• Search form

02.01.2018 | 17:27

Januar u Jugoslovenskoj kinoteci

Januar u Jugoslovenskoj kinoteci

Jugoslovenska kinoteka započinje projekcije u 2018. godini filmovima zasnovanim na željama gledalaca, a januarski program posvećuje i francuskoj divi Katrin Denev, Džonu Vuu, plesnoj umetnosti, te reprizira ciklus Žan-Pjera Melvila zbog velikog interesovanja. Publika će videti i filmove u izboru muzičara i likovnog umetnika Bojana Slačale, kao i ciklus Kapetan Nitrat prikazuje, reviju Njujork, Njujork, Nemu sredu, Dokumentarni četvrtak i druge redovne programe. Januarski program zatvara specijalna projekcija novog naslova iz projekta Vip Kinoteka - digitalno restauriranog filma “Kad budem mrtav i beoŽivojina Pavlovića.

Program “Po željama gledalaca”, koji Kinoteka prikazuje na obe svoje adrese od 3. do 9. januara (osim za praznik 6. i 7. januara), obuhvata širok raspon ostvarenja – od “Hleba i čokolade” (1974) Franka Brusatija i “Prohujalo sa vihorom” (1939) Viktora Fleminga, preko “Žeđi za životom” (1956) Vinsenta Minelija i Džordža Kjukora, “Sjaja u travi” (1961) Elije Kazana, “Potamnelih anđela” (1957) Daglasa Sirka, “Sanjara” (2003) Bernarda Bertolučija, do ređe viđenih filmova Vojislava Kokana Rakonjca s kraja 60-ih godina “Pre istine” i “Zazidani”, te “Stanara” (1976) Romana Polanskog, “Čoveka koji je voleo žene” (1977) Fransoa Trifoa, “Gori, moja gospođice” (1967) Miloša Formana

U Uzun Mirkovoj od 9. januara ponovo počinju dnevne projekcije (od 11 i 13.30 sati) - filmovima “LjubavniciLuja Mala i “PigmalionEntonija Eskuita i Leslija Hauarda.

Filmska revija Njujork, Njujork nudi od 10. do 14. januara deset ostvarenja u kojima taj američki grad igra važnu ulogu. Među njima su hit prema kojem je revija i naslovljena, u režiji Martina Skorsezea, sa Robertom de Nirom i Lajzom Mineli u glavnim ulogama, zatim “Na dokovima NjujorkaElije Kazana, “Hana i njene sestreVudija Alena, “Ratnici podzemljaVoltera Hila i “Diskoteka 54Marka Kristofera.

Ciklus filmova Kapetan Nitrat prikazuje posvećen je dugogodišnjem upravniku Biblioteke Jugoslovenske kinoteke Borislavu Stanojeviću (1953-2015), a na programu je 15. i 16, te 22. i 23. i 29. i 30. januara. Odabrano je 12 žanrovski raznovrsnih naslova, od “Četiri prijateljaArtura Pena, preko Felinijevog Amarkorda”, KjubrikovePaklene pomorandže”, filma “Majstori, majstoriGorana Markovića do “Imaginarijuma doktora Parnasusa”, u režiji Terija Gilijama.

Zbog velikog interesovanja publike, Kinoteka će od 17. do 21. januara reprizirati decembarski ciklus Velikani svetskog filma posvećen francuskom reditelju i scenaristi Žan-Pjeru Melvilu, sada pod nazivom “Melvil na bis”.

Peto izdanje Dana igre u Kinoteci najavljeno je od 24. do 28. januara, u saradnji sa Beogradskim festivalom igre, a prikazaće dokumentarce nove produkcije kao što su “Priča jedne balerine Nelsona Džordža ili “Buntovnici na prstima” u režiji Bobi Džo Hart, ali i igrane filmove “Maov poslednji igračBrusa Beresforda, “PolinaValeri Miler i Anželena Preljokaža

Za 31. januar najavljena je specijalna projekcija filma “Kad budem mrtav i beo” sa digitalno restaurirane kopije tog kultnog ostvarenja Živojina Pavlovića iz 1967. godine, u kojem su igrali Dragan Nikolić, Ružica Sokić i Neda Spasojević. Tom projekcijom nastavlja se projekat VIP Kinoteka koji će svakog meseca do kraja 2018. godine prikazivati po jedno digitalno restaurirano delo sa liste najboljih srpskih filmova 20. veka, a započet je čuvenim filmom “Ko to tamo pevaSlobodana Šijana.

