• Search form

20.07.2017 | 22:42

Jačanje podmlatka filmske industrije

Jačanje podmlatka filmske industrije

Evropski projekat SOFA - Škola za filmske agente pomaže mladim profesionalcima u filmskoj industriji da razviju programske projekte, kao interdisciplinarna platforma za one koji ne nalaze svoje mesto u uobičajenim programima obuke za reditelje, scenariste ili producente.

Peta generacija učesnika okupiće se u avgustu na radionici u Varšavi i potom u aprilu 2018. u Tbilisiju, rekao je 20. jula na konferenciji za novinare umetnički direktor Festivala evropskog filma Palić Nikolaj Nikitin.

Među sedam odabranih projekata iz cele Evope jedan je iz Srbije, projekat mlade filmske kritičarke Tare KarajicaCentar za žene na filmu”.

Tara Karajica rekla je da bi taj centar trebalo da podržava žene u filmskoj industriji, da promoviše jednakost polova, zastupljenost ženskog pitanja u filmskom sadržaju, kao i profesionalni razvoj žena u srpskoj filmskoj industriji.

Polaznici radionice razvijaće projekte pod mentorstvom iskusnih trenera, među kojima je i srpski producent Miroslav Mogorović, programski direktor Palićkog festivala.

Nikitin je objasnio da SOFA edukuje “igrače u filmskoj industriji”, a ne autore.

“Ima već puno škola za reditelje, producente, glumce, ali naš cilj je da obučimo igrače u filmskoj industriji, one koji će se starati o festivalima, distribuciji, koji će pokretati filmske magazine, u nekim zemljama čak osnivati kinoteke, fondove”, rekao je Nikitin, dodajući da su na zapadu Evrope ove strukture već razvijene.

“Zemlje kao što su Francuska i Nemačka imaju veće filmske fondove, više škola i nacionalnih arhiva, a sve to daje više mogućnosti za finansiranje filmova i njihovo prikazivanje. Zato se SOFA fokusira na centralnu i istočnu Evropu, centralnu Aziju, Kavkaz. Uključena je i Grčka, a ove godine se otvara i za Izrael”, rekao je Nikitin.

Nikitin je ocenio da su filmovi iz tih zemalja vrlo uspešni na inostranim festivalima, ali da još nedostaju strukture i institucije koje bi ojačale filmsku industriju i pomogle organizatorima festivala, distributerima, prikazivačima, a samim tim i budućnosti filma koji se gleda na velikom ekranu.

“Suština je u razmeni znanja i u tome da se pomogne mladim igračima da ostvare svoje snove”, zaključio je Nikitin.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.