• Search form

06.07.2017 | 11:02

Kilersi obeležili početak Exita, sledi Galager

Kilersi obeležili početak Exita, sledi Galager

Festival Exit na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu privukao je nulte večeri, prema navodima organizatora, više od 33.000 ljudi, a najveće interesovanje očekivano je izazvao nastup američkog benda The Killers.

Posetioce Exita 6. jula očekuje na glavnoj bini Liam Galager, frontmen nekadašnjeg benda Oasis, koji će pored hitova te grupe, predstaviti i prvi solo album. Na glavnoj bini nastupiće i The Jesus and Mary Chain, a nakon rok zvuka, najavljena je velika elektronska žurka - Lost Frequencies i Alan Walker.

Exit je nulte večeri predstavio program na samo tri bine, a ispred glavne, gde su The Killers nastupili nešto posle 23 sata, publika se počela okupljati već tokom kasnog popodneva. Popularni bend iz Las Vegasa započeo je nastup novim singlom “The Man”, a izveli su i hitove "Somebody Told Me", "Smile", "Human", horski otpevanu "All These Things That I’ve Done", te antologijsku "Mr Brightside". Brandon Flowers obratio se publici na srpskom jeziku rečima: “Bolje ikad nego nikad!”

Program na glavnoj bini otvorio je riječki indi rok sastava Jonathan, a nastupili su i beogradski Van Gogh, te njujorški alter-rok bend Teachers.


The Killers, foto: Rob Loud

Veliko interesovanje izazvao je i program na Areni, koju je na jednu noć preuzela bina No Sleep Novi Sad, predstavljajući regionalne tehno heroine Marti i Sugar Lobby, srpsko-francuski dvojac koji čine Lag i UBV, te Paulu Temple i Rebekah u eksluzivnom b2b setu uživo.

Glavna zvezda bio je veteran svetske DJ scene Jeff Mills, koji je izveo specijalni trosatni set, nakon kojeg je usledila berlinska tehno zvezda Ellen Allien. Završnica programa na Areni u ranim jutarnjim satima bila je u znaku domaćih DJ-eva Dejana Milićevića i Marka Milosavljevića.

Ujedno, No Sleep Novi Sad bina ugostila je dizeldorfski klub Salon des Amateurs i njihove beogradske domaćine, klub 20/44, za koje su nastupili Jane Fitz, Tolouse Low Trax, Vladimir Ivković, Schwabe i Vitanov.


Dance Arena

Dok su prvi posetioci stizali na Petrovaradinsku tvrđavu u Srpskom narodnom pozorištu održana je panel diskusija “50 godina od Leta ljubavi – da li je svet zalutao?”, na kojoj su učestvovali jedan od najboljih motivacionih govornika na svetu Nik Vujičić, članovi Standing Rock pokreta i plemena Sijuks, reper Aaron Shawn Turgeon poznatiji pod hip hop imenom Prolific The Rapper i Isaac Weston, kao i osnivač i direktor Exita Dušan Kovačević.

Vujičić je najavljen i na zvaničnom otvaranju Exita na glavnoj bini, sa koje će svetskim liderima poslati 6. jula poruku da ujedine napore i zaustave dalje uništavanje prirode.

Na tribini u SNP-u učesnici su se složili da promena sveta jedino može da se ostvari evolucijom, odnosno kroz revoluciju u kojoj je glavno oružje ljubav i mirni protest. Tokom tribine pušten je i film u kome američki vojni veterani traze oproštaj od predstavnika indijanskih plemena za genocid koji su nad njima učinili njihovi preci, a predstavnici Sijuksa na panelu, vidno uzrujani i sa suzama u očima, poručili su da, i pored genocida koji je nad njima izvršen, i nasilja koje se nad njima i dalje vrši, ljubav i molitva ostaju jedino oružje kojim će se boriti protiv zagađenja njihove svete zemlje.

Dušan Kovačević istakao je da gosti iz SAD predstavljaju sve ono za šta se Exit zalaže društvenim aktivizmom već dve decenije, a ocenio je i da je na Balkanu potreban sličan oproštaj za sva zlodela u 20. veku.


Tribina u SNP-u

Vujičić je izjavio da bi usvajanje životnih vrednosti trebalo učiti kroz obrazovni sistem, te da se za takav plan obrazovanja, koji promoviše vrednosti zahvalnosti, oprosta, ljubavi, tolerancije i poštovanja, i zalaže već pet godina, a predložiće ga i predstavnicima Vlade Srbije sa kojima će imati susret ovih dana u Beogradu.

Glavne zvezde prve zvanične večeri Exita, uz The Jesus and Mary Chain, biće tehno DJ Paul Kalkbrenner i Recondite na Areni, te Booka Shade i, tradicionalno već, beogradski DJ Marko Nastić.

Popularna Addiko Fusion bina predstaviće prve večeri Elemental, Bjesove, Princess Nokiu, Anu Ćurčin i Pips, Chips & Videoclips.

Ljubitelji tvrdog zvuka i rifova imaće priliku da na Explosive bini uživaju uz velikane pagan metal scene Arkonu, industrial dark metalce Samael, kao i uz latin core senzaciju Thell Bario.

Dnevne ulaznice na kapijama Exita koštaju 3.500 dinara.

(SEEcult.org)

Hitovi Exita 2017
Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.