• Search form

07.02.2016 | 23:09

Istorijsko mrtvo slovo

Istorijsko mrtvo slovo

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž dobio je podršku UN za izlazak na slobodu iz ekvadorske ambasade u Londonu, u kojoj živi od 2012. godine kako ne bi bio isporučen Švedskoj ili SAD, ali je Velika Britanija poručila da bi u slučaju napuštanja diplomatskog prostora bio uhapšen.

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je 5. februara da je odluka radne grupe pravnika UN “smešna”, dok ju je Asanž ocenio istorijskom.
 
Asanž je sa balkona ambasade Ekvadora, u kojoj se nalazi već 33 meseca, poručio da je odluka UN “pobeda od istorijskog značaja”.

Šef britanske diplomatije Filip Hamond optužio je, međutim, Asanža da izbegava pravdu i poručio da može da izađe iz ekvadorske ambasade kada god hoće, ali će biti uhapšen i izručen Švedskoj.

Britanija smatra da je odluka UN panela pravno neobavezujuća i da ne menja ništa u vezi sa švedskim zahtevom za izručenje Asanža povodom istrage koja se protiv njega vodi za silovanje, a pokrenuta je nakon što je Vikiliks objavio na stotine hiljada američkih tajnih vojnih i diplomatskih depeša.

Asanž je 2010. uhapšen u Velikoj Britaniji, pa pušten uslovno na slobodu, a 2012. je zatražio azil u ekvadorskoj ambasadi koju nije napuštao od tada zbog straha od izručenja Švedskoj, a potom verovatno i SAD.

Švedsko tužilaštvo odustalo je 2015. godine od istrage protiv Asanža u vezi sa tvrdnjama za seksualno uznemiravanje, jer je slučaj zastareo, ali i dalje vodi istragu o navodima za silovanje, koje je Asanž takođe odbacio kao neosnovane. Asanžovi pravni zastupnici su i poručili da bi njegov eventualni izlazak na slobodu ne bi značio kraj celog slučaja, jer želi da razgovara sa švedskim istražitelјima i “skine lјagu sa svog imena”.

Asanž je komentar britanskog ministra spoljnih poslova ocenio uvredom za UN, a kritikovala ju je i ekvadorska ambasada, navodeći da Velika Britanija krši Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i Međunarodni ugovor o političkim i građanskim pravima.

Najpoznatiji američki zviždač Edvard Snouden, koji je optužen u SAD za špijunažu, objavio je na Tviteru da britanski i švedski odgovor na odluku panela UN daje zeleno svetlo svakoj diktaturi da odbaci odluke te međunarodne organizacije.

Asanž je 2014. godine podneo Radnoj grupi UN za nezakonita pritvaranja žalbu u kojoj je naveo da je nezakonito i proizvoljno pritvoren. U žalbi koju je podneo protiv Britanije i Švedske Asanž je naveo da mu je sloboda uskraćena na “neprihvatljivo dug period”.

Radna grupa UN zaključila je da Asanžov pritvor treba da se okonča i da se njegov fizički integritet i sloboda kretanja moraju poštovati. Asanž je, prema oceni pravnih stručnjaka UN, izložen različitim formama uskraćivanja slobode od kada je 2010. godine zadržan deset dana u samici u zatvoru u Londonu. Uskraćivanje njegove slobode, kako je navedeno, dešava se u kontinuitetu od 7. decembra 2010. godine, kada je prvobitno uhapšen u Britaniji.

Asanžu bi, kako je zaključeno, trebalo da bude obezbeđeno i pravo na kompenzaciju zbog nezakonitog uskraćivanja slobode.

Petočlana Radna grupa UN, koja je donela na stotine presuda u vezi sa zakonitošću zatvaranja ili pritvaranja, presudila je u korist Asanža većinom glasova. Od pet članova, tri su glasala za njegov izlazak na slobodu, jedan je bio protiv, a jedan nije učestvovao u radu.

Asanž je dan ranije izjavio da će se predati britanskoj policiji ako Radna grupa UN presudi da su Velika Britanija i Švedska postupale u skladu sa zakonom. U suprotnom, rekao je da očekuje da mu vrate pasoš i prestanu da “pokušavaju da ga uhapse”.

Asanaž najviše strahuje od izručeja SAD, iako protiv njega nije podignuta optužnica, ali je vođena istraga zbog objavljivanja tajnih dokumenata na Vikiliksu, koje su potom prenosili i američki mediji kao što su “Nјujork tajms” i “Vašington post”. Do sada su pred sud izlazili samo uzbunjivači javnosti, uglavnom bivši državni službenici koji su otkrivali tajne dokumente u interesu javnosti i prava javnosti na informisanje. Sami mediji, koji su objavljivali “procureli” materijal, nisu bili progonjeni.

Asanžovi branioci smatraju da bi možda morao da ostane u skrovištu čak iako Švedska više protiv njega ne bude vodila nijedan slučaj, jer bi britanska policija i tada mogla da ga uhapsi zbog kršenja uslovne slobode i potom ga izruči SAD.

Asanž tvrdi da mu je posle tri i po godine provedene u skučenom prostoru ambasade Ekvadora, bez dovolјno sunčeve svetlosti i svežeg vazduha, ozbiljno ugroženo mentalno i fizičko zdravlјe.

Metropoliten policija je 2015. godine objavila da obustavlja stalni nadzor ekvadorske ambasade koji je koštao više od 11 miliona funti, ali je poručila i da će pokrenuti akciju hapšenja ako sazna da Asanž pokušava da pobegne. 

Američki sud je, inače, osudio bivši analitičarku Pentagtona Čelsi Mening, koja je Vikiliksu dostavila tajne depeše, na 35 godina zatvora.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.