• Search form

15.07.2014 | 11:10

Jubilarni, 10. Grossmann

Jubilarni, 10. Grossmann

Jubilarni, 10. Grossmann festival fantastičnog filma i vina predstavlja od 15. do 19. jula u Ljutomeru u Sloveniji više od 60 aktuelnih horor i fantastičnih filmova, kao žanrovskih klasika, uz niz pratećih sadržaja, uključujući razgovore s gostima, prezentacije knjiga, izložbe, koncerte, glumačke, filmske i radionice specijalnih efekata i filmske maske, “Subkulturnu pijacu” i nezaobilazne degustacije vrhunskih vina.

Jubilarni ljutomerski festival, jedinstven u regionu, obeležiće 150 godina od rođenja začetnika slovenačkog filma Karola Grossmanna, čije ime nosi, a posebnu počast ukazaće srpskom reditelju i scenaristi Đorđu Kadijeviću, ovogodišnjem dobitniku nagrade za životno delo (Častni hudi maček) i počasnom gostu.

Kadijeviću je priređena i retrospektiva filmova, uključujući čuvenu “Leptiricu” (1973), prvi jugoslovenski horor film, te “Čudo” (1971), “Štićenik” (1973) i noviji “Sveto mesto” (1990), u kojem igraju Dragan Jovanović, Branka Pujić i Aleksandar Berček.

      Kadrovi iz Leptirice

Jubilarni Grossmann počinje filmom “Napori pri ohranitvi prvih filmskih zapisov dr. Karola GrossmannaMarka Mitje Feguša, a nudi ukupno 28 celovečernjih i 33 kratka filma iz 23 države.

Uz glavnu nagradu “Hudi maček” za nabolji celovečernji film, te izbor “Vinskog šampiona”, biće dodeljene i nagrade “Slakov hudi maček” za najbolji kratki film, “Hrupni maček” za najbolji muzički dokumentarac, kao i nagrada “Melies d’Argent” za najbolji kratki film koju dodeljuje Evropska federacija festivala fantastičnog filma.

      Kadar iz filma o Karolu Grossmannu

Takmičarski program celovečernjih filmova obuhvata pet naslova, počev od španskog “Asmodexia” (Marc Carreté), preko nemačakog “Samuraja” (Till Kleinert), mađarske “Nebeske izmene” (Márk Bodzsár), srpskog “MamulaMilana Todorovića, koji će biti jedan od gostiju, te irskog “Kanala” (Ivan Kavanagh).

Atraktivan program nudi i takmičarska selekcija najboljih muzičkih dokumentaraca, organizovana u saradnji sa vinkovačkim Festivalom dokumentarnog rok filma (DORF).

Pubika će videti i pobednički film osmog DORF-a “Pravi čovek za kapitalizam” o Damiru Avdiću Dušana Moraveca iz Slovenije, kao i “Stariji parazit ili ko je Marko BreceljJaneza Burgera, kome je na DORF-u pripala posebna nagrada.

       Pravi čovek za kapitalizam

Iz regiona su u konkurenciji i slovenački “Marzidovšek minimal laboratorijumKaje i Save Kosmač, hrvatski “Zoffski GrčZorana Kreme o kontroverznom frontmenu kultne riječke grupe Grč, te dva filma iz Srbije – “Uporno dozivanje anđelaSlobodana Simojlovića o Ribljoj čorbi i Bori Đorđeviću i “Živan pravi pank festivalOgnjena Glavonića o mladom Živanu Pujiću koji pokušava da organizuje u rodnom selu pank festival.

       Živan pravi pank festival

Biće prikazani i filmovi “Every Everything - The Music, Life &Times of Grant Hart” (Gorman Bechard) iz SAD o kultnom Grantu Hartu (Husker Du, Nova Mob…), japanski “Get Action!” (Junya Kondo), islandski “Backyard” (Arni Sveinšon), britanski “Hypnoesis” (Mickael Ankri)…

Uz Kadijevića i autore iz Srbije Todorovića i Glavonića, producenta “MamuleMarka Jocića i jednog od glavnih glumaca Dragana Mićanovića, te pisca i kritičara Dejana Ognjanovića, člana žirija za nagradu “Hudi maček”, među stranim gostima 10. Grossmanna najavljeni su i režiseri Till Kleinert iz Nemačke, Marc Carrete iz Španije, Julian Richards i Mickael Ankri iz Velike Britanije, koji je i predsednik žirija za “Hudi maček”, te Guillaume Lubrano iz Francuske, Jiří Fábík i Pavel Soukup iz Češke, te vinski pisac i ocenjivač Darrel Joseph iz SAD, glavni gost programa posvećenog vinu.

        Mother and Dirty Children

Među gostima je najavljen i vajar Arpad Slančik iz Srbije koji će se predstaviti izložbom “Mother and Dirty Children”.

Na čelu žirija za celovečernje filmove je britanski režiser i glumac Michael Sarne, dok žirijem za kratke filmove predsedava slovenački strip umetnik, ilustrator i scenarista Zoran Smiljanić, a o muzičkim dokumentarcima odlučivaće žiri na čijem je čelu Igor Vidmar, slovenački novinar, rok publicista, muzički menadžer i producent.

Grossmann festival fantastičnog filma i vina je član Evropske federacije filmskih festivala fantastike, a 2013. godine uvršćen je među pet najboljih naučno-fantastičnih/horor festivala u svetu – prema izboru američkog magazina “MovieMaker”.

Grossmann festival od osnivanja 2005. godine ima izuzetnu saradnju sa Domom omladine Beograda, u kojem se redovno održavaju gostovanja tog festivala pred beogradskom publikom, pa je i ove godine delegacija DOB-a prisutna u Ljutomeru.

Vizuelni identitet jubilarnog izdanja Grossmanna rad je istaknutog slovenačkog ilustratora Blaža Porente, dobitnika brojnih međunarodnih priznanja.

Prošle godine, na 9. Grossmann festivalu, najboljim filmom proglašena je nagrađivana SF drama “Aurora” litvanijske rediteljke Kristine Buožyte - začuđujuće putovanje u um nepoznate žene u komi. Nagradu za najbolji muzički dokumentarac dobio je hrvatski film “Kako smo ušli u Evropu: Slučaj SexaInes Pletikos, a najbolji kratki film je francuski “Antoine i junaci” (Patrick Bagot). Nagradu za životno delo dobili su legendarni italijanski glumac Franko Nero i italijanski režiser Enco Kastelari, kojima su priređene i retrospektive.

Festivalski sajt je www.grossmann.si, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.