• Search form

02.11.2017 | 17:03

Izdavači traže promene na Sajmu knjiga

Izdavači traže promene na Sajmu knjiga

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) izrazilo je snažan protest zbog načina na koji je organizovan i osmišljen protekli Beogradski sajam knjiga i zatražilo programsku i koncepcijsku obnovu te kulturne manifestacije od nacionalnog i međunarodnog značaja koja je, kako je ocenilo, pretvorena u “hipermarket s rđavom estetikom”.

Prema oceni UPIS-a, način na koji je organizovan 62. Sajam knjiga predstavlja izneveravanje najboljih tradicija te manifestacije, ugrožavanje javnog i kulturnog interesa, nepoštovanje vitalnosti, značaja i raznovrsnosti profesionalnog srpskog izdavaštva i, iznad svega, nepoštovanje autora i čitalaca.

“Inercija bez inovacija, promene bez vizije budućnosti”, navelo je UPIS.  

“Umesto da bude kulturna manifestacija prvog reda, Sajam knjiga ove godine definitivno je potvrdio da je postao samo najveća od mnogih rasprodaja. Vašarsko-karnevalski sadržaji ove godine su gotovo u potpunosti istisnuli kulturne i programske sadržaje i međunarodnu atraktivnost Sajma knjiga. Umesto da promoviše domaće i strane pisce, književna dela i humanistička ostvarenja, Sajam knjiga je ove godine prevashodno promovisao ličnosti iz sveta subkulture, zabavne i nižerazredne sadržaje, brendove koje nemaju nikakve veze sa literaturom i populistički ukus. Nevešti spinovi, koji su po inerciji govorili o ‘kulturnom događaju’, nisu mogli da prikriju više nego vidljivu činjenicu da je Sajam knjiga pretvoren u hipermarket s rđavom estetikom, velikom bukom i neadekvatnim uslovima za rad novinara i bibliotekara”.

Prema navodima UPIS-a, prodajna aktivnost postala je praktično jedini sadržaj Sajma knjiga, dok izložbena i programska dimenzija višu nisu njegov sastavni deo, osim u sajamskim prezentacijama nekoliko izdavača.

UPIS je ocenilo i da je ovogodišnji koncept Sajma knjiga marginalizovao ulogu i programe počasnog gosta, dok je u ponižavajući položaj stavio čitav niz kulturnih institucija i najstarije srpske izdavače.

“Organizatori Sajma knjiga nisu učinili gotovo ništa na pridobijanju javne pažnje za ovakav događaj. Jasno je i zašto. Odbor Sajma knjiga deluje kao agencija za prodaju prostora a ne kao programski savet, pa je raspodela prostora na ovogodišnjoj manifestaciji učinjena sa očiglednom namerom da se potisnu profesionalni izdavači koji objavljuju vrhunska dela savremene srpske i svetske književnosti i humanistike, a da se naglase zabavni i niskožanrovski sadržaji. To je uticalo da, pored onih koji su već izostali, posle ovogodišnjeg iskustva čitav niz izdavača preispituje svoje dalje učešće na Sajmu knjiga”, ocenilo je UPIS.

Smatrajući da je Sajam knjiga u svojoj najvećoj krizi od 90-ih godina, UPIS je maveo da su loša organizacija, nepoštovanje kriterijuma, netransparentnost u raspodeli prostora, a pogotovu potiskivanje kulturnog i programskog aspekta, ugrozili opstanak Sajma kao kulturne manifestacije.

“Sajam zbog toga više nije privlačan ni za strane izdavače, ni za strane kulturne institucije, ni za strane literarne agencije. Ovakva organizacija ugrožava regionalni i međunarodni značaj Sajma knjiga kao ključnog Sajma knjiga u Jugoistočnoj Evropi. Beograd jeste domaćin ovoj manifestaciji, ali briga o njemu ne sme i ne može biti svedena samo na nivo gradskih institucija, niti delegiranih, a nestručnih ljudi u Odboru”, navelo je UPIS, izražavajući i sumnju u zvanične podatke o poseti koje su objavili Beogradski sajam i Odbor Beogradskog sajma knjiga.

UPIS ih stoga poziva da upoznaju javnost s metodologijom uz pomoć koje su došli do objavljenog broja posetilaca.

“Kao profesionalci zainteresovani da Beogradski sajam knjiga bude jedan od najvažnijih evropskih sajmova knjiga, privačan i za domaće i za strane izdavače, kao i za sve profesionalce iz ove oblasti, kao dugogodišnji učesnici Sajma knjiga i njegovi poslovni partneri, izjavljujemo krajnju zabrinutost zbog krize u kojoj se danas nalazi Sajam knjiga. Smatramo da je neophodna hitna promena organizacionog i koncepcijskog modela Sajma knjiga kako bi on ponovo bio važna i međunarodno prepoznatljiva tačka srpske kulture”, naveo je UPIS, ocenjujući da “ovakav Sajam knjiga nije u interesu ni autora, ni čitalaca, ni izdavača, ni ukupne kulturne javnosti”.

“Ne smemo dozvoliti da Sajam knjiga bude doveden u pitanje ni zbog nesposobnosti organizatora, ni zbog bilo kojih dnevnih i trenutnih interesa. Srpskoj kulturi je potreban Sajam knjiga kao kulturna manifestacija i pred tim zahtevom svi pojedinačni interesi gube na snazi i značaju”, navelo je UPIS, pozivajući ukupnu kulturnu i društvenu javnost da spreči dalju eroziju Sajma knjiga i da pomogne da se obnovi kulturni i međunarodni značaj ove manifestacije.

UPIS je izrazilo i spremnost da sa svojim članovima, autorima i saradnicima podrži revitalizaciju Sajma knjiga, jer je to u najboljem kulturnom i javnom interesu zemlje.

(SEEcult.org)

 • 01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  14.05.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  Muzeji za 10

  MAJSKA SKUPŠTINA 1848 - 170 GODINA POSLE - izložba (13.5.-1.9.2018.)

  autorka izložbe: dr Snežana Mišić

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  19.05.2018 | 10:00

  Radio Beograd/Kamena sala, Hilandarska 2, Beograd

  BITI DRUGI - 60 GODINA RADIO BEOGRADA 2 - izložba (18.5.-7.10.2018.)

  http://www.radiobeograd.rs

  26.05.2018 | 10:00

  Umetnička galerija “Nadežda Petrović”, Čačak

  Izazovi postmoderne - umetnost osamdesetih iz zbirke ‘Jugoslovenska umetnost druge polovine XX veka (maj - avgust 2018)

  Zastupljeni su umetnici: Radomir Damnjanović Damnjan, Zoran Petrović, Zmago Lenardič, Kosa Bokšan, Ferdinand Kulmer, Aleksandar Cvetković, Slobodan Trajković, Velizar Krstić, Slobodan Knežević Abi, Aleksandar Đurić, Gordana Jocić, Marija Dragojlović, Miodrag Đorđević, Božidar Damjanovski, Milan Miletić, Šemsa Gavrankapetanović, Marijana Muljević, Milica Mrđa Kuzmanov, Klavdij Tuta i Mileta Prodanović.

  *Radno vreme: Utorak – petak: 10 – 20 časova
  Subota i nedelja: 10 – 13 časova
  Ponedeljkom je Galerija zatvorena za posete.

  http://nadezdapetrovic.rs

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.