• Search form

23.04.2018 | 21:25

Ko je Malvina Hofman?

Ko je Malvina Hofman?

Institut za istoriju oglašavanja, u saradnji sa ambasadom SAD u Beogradu, organizuje u sedam gradova u Srbiji gostovanje izložbe “Ko je Malvina Hofman?” posvećene autorki čuvenog plakata “Serbia Needs Your Help”  u američkoj kampanji za pomoć Srbiji tokom i posle Prvog svetskog rata.

Izložba će biti otvorena 25. aprila u Gradskom muzeju u Subotici, a obuhvata 18 crteža koje je američka vajarka Malvina Hofman uradila putujući sa ekipom Crvenog krsta po Srbiji 1919. godine, kao i dosad nepoznate istoriografske fakte pronađene u Geti institutu u Los Anđelesu.

Izložba potvrđuje i urbanu legendu da je lik na plakatu zapravo lik mrtvog srpskog vojnika na čamcu kojim su prebacivani vojnici na sahranu u Plavoj grobnici kod ostrva Vido u Grckoj. Prikazana je  originalna fotografija sa čamca srpskog ratnog reportera Miloja Igrutinovića, Malvinina skica za plakat, plakat, razglednica sa istim likom i naslovna strana knjižice “Kossovo Day 1918” štampana u SAD. Tu priča o mrtvom vojniku nije završena, budući da je Malvina Hofman isti lik iskorisitila i za skultpuru Sv. Franje koja se danas nalazi ispred bolnice Majo u Ročesteru. Skulpturu je na izložbi moguće videti uz pomoć kacige za virtuelnu realnost.

U drugom delu izložbe je skrenuta pažnja na američku kampanju za pomoć Srbiji, u kojoj je Malvina Hofman bila deo umetničkog tima.

Institut za istoriju oglašavanja realizovao je u poslednje tri godine u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje, tri izložbe povodom stogodišnjice Velikog rata: “Rat i plakat”, “Žena, rat i plakat” i “Srbija, rat i plakat”, a izložba “Ko je Malvina Hofman?” je centralni deo te treće izložbe.

Prema navodima autora izložbe Vladimira Čeha, osnivača Instituta za istoriju oglašavanja, samo mali broj ljudi u zemlji zna za kampanje "Pomozite Srbiju..." koje su u vreme Prvog svetskog rata vodile zemlje-saveznice: SAD, Francuska i Velika Britanija. Široj javnosti nisu poznate ni istorijske činjenice, ni organizacija i način sakupljanja pomoći, kao ni autori najuspešnijih plakata u tim kampanjama.

Institut za istoriju oglašavanja je osnovan radi istraživanja i afirmacije istorije i razvoja oglašavanja i integrisanih marketing komunikacija, njihovog uticaja i njihove promocije. Institut ostvaruje ciljeve realizacijom projekata i programa koji obuhvataju proučavanje istorijskih procesa, događaja, ličnosti i pojava i prikuplja, čuva, stručno obrađuje i prikazuje javnosti istorijsku građu od značaja za razvijanja svesti o ulozi i mestu integrisanih marketing komunikacija u kulturi življenja.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.