• Search form

21.11.2017 | 15:07

Ivanov najbolji na 22. JPF

Ivanov najbolji na 22. JPF

Najboljom predstavom 22. Jugoslovenskog pozorišnog festivala “Bez prevoda” u Užicu proglašena je drama “Ivanov” Narodnog pozorišta u Beogradu, dok je Ardaliona za režiju dobio Arpad Šiling za predstavu “Dokle pogled seže” Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju, koja je osvojila još nekoliko nagrada, kao i “Priče iz bečke šume” Dramskog kazališta Gavela iz Zagreba.

Stručni žiri 22. JPF-a, kojim je predsedavao reditelj Dejan Mijač, dodelio je većinom glasova nagradu Ardalion za najbolju predstavu “IvanovuA. P. Čehova, u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Ivanov” je osvojio i nagradu za najbolju mušku ulogu, dodeljenu Predragu Ejdusu, te nagradu za najbolju žensku ulogu, koju je Hana Selimović ravnopravno dobila sa Natašom Janjić, nagrađenom za ulogu u predstavi “Priče iz bečke šume”.

Ardalion za najbolju režiju dodeljen je Šilingu jednoglasno, a predstava “Dokle pogled seže” odnela je i nagradu za epizodnu ulogu, koja je dodeljena Srđanu Grahovcu, te nagradu za najbolje mladog glumca i nagradu Politike “Avdo Mujčinović”, koje je dobila Jelena Simić.

Predstava “Priče iz bečke šume” Dramskog kazališta Gavela, u režiji Igora Vuka Torbice, osvojila je i nagrade Ardalion za najbolju scenografiju (Branko Hojnik) i scenografiju (Marita Ćopo).

Specijalna nagrada Ardalion dodeljena je Bosanskom narodnom pozorištu Zenica za predstavu Selvedina Avdića “Moja fabrika”, u režiji Selme Spahić. Nagrada je dodeljena za “posvećenost problemima sopstvene zajednice”.

Osim reditelja Dejana Mijača, kome je tokom poslednje festivalske predstave pozlilo, pa završne večeri nije učestvovao u donošenju odluka o nagradama, žiri su činili i arhitekta - scenograf Radivoje Dinulović, dramaturškinja Željka Turčinović, glumac Zoran Ljutkov i pozorišna kritičarka Nataša Nelević.

JPF je prikazao od 13. do 20. novembra osam pozorišnih produkcija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, a sloganom “Za ovo malo duše”, nastalim iz konteksta pesme “BranimVaska Pope, ustao je u odbranu vrednosti koje su najbolje u čoveku.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.