• Search form

04.10.2017 | 23:23

Konačno nov dom DAH Teatra

Konačno nov dom DAH Teatra

DAH Teatar, nakon višegodišnje potrage za novim prostorom za rad i pripremu predstava i drugih programa kojima je ostvario zapažen uspeh i na međunarodnoj sceni, konačno se smestio u nov dom u Resavskoj, u prostoru KUD Abraševića, a svečano ga otvara 6. oktobra.

“Smatramo da će saradnja kulturno-umetničkog društva sa tradicijom dugom 115 godina i savremene pozorišne kompanije koja stvara već više od četvrt veka biti plodonosna i da će obogatiti strukturu i program oba udruženja”, saopštio je DAH Teatar, jedno od međunarodno najuglednijih nezavisnih pozorišta iz Srbije i regiona, koje je od 2003. do početka ove godine koristilo prostor u Osnovnoj školi “Kralj II Petar Karađorđević” na Vračaru, ali je u jesen 2016. dobilo sudski nalog da se iseli, i to na osnovu tužbe gradskih vlasti Beograda.

Nakon dugogodišnje borbe za prostor, koja je rezultirala time da ga je praktično Grad Beograd ostavio bez krova nad glavom, DAH Teatar je radi preseljenja u Resavsku pokrenuo bio kampanju za prikupljanje sredstava za adaptaciju tog prostora, simbolično nazvanu "Hajde da uradimo nemoguće".

Među onima koji su se uključili u tu akciju bio je i čuveni reditelj Euđenio Barba i njegov Odin teatar, koji su prikupljali sredstva za DAH Teatar i renoviranje njegovog novog prostora za vreme festivala Holstebro Festuge koji uključuje ceo grad Holstebro, gde je taj teatar i lociran.

Euđenio Barba, foto: Dah Teatar

“Ponosni smo i dirnuti”, naveo je tim povodom DAH Teatar koji je, između ostalih, dobio i podršku Rekonstrukcije – Ženskog fonda, Teatra Voix Polyphoniques iz Francuske i Grenland Friteatra iz Norveške.

Za razliku od njih, nadležne institucije nisu imale sluha za problem DAH Teatra, već su ga prepuštale jedne drugima kao vruć krompir, navela je ranije za SEEcult.org rediteljka Dijana Milošević, koja je osnovala DAH Teatar – Centar za pozorišna istraživanja 1991. godine sa rediteljkom Jadrankom Anđelić.

DAH Teatar je u proteklih više od 25 godina stekao zavidan međunarodni ugled angažovanim predstavama kojima podseća na strahote na ovim prostorima, ali i u širem savremenom društvu, skreće pažnju na diskriminaciju i afirmiše bogatstvo različitosti.

Uprkos tome, već godinama se suočavao sa problemom prostora za rad i izvođenje programa, zbog čega je pokrenuo kampanju kojom je želeo da skrene pažnju javnosti na svoj nezavidan položaj, kao i na slične probleme kolega sa nezavisne scene. Tribinom o problemu svog prostora, DAH Teatar je započeo bio sredinom 2015. i obeležavanje svoje 25-godišnjice koju je proslavio 2016. godine festivalom i konferencijom “Posto(A)janje, u želji da ukaže na načine opstanka i trajanja savremene pozorišne umetnosti. Gosti su bili eminentni umetnici i teoretičari iz različitih polja oblasti savremene umetnosti iz celog sveta, među kojima je i priređivač prve knjige o Dah teatru “DAH Theatre Sourcebook” (Lexington Books, SAD) Denis Barnet (Dennis Barnett).

DAH Teatar je nagrađivan od inostranih i domaćih fondacija i institucija za uspešno realizovane programe u oblasti izgradnje mira, inkluzije, socijalne integracije i doprinosu razvoja kulturne politike Srbije. Između ostalog, DAH Teatar je bio jedini učesnik iz Srbije (tadašnje SR Jugoslavije) kulturnog programa Olimpijade 1996. godine u Atlanti, a dobitnik je i prestižnih nagrada Erste Fondacije i Fondacije “Jelena Šantić”.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.