inscenaciji drame pojavljuje nemala povorka mrtvih duša. Osim pomenutih tema, prisutna je i socijalna, koja je danas u doba propadanja Agrokora ponovno aktuelna i dokaz da je takva propast, doslovno preko noći, posve moguća, rekao je Sviben, koji je od 1986. do 2004. bio u stalnom angažmanu u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, gde je u više navrata obavljao i dužnost direktora Hrvatske drame.

Trostruki je dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta, između ostalog i za režiju predstave “Unterstadt” prema romanu Ivane Šojat-Kuči, za koju je dobio i nagradu “Vladimir Nazor”, kao i nagradu “Orlando” u Dubrovniku prilikom gostovanja na Igrama 2013. godine.

Glumački ansambl predstave „Gospoda Glembajevi“ predvode velikan srpskog glumišta Predrag Ejdus u ulozi Ignjata Glembaja, Anja Šovagović Despot kao baronica Kasteli, te Mijo Jurišić u ulozi Leonea. Bojana Gregorić Vejzović je Angelika, Fabrici je Damir Lončar, Puba Mladen Vujčić, Vladimir Posavec Tušek igra dr Altmana, a Amar Bukvić Silberbrandta. U ansamblu su i Robert Bošković, Lujo Kunčević, Perica Martinović, koji igra više mrtvih lica koja se pojavljuju kao Leonove vizije, a uz nju je i hor mrtvih duša sastavljen od mladih glumaca koji uprizoruju Leonove misli: Stjepan Lać, Džon Gečević, Luka Bjelica, Šiško Horvat Majcan, Marina Bažulić, Marija Kolb, Karmen Sunčana Lovrić, Maro Drobnić, te Vedran Komerički.

Scenograf je Leo Vukelić, kostimografkinja je Bjanka Adžić Ursulov, muziku je komponovao Zlatko Tanodi, a koreografiju potpisuje Staša Zurovac.

Dubrovačke letnje igre zahvalile su Umetničkoj galeriji Dubrovnik na gostoprimstvu, te Zagrebačkom kazalištu lutaka, Gradskom dramskom kazalištu Gavella i HNK u Zagrebu i Osijeku na pomoći i podršci u produkciji predstave “Gospoda Glembajevi”, kao i Krašu – Bajadera koji je pružio finansijsku podršku za realizaciju te produkcije.

Kako se taj “zatvoreni glembajevski svet” uklopio u ambijent Umetničke galerije, koja stilski odgovara epohi radnje drame, publika će imati priliku da vidi svake večeri do 10. avgusta.

S obzirom da je od početka rada na toj predstavi, koju izvodi festivalski ansambl, mnogo toga promenjeno u odnosu na prvobitnu koncepciju, neće biti moguće njeno gostovanje u Budvi, u okviru 31. festivala Grad teatar, pa su organizatori pozvali publiku da je pogleda u Dubrovniku.

Izvođenje “Glembajevih” u Budvi bilo je predviđeno za 13. avgust, ali je taj projekat, prema navodima festivala Grad teatar,  - u pogledu upotrebe prostora, povećanja broja scena na kojima se predstava igra, kao i u pogledu korišćenja rekvizite koju je, jednim delom, nemoguće izmeštati ili unositi u Stari grad). Odlučeno je stoga da se gostovanje ne otkazuje, već da se za publiku 31. Grada teatra obezbede ulaznice za izvođenje predstave u Umetničkoj galerije u Dubrovniku 10. avgusta. Za publiku je pritom obezbeđen prevoz (neposredno pre i po izvođenju predstave).

Festivalski sajt je dubrovnik-festival.hr, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.    

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Zoran Popovic, Trojica
Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.