• Search form

10.07.2017 | 23:32

Heterotopija

Heterotopija

Izložba “Heterotopija” grupe savremenih umetnika iz Srbije i regiona otvorena je u Srpskoj kući u Londonu, u organizaciji udruženja Contemporary Balkan Art (CoBA), a predstavlja oživljavanje jednog izmeštenog lokaliteta i njegovu ponovnu aktuelizaciju.

Kontekst izložbe je heterotopija kao refleksija koja se može sagledati kroz ukidanje razlika i postojeće distance, kao i prepoznavanje drugog koje se inkorporira u samu umetnost.

Na izložbi učestvuju: Lidija Delić, Aleksandar Dimitrijević, Nemanja Golijanin, Nina Ivanović, Tadija Janičić, Žolt Kovač, Iva Kuzmanović, Petar Mirković, Nemanja Nikolić, Selma Selman, Saša Tatić, Marija Šević i Emir Šehanović.

Reč je o umetnicima koji preispituju pojave i diskurse relevantne za prepoznavanje različitih tokova unutar srpske i regionalne umetničke scene i koji doprinose sveukupnom razvoju vizuelne umetnosti.

Zajednička odrednica njihovog stvaralaštva jeste težnja da se pridruže sistemu svetskog tržišta. Upravo je u takvom ambijentu, kako je navedeno u pratećem tekstu, nastala nova umetnička praksa koja donosi potpunu autonomiju izražavanja, ali i nameće odgovornost pred zahtevima vremena koje predstoji.

Izložba u Srpskoj kući uspostavlja vidljivost te scene, ali predstavlja i značajan korak ka povezivanju autora čiji rad može biti značajan doprinos za razumevanje aktuelnih društvenih pitanja i za otvaranje novih i intrigantnih konsekvenci.

Izložba je otvorena do 22. jula u Srpskoj kući (7 Dering Street), a na otvaranju, 1. jula, prisutnima su se obratili ambasador Srbije u Velikoj Britaniji dr Ognjen Pribićević i osnivači udruženja CoBA, koje je bavi promocijom umetnosti sa Balkana.

Udruženje CoBA nedavno je organizovalo u Londonu i izložbu “Interruption” koja je obuhvatila više od 40 radova autora iz regiona prepoznatljivih po društvenom angažmanu i jedinstvenom razumevanju različitih apsurda koji čine savremeni život i politiku.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.