Muzej Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj, nakon programa “Po želji gledalaca”, prikazaće 10. januara, u okviru redovnog programa Nema sreda, filmove Žorža Melijesa, izuzetnog inovatora i majstora specijalnih efekata koji je maštao i stvarao na samom početku 20. veka. Biće pikazano 25 Melijesovih kratkih filmova – “Slike sa izložbe” (1900), “Putovanje na Mesec” (1902), “Sirena” (1904), “Putovanje automobilom Pariz-Monte Karlo” (1905)… kao i dva biografska dokumentarca: francuski “Veliki Melijes” (1952) Žorža Franžua i američki “Žorž Melijes - čarobnjak filma” (1978), u režiji Patrika Montgomerija i Lučana Martinenga.

Dokumentarni četvrtak, takođe redovan program, donosi 11. januara izbor srpske produkcije iz 30-ih godina 20. veka. Preduzeće Jugoslovenski prosvetni film snimilo je “Prvi svesokolski slet Sokola Kraljevine Jugoslavije”, Josip Novak režirao je “Simfoniju vode”, kao i “Biranje mis Jugoslavije na zabavi u Auto klubu”. Tu su i “Izbor mis FilmVladete Dragutinovića, “Pod jugoslovenskim nebomMike Đorđevića

Od 12. do 14. januara u progamu Moj izbor biće prikazana lista Bojana Slačale, muzičkog i likovnog umetnika, osnivača bendova Artan Lili i Stuttgart Online. Slačala kaže da je filmove birao na osnovu emocija, ceneći duh, stil i šarm autora, a pre svega dobru priču i jake, upečatljive muzičke teme. Na njegovoj listi su KopolinaApokalipsa danas”, ĆiminovLovac na jelene”, “Do kraja svetaVima Vendersa i drugi klasici, a iz domaće produkcije “Valter brani SarajevoHajrudina Krvavca i “Tajvanska kanastaGorana Markovića.

Beogradski filmoplov nastavlja se 15. januara, a imaće termine i 22, 23. i 29. januara. Reč je o naslovima sa repertoara beogradskih bioskopa iz prvih 20 posleratnih godina, koje preporučuje Slobodan Aranđelović, autor knjige “Filmski vodič Beograda”. U januaru su na repertoaru “Pesme zlatnog zapadaLojda Bejkona, meksički film “Crvena kongaAlehandra Galinda, francuski “Tako se ne umireŽana Bojera, norveški “Devet životaArnea Skouena, američki “Stranac u sedluŽaka Turnera

Nastavljaju se i projekcije domaćih filmova sa titlom – za osobe oštećenog sluha koje će 16. januara moći da prate “Braću po materiZdravka Šotre i 30. januara “Tri karte za HolivudBožidara Nikolića.

Šok koridor od 17. do 19. januara predstavlja program “Herojska krvoprolića Džona Vua”, odnosno osam filmova tog reditelja čije su koreografije akcionih scena bez premca, a likovi se uz kung fu veštine odlikuju viteštvom i u gangsterskom miljeu. Odabrani su filmovi uglavnom u produkciji Hong Konga – “Ruka smrti”, “Ubica”, “Obračun u Hong Kongu” i drugi, ali i američki “Ukradeno lice” i koprodukciona “Bitka kod crvene stene”.

Ciklus Film noar prikazaće 20. i 21. januara šest ostvarenja u žanru neo noara iz 60-ih i 70-ih godina, kao što su “Pucajte u pijanistuFransoa Trifoa, “Point BlankDžona Bormana, “Privatni detektivRoberta Altmana

Divi francuske kinematografije Katrin Denev posvećen je ciklus Velikani svetskog filma od 24. do 28. januara. Iz njene bogate karijere odabrano je 15 filmova svrstanih hronološki - od “Poroka i vrlineRožea Vadima (1963) i “Šerburških kišobrana” (1964) Žaka Demija, koji su je proslavili, do filmova “Glad za krvlju” (1983) Tonija Skota i “Trg Vandom” (1998) Nikol Garsije. Tu su i filmovi slavnih reditelja Romana PolanskogOdvratnost”, Luisa BunjuelaLepotica dana”, Fransoa Trifoa Poslednji metro”, Kloda LelušaŽivot počinej dvaput”…

Kinoteka će tokom januara podsetiti i na filmove koje su snimali nedavno preminuli glumci Robert Hirš, Džoni Halidej, Šaši Kapur i reditelji Uli Lomel, Entoni Harvi i Alan Žesua.

Sajt Kinoteke je kinoteka.org.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Edinburgh Art, 1973, autor casopisa Moment Biljana Tomic
Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.