• Search form

26.09.2018 | 13:24

Istražuj kroz noć, u znanju je moć

Istražuj kroz noć, u znanju je moć

Manifestacija Noć istraživača biće održana 28. septembra širom Evrope, uključujući i u gotovo 30 gradova i opština u Srbiji, a u pojedinima od njih će naučne avanture, izložbe i predavanja u cilju popularizacije nauke biti organizovane i prvog dana vikenda.

Razotkrivajući naučne teorije i eksperimente, vodeći posetioce na putovanje u daleku prošlost, ali i blisku budućnost, te prikazujući izbliza kako izgledaju putevi naučnika i istraživača, deveta Noć istraživača u Srbiji, pod sloganom “Istražuj kroz noć, u znanju je moć”, pridružuje se i obeležavanju Evropske godine kulturnog nasleđa.

Program Noći istraživača najavljen je za 28. septembar od 15 sati do ponoći u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Ubu, Užicu, Svilajncu, Ćupriji, Jagodini, Kragujevcu, Smederevu, Ranovcu, Čačku, Leskovcu, Novom Pazaru, Knjaževcu, Despotovcu, Kruševcu, Trsteniku, Negotinu, Zaječaru, Subotici, Zrenjaninu, Inđiji, Kanjiži, Kikindi i Šapcu, a u pojedinim mestima biće održan i 29. septembra od 16 do 20 časova.

Program Noći istraživača prikazaće posetiocima razne načine na koje je nauka povezana sa svakodnevnim životom, kao i načine na koje se različite naučne oblasti povezuju da bi rešile zajedničke probleme, ali i kako su različite stvari u okruženju međusobno povezane.

Evropsku Noć istraživača svečano će otvoriti u Francuskom institutu u Beogradu Patrik Šmelcer iz Delegacije Evropske unije u Srbiji, Bertran Mije iz Francuskog instituta i ambasade Francuske u Srbiji, koordinatorka projekta ReFocuS 2.0 dr Tanja Adnađević i koordinatorka projekta SCIMFONICOM 2018-19 dr Aleksandra Divac Rankov, najavili su organizatori.

Program u Beogradu obuhvata Veliku naučnu avanturu, lov na blago i upoznavanje sa bogatim secesionističkim nasleđem prestonice, a najznatiželjniji će moći da se upuste i u razotkrivanje tajni antičkih mozaika ili istraživanje nevidljive strane grada pod UV svetlom.

Novi Sad će se predstaviti, ali i preispitati veze na kojima počiva život, od onih najsitnijih u ljudskim ćelijama do veza zhvaljujući kojima uređaji razgovaraju. Posetioci će moći da saznaju kako je došlo do velikog otkrića u bašti jedne bake, te kako su novi život dobili ukusi naše prošlosti.

Bogato kulturno nasleđe biće i u fokusu Noći istraživača u Nišu koja donosi šetnju kroz starinske avlije, bogate mezetluke i recepte raskošnih, ali pomalo zaboravljenih jela sa juga Srbije, uz neizostavno niško zborenje.

Čačak će osvetliti različite stranice gradske istorije, od rimskih termi do krajputaša, Kragujevčani će moći da provere znanje u velikom naučnom kvizu, dok će u Kruševcu kroz naučne radionice posetioci biti upoznati kako sa endemičnim, tako i sa reliktnim vrstama Srbije.

Istorijski vremeplov dočekaće posetioce Noći istraživača u Novom Pazaru, dok će Leskovac predstaviti stare običaje i nesvakidašnje zanate, ali i čuveno poselo i bogatu gastronomiju. U Pomoravlju - Jagodini, Svilajncu, Ćupriji i Despotovcu, posetioce će dočekati NOU tim i pokazati im, između ostalog, kako da naprave tečnost sa rogovima ili ekološka vozila.

Kikinda će posetiocima otkriti svet iz perspektive čuvenih sova ušara, u Šapcu će biti predstavljen “srpski Stounhendž”, dok će Bečej odškrinuti vrata prošlosti kroz radionicu tradicionalnih apotekarskih preparata.

Razbijajući predrasude prema nauci i vraćajući u nju poverenje popularizacijom te oblasti, Noć istraživača osmišljena je i kao način da inspiriše nove generacije da se zainteresuju i bave naukom, istakla je na nedavnoj prezentaciji programa te manifestacije redovna profesorka Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu dr Tijana Prodanović, programska koordinatorka projekta ReConNeCt koji pokriva teritoriju Vojvodine.

Program manifestacije obuhvata, između ostalog, i projekat ReFocuS 2.0 koji organizuje niz naučno-popularnih aktivnosti u 12 gradova i 12 naučnih klubova koji su ključna nacionalna infrastruktura za promociju nauke.

Profesorka Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu dr Aleksandra Pavlović, koordinatorka projekta ReFocuS 2.0, istakla je da je uloga nauke u savremenom životu sve veća, jer razvoj jednog društva umnogome zavisi od primene naučnih i tehnoloških dostignuća. “Razvoj nauke kroz popularizaciju utiče na naučno opismenjavanje šire populacije i samim tim ruši neutemeljene strahove. Takođe, mobilnost naučnika i naučne ideje, što je jedan od ciljeva Horizon programa, pruža priliku da se pokaže raznovrsnost ali i međusobna povezanost različitih nauka u Srbiji. Ljubitelji nauke imaće priliku, ne samo da uče, već i da upoznaju kreativne strane naučnika i da se na trenutak nađu u koži naučnika”, navela je ona.

Viša naučna saradnica Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu dr Aleksandra Divac Rankov, koordinatorka projekta SCIMFONICUM 2018-19, tvrdi da se naučnici danas sve češće susreću sa pitanjem čemu služi nauka.

“Projekat SCIMFONICUM rešio je da pomogne u odgovoru na ovo pitanje i približi posetiocima put kojim se stiže od bazične nauke do aplikacije naučnih dostignuća u svakodnevnom životu - zajedno ćemo se zaputiti od B do A”, rekla je ona, najavljujući aktivnosti u 13 gradova Srbije kroz koje će posetioci moći da se upoznaju sa naučnicima, saznaju sveže vesti iz naučnog sveta i da se i sami oprobaju u poslu naučnika.

Evropska Noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa Horizon 2020, najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

Sva naučna dešavanja realizuju se kroz tri projekta.

Projekat ReConNeCt (Research, Connections, Networks and Culture) vodi Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, a partneri na projektu su Prirodno- matematički fakultet Novi Sad, Centar za promociju nauke (CPN), Kreativno-edukativni centar, Udruženje naučnih komunikatora – Naukom, Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin i Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica.

Projekat ReFocuS 2.0 (The Road to Friday of Science), čiji je koordinator Prirodno-matematički fakultet u Nišu, organizuje Noć istraživača u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, Centrom za promociju nauke i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Projekat SCIMFONICUM 2018-19 (Scince in Motion for Friday Night Commotion) koordiniše Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Fakultetom za fizičku hemiju.

Sajt manifestacije Noć istraživača je nocistrazivaca.rs.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.