• Search form

01.01.2017 | 22:15

KND: Neposredni konteksti 2/3

KND: Neposredni konteksti 2/3

Milorad Mladenović - Neposredni konteksti, Likovna galerija Kulturnog centra Beograda, 17. novembar - 10. decembar 2016.

2/3 Kritičarka na delu: Simona Ognjanović, istoričarka umetnosti

Istoričarka umetnosti Simona Ognjanović navodi da je Milorad Mladenović izložbom Neposredni konteksti”, odnosno svojim doktorskim umetničkim projektom i istraživanjem, pokušao da mapira, strukturira i sistematizuje elemente različitih konteksta u kojima radi, u kojima se kreće i deluje. Da bi to učinio, kako je navela u drugoj epizodi serijala Kritika na delu o izložbi "Neposredni konteksti", Mladenović je kreirao diferencijalnu mrežu u koju je inkomporirao devet odabranih radova/elemenata, te ponudio ujedno tri primarna konteksta tumačenja koje je formulisao preko kategorija ličnog, radnog i javnog prostora. U takvom sklopu svaki element smešten je unutar te mreže i značenjski se definiše i tumači referencijalno, odnosno diferencijalno spram drugih radova i spram tih nosećih kategorija.

Simona Ognjanović smatra da je pritom upitna sama neposrednost konteksta.

“Ono što je važno pomenuti, kada je reč o toj sintagmi, i što bi trebalo izbeći u tumačenju, to je da se uopšte kontekst ili konteksti tretiraju i misle kao kategorije nesporednosti”, navela je Simona Ognjanović, dodajući da konteksti zapravo nikada nisu nešto što nam je neposredno dato i što je zadato, nešto što autori, umetnici, kustosi, teoretičari i kritičari treba da otkrivaju i osvetljavaju.

“Naprotiv, mislim da treba da ih stalno konstruišemo i stvaramo”, navela je Simona Ognjanović, koja kontekste o kojima eksplicitno ili implicitno govori Mladenović vidi pre svega kao ličnu konstrukciju, lični poredak i ličnu strukturu, zbog čega je i zanima kako umetnik strukturiše te kontekste, kako ih definiše, situira, suodnošava, te kako su oni uslovljeni njegovom vrlo specifičnom pozicijom kao autora i aktera u polju umetnosti.

“Opšte je mesto da svaki kontekst u sebe nešto uključuje, stavlja nešto u fokus, žižu interesovanja, odnosno instalira nešto kao predmet istraživanja. Ujedno, on nepobitno nešto isključuje, nešto čini nevidljivim, stavlja izvan ivica kadra, izvan našeg rakursa. U tom smislu, mislim da je uvek korisno misliti i iz jednog, i iz drugog ugla – šta je ono što vidimo, šta je ono sa čim se suočavamo, šta je ono što je sadržaj izložbene postavke u ovom slučaju, a šta je ono što je izuzeto iz našeg podleda. U tim sinhronim mišljenjima i promišljanjima uvek treba tražiti neke puteve za tumačenje. U tom smislu, sa aspekta šta je ovde izostalo, meni je recimo zanimljivo i važno zašto nije reflektovan primarni kontekst u kojem su ovi radovi nastali - akademski, odnosno doktorski rad i svi ti parametri i propozicije koje on podrazumeva”, navela je Simona Ognjanović, dodajući i da Mladenović na vrlo specifičan način formuliše kategoriju prijatelja i prijateljstva kao primarnu, ali je onda artikuliše preko čitavog seta ličnosti iz svog radnog okruženja, odnosno kolega istog zvanja. Među njima pritom nema nijedne koleginice.

Kao zanimljivo, Simona Ognjanović navodi i to što je Mark Cukerberg jedina izdvojena figura, jedini prijatelj kome se Mladenović posebno obraća i kome adresira čitavu seriju pisama.

Navodeći da je rad "Pismo prijatelju" posebno značajan na nekoliko ravni, Simona Ognjanović ističe da on kreira specifičnu tenziju, odnosno stvara napetost, svojevrsni kurcšlus, budući da je u njega “integrisan jedan sadržaj, element koji se nekako nikako ne uklapa, nikako se ne integriše  do kraja” u tu Mladenovićevu strukturu.

