• Search form

17.07.2017 | 16:08

Korupcija i cinizam umesto empatije

Korupcija i cinizam umesto empatije

Novi film mađarskog autora Kornela Mundruca “Jupiterov mesec” o sudbini sirijskih izbeglica, kao i o korupciji i netoleranciji u savremenom društvu, ostavio je snažan utisak na publiku Glavnog takmičarskog programa 24. Festivala evropskog filma Palić, koja se seća i njegovog prethodnog, takođe izuzetnog, filma “Beli Bog”.

Mundrucova stalna saradnica, producentkinja Viktorija Petranji, izjavila je da je novi film bio teži za realizaciju.

“Nismo to očekivali, ali smo tokom procesa rada shvatili koliko je kompleksniji, polifoničniji, a i tehnički teže izvodljiv. Ali, to je u redu. Mi volimo da postavljamo sebi nove izazove”, rekla je ona 17. jula na konferenciji za novinare na Paliću, dodajući da sa Mundrucom radi već 20-ak godina i da je on autor koji stalno nastoji da podiže lestvicu i za sebe i za celu ekipu.

U filmu “Jupiterov mesec” naročito je intenzivna duga uvodna scena noćnog prelaska srpsko-mađarske granice i akcije policije, nemilosrdne u hvatanju migranata. Petranji je objasnila da su zapravo snimili niz odvojenih kratkih sekvenci koje su uz pažljivu koreografiju i preciznu montažu zajedno postale jedna duga, dinamična i upečatljiva scena.

Ovom, u osnovi realističkom filmu, višestruku simboličku konotaciju daje fikcionalni momenat. Mladi Sirijac biva ubijen na granici, ali ustaje i počinje da lebdi. Mađarski lekar, svedok čuda, krijumčari ga u Budimpeštu, u nameri da zaradi na tom fenomenu, ali se kroz odnos sa mladićem menja kao osoba.

Viktorija Petranji je izjavila da cilj filma nije bio direktno kritički, nego više umetnički.

“Ideja je nastala još pre aktuelne migrantske krize iz potrebe da progovorimo o današnjoj Evropi, da kroz neku vrstu bajke ili ikoničkih prizora pokrenemo pitanja koja nas se tiču, da suočimo ljude sa refleksijama realnosti. Nismo želeli da budemo direktno kritički nastrojeni, nego da pokažemo koliko smo mi i naše savremeno društvo u problemu i na nivou emocija, empatije, identiteta. Za nas su to više lična, nego politička pitanja”, rekla je Petranji.

Palićki festival prikazuje do 21. jula oko 80 filmova u 11 celina, uprkos smanjenoj podršci nadležnih.

Festivalski sajt je palicfilmfestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org za kulturu Jugoistočne Evrope.

(SEEcult.org)

Jupiterov mesec, trejler
Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću