• Search form

12.07.2017 | 17:42

Imenovan direktor KC Požega, novi Umetnički savet

Imenovan direktor KC Požega, novi Umetnički savet

Odlukom Skupštine opštine Požega, dosadašnji v.d. direktora Kulturnog centra Požega Srđan Stevanović imenovan je za direktora te ustanove kulture, uprkos sudskoj odluci prema kojoj je nekadašnja direktorka Slađana Petrović Varagić, sada urednica likovnog programa, nezakonito smenjena sa tog mesta. KC Požega dobio je nedavno i novi Umetnički savet, na osnovu izmena Statuta kojima je pravo predlaganja članova tog stručnog tela prebačeno sa urednika likovnog programa na direktora.

Stevanović, po obrazovanju pravnik, imenovan je za direktora 11. jula na sednici SO Požega, a na čelu KC Požega bio je od februara 2016. godine, kada je nezakonito smenjena Slađana Petrović Varagić – kako je zaključio Apelacioni sud u Kragujevcu, odbacivši kao neosnovanu žalbu Opštine Požega na prvostepenu presudu Višeg suda u Užicu o njenoj nezakonitoj smeni.

Osim Stevanovića, na konkurs za izbor direktora, prijavili su se bili i diplomirani fotograf Milica Đorđević i akademski slikar Vojislav Nedeljković, koji su kandidaturom zapravo želeli da izvrše kontrolu zakonitosti čitave procedure. U tu svrhu pokrenuta je i inicijativa “Konkursijada”, na čijoj je Fejsbuk stranici bilo moguće pratiti tok konkursnog procesa.

Na predlog Stevanovića, KC Požega nedavno je dobio i novi Umetnički savet koji čine vajar Dragan Jovićević Macola, slikar Miroljub Filipović Filimir, pesnik za decu Ljubivoje Ršumović, pisac Uroš Petrović i Slađana Petrović Varagić, urednica likovnog programa Gradske galerije Požega, kojoj je izmenom Statuta oduzeto pravo da predlaže članove tog tela.

UO KC Požega u dva navrata je odlučivao o sastavu Umetničkog saveta, budući da je slikar Milan Tucović, koji je prvobitno izabran u to telo, ubrzo zatim demantovao da je pristao da bude član. Umesto njega, UO je izabrao Miroljuba Filipovića Filimira.

Uoči nedavne promene Statuta KC Požega, UO se više od dva meseca nije izjašnjavao o predlogu Slađane Petrović Varagić da u Umetnički savet budu izabrani na mandat od četiri godine ugledni stručnjaci u oblasti vizuelnih umetnosti - kustosi, istoričari umetnosti i teoretičari iz Beograda i Čačka Stevan Vuković, Milica Pekić, Dušan Savić i Marija Radisavčević Raković.

Skupština opštine Požega odlučila je nedavno da izmeni Statut KC Požega nakon burne rasprave u kojoj je predsednik Opštine Milan Božić, čije su ranije paušalne ocene o radu Gradske galerije oštro osuđene u stručnoj i široj javnosti, ponovio tvrdnje o navodnoj slaboj posećenosti izložbi i doveo u pitanje i sadašnju poziciju Slađane Petrović Varagić.

Slađana Petrović Varagić nije mogla da komentariše za portal SEEcult.org imenovanje direktora i izbor Umetničkog saveta, jer je upravo poznata sa Odlukom UO KC Požega od 30. juna kojom se zaposlenima zabranjuje da daju izjave za medije bez prethodne saglasnosti direktora. U narednom periodu nastojaće se da se u zakonom predviđenom postupku ispita zakonitost te odluke.

Prema odluci UO KC Požega, pravo davanja izjava za medije, koje se odnose na poslovnu i programsku politiku KC Požega, kao i na međuljudske odnose unutar te ustanove, ima isključivo v.d. direktora ili direktor, dok zaposleni mogu davati izjave samo uz njegovu prethodnu saglasnost. Kršenje odredbi te odluke, kako je navedeno, povlači disciplinsku odgovornost.

Opozicija je glasala protiv imenovanja Stevanovića, smatrajući da je čitav proces izbora direktora protivzakonit, kako je rekla odbornica Gordana Stević za SEEcult.org.

Najpre, kako je navela Gordana Stević, nije uvažena sudska odluka o protivzakonitoj smeni Slađane Petrović Varagić, zatim je postavljen v.d. direktor, a onda i raspisan konkurs za izbor direktora koji je i sam po sebi problematičan, budući da je predsednik UO KC Požega Sreten Majstorović ujedno i odbornik vladajuće koalicije, što je sukob interesa.

I sam postupak realizacije konkursa, prema rečima Gordane Stević, protekao je na granici zakonski dozvoljenog, jer su u slučaju razmatranja prijava drugih kandidata nedostajali zapisnici i slično. Na kraju je UO KC Požega, kako je dodala Gordana Stević, dostavio predlog za izbor jednog kandidata, umesto da dostavi spisak svih rangiranih kandidata.

Slađana Petrović Varagić već više od godinu dana trpi pritiske, počev od zahteva predsednika Opštine Milana Božića da podnese ostavku, što je odbila. Razrešena je nakon tromesečnih pritisaka, zbog kojih je i pokrenuta inicijativa “Kultura za 5+ Požega” koja je prikupila bila podršku više od 2.000 građana koji su potpisali peticiju protiv smene Slađane Petrović Varagić.

Političke pritiske na KC Požega i Slađanu Petrović Varagić osudili su bili i Umetnički savet Gradske galerije Požega, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, AICA (Međunarodno udruženje likovnih kritičara) – Sekcija Srbije, kolektiv Kulturnog centra Beograda, kao i Ministarstvo kulture i informisanja i Nacionalni savet za kulturu, Srpski PEN centar i mnogobrojni umetnici i kulturni radnici, smatrajući da je reč o neprihvatljivom mešanju partijske politike u pitanja struke. I Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je ubrzo nakon smene Slađane Petrović Varagić da je ta odluka lokalnog parlamenta neprihvatlјiva i neobjašnjiva i pozvalo nadležne da je preispitaju.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  28.09.2018 | 10:00

  Galerija umjetnina, kralja Tomislava 15, Split

  VJEKOSLAV NAKIĆ: FILMOVI (27.9.-2.12.2018.) (30 min)
   

  SLOBODA (1966.)

  TETRAEDAR (1967.)

  L'ABANDON (1967.)

  POSLIJE POTOPA (1967.)

  kustosica: Sunčica Fradelić
  organizacija: Galerija umjetnina i Kino klub Split

  https://www.galum.hr

  28.09.2018 | 12:00

  Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau, Toplicin venac 14/9/IV, Beograd

  Umetnički par diSTRUKTURA: Milica Milićević (1979) i Milan Bosnić (1969): WE from in betWEen - izložba (27.9.-9.12.2018.)

  http://distruktura.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

Video
18.11.2018 | 18:36

Urbanu Stupica posle Rodoljubaca

Nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) “Bojan Stupica” biće svečano uručena reditelju Andrašu Urbanu 19.