“Naime, to su sadržaji tih pisama, odnosno jezik kojim (Mladenović) piše, formuliše pisma Cukerbergu. on njih tretira kao objekte – mi ih vidimo isključivo preko fotografskih digitalnih zapisa, oni se smenjuju na loop u vrlo brzom ritmu tako da ne možemo ni da ih iščitavamo. Dakle, oni su ovde u funkciji, kao i svi drugi elementi, kao i stolice, objekti, građevine, ličnosti… Smešteni su u neki serijalni niz, i tretirani kao formalni elementi analize i neke organizacije. Međutim, taj jezik kojim su pisana ispada iz te vrlo vrlo racionalno reflektivno strukturirane organizacije cele postavke i sadržaja koji se u njoj nalazi, koji je ujedno vrlo formalno, pažljivo oblikovan i organizovan. i tu su sad posebno zanimljivi, odnosno paradigmatični ti primerci koji su reprodukovani u katalogu izložbe, a u kojima (Mladenović) na vrlo poetičan, ličan način artikuliše neke vlastite sumnje - kako organizovati sopstveno delovanje i kako misliti sam model komunikacije u nečemu što definiše kao javnu sferu. U tom smislu, mislim da je taj rad posebno interesantan, budući da postavlja dva ključna pitanja. Jedno je pitanje komunikacije uopšte danas u kapitalizmu i interneta kao nosioca javne sfere, odnosno figure globalne umreženosti. Bez obzira na svu proklamovanost o participaciji, izobilju informacija, mogućnosti učestvovanja i prilaganja sopstvenih sadržaja u tu mrežu, pitanje je u kojoj je meri ona zapravo učinkovita, u kojoj meri nas pasivizira u nekim drugim oblicima delovanja…”, navela je Simona Ognjanović, dodajući da joj je rad “Pismo prijatelju” posebno zanimljiv i provokativan za razmišljanje i zbog pitanja izbora koje Mladenović postavlja.

Prema Simoni Ognjanović, to pitanje ne bi trebalo postaviti kao dilemu između afirmativnog ili kritičkog govora, jer su nužna oba iskaza.

“Mislim da u svakom obliku delovanja moramo da nađemo način da budemo uvek kritični, naravno, prema onome što nas okružuje i prema onome što sami radimo, proizvodimo i reprodukujemo, ali da ujedno treba da budemo spremni i sposobni i da ponudimo neki pozitivan program i pozitivan model i da u toj stalnoj zapravo igri tih iskaza nađemo oblik za svoje delovanje”, navela je Simona Ognjanović.

*U prvoj epizodi Kritike na delu o izložbi "Neposredni konteksti" učestvovala je istoričarka umetnosti Una Popović

_ _ _

Projekat KRITIKA NA DELU, koji realizuje NFC "Filmart“, u saradnji sa portalom SEEcult.org, podrazumeva produkciju kratkih video emisija na temu odabranih značajnih izložbi koje se u Srbiji realizuju u 2016. godini. Cilj je revitalizovanje likovne kritike u oblasti savremenih vizuelnih umetnosti i ukazivanje na značajnu edukativnu ulogu kritičke reči namenjene široj publici.

Svaku izložbu koja je u fokusu pratiće po tri priloga iz ugla različitih likovnih kritičara/kustosa/istoričara umetnosti, koji će biti emitovani na portalu SEEcult.org i njegovom YouTube kanalu, kao i na Fb strani projekta Kritika na delu

_ _ _

Produkcija: NFC Filmart, Požega, 2016.
Partner: SEEcult.org, Beograd

Urednica: Slađana Petrović Varagić
Reditelj: Dejan Petrović
Snimatelj/montažer: Sreten Vuković
Grafički dizajner: Uroš Pavlović

Podrška: Ministarstvo kulture i informisanja Srbije

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  28.09.2018 | 10:00

  Galerija umjetnina, kralja Tomislava 15, Split

  VJEKOSLAV NAKIĆ: FILMOVI (27.9.-2.12.2018.) (30 min)
   

  SLOBODA (1966.)

  TETRAEDAR (1967.)

  L'ABANDON (1967.)

  POSLIJE POTOPA (1967.)

  kustosica: Sunčica Fradelić
  organizacija: Galerija umjetnina i Kino klub Split

  https://www.galum.hr

  28.09.2018 | 12:00

  Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau, Toplicin venac 14/9/IV, Beograd

  Umetnički par diSTRUKTURA: Milica Milićević (1979) i Milan Bosnić (1969): WE from in betWEen - izložba (27.9.-9.12.2018.)

  http://distruktura.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  05.10.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NEVENKA ARBANAS - RETROSPEKTIVA (4.10.-18.11.2018.)

  http://gkd.hr

Video
04.11.2018 | 09:26

Kritika na delu: 57. Oktobarski salon 5/5

57. Oktobarski salon "Čudo kakofonije", Beograd, 15. septembar - 28. oktobar 2018.

5/5 Kritičarka na delu: Vida Knežević, istoričarka umetnosti