• Search form

17.07.2017 | 16:32

Kratki izlet na Paliću, pa u Puli

Kratki izlet na Paliću, pa u Puli

Među filmovima iz Hrvatske, koja je u fokusu 24. Festivala evropskog filma Palić, u Glavnom takmičarskom programu prikazan je film “Kratki izlet” mladog autora Igora Bezinovića, koji će 18. jula imati hrvatsku premijeru u pulskoj Areni, a deset dana kasnije biće prikazan i na 20. Motovunu. Gošća 24. Palića je i hrvatska rediteljka Hana Jušić, koja je debitantskim filmom “Ne gledaj mi u pijat” osvojila na 45. Festu u Beogradu nagradu Beogradski pobednik.

Bezinovićev “Kratki izlet”, nastao prema motivima istoimenog romana Antuna Šoljana iz 1965. godine, dešava se u Istri, gde je ceo film i snimljen i reditelju je, kako je rekao, to i bila najveća inspiracija.

“Roman je egzistencijalističke tematike, jako je apstraktan i hermetičan. Znao sam da u tu apstraktnu, fikcijsku priču želim baciti dokumentarističke elemente i uključiti ljude iz mog stvarnog života“, izajvio je Bezinović 17. jula na konferenciji na Paliću, dodajući da je “Kratki izlet” po stilu blizak onome što inače snima, a to su opservacijski dokumentarci.

U filmu učestvuje samo jedan profesionalni glumac - Mladen Vujičić, a ostali su “dobili zadatak da budu to što jesu”.

Priča počinje u Motovunu, mestu u kojem je Bezinović doživljavao neka najvažnija iskustva tokom studentskih dana, a vreme festivala u Motovunu bio je trenutak koji je cela njegova generacija željno iščekivala.

Grupa mladih kreće iz Motovuna u brda, u potragu za manastirom sa srednjovekovnim freskama, ali zaluta, a vremenom jedan po jedan odustaju od daljeg puta.

“Hteo sam da film bude dovoljno apstraktan da se može tumačiti i kroz antičku mitologiju i kroz religijsku hrišćansku perspektivu, i egzistencijalističku i nihilističku teoriju, pa i kroz svakodnevicu. Namerno sam stvari ostavio otvorene, da svaki gledalac učitava značenja koja sam treba da učita”, istakao je Bezinović.

Bezinovićev fim, koji je već nagrađen na festivalu “Zerkalo” Andreja Tarkovskog u Rusiji, sticajem okolnosti ima hrvatsku premijeru na 64. Pulskom filmskom festivalu posle učešća na Paliću.

Bezinović je rekao da je veoma uzbuđen pred tu projekciju, jer je “Pula mitsko mesto eks-ju kinematografije”.

“Ostali smo sada sami, samo hrvatski filmovi, ali manja je onda konkurencija”, kroz osmeh je primetio Bezinović, autor hvaljenog dokumentarnog filma “Blokada”.

Gošća 24. Palića je i mlada hrvatska rediteljka Hana Jušić čiji je debitantski film “Ne gledaj mi u pijat” (tanjir) prikazan u programu Paralele i sudari.

To je porodična drama iz njenog rodnog Šibenika, ali nije autobiografska, iako sadrži neke elemente i situacije koje su autorki, kako je rekla novinarima, poznate iz najbližeg okruženja.

Na opaske da je film dosta depresivan, autorka je odgovorila da za nju “nije tako crn i da je svakako želela da izbegne kliše razglednicu Dalmacije”.

“To je jedna prosečna porodica. Malo sam stilizovala estetiku ružnog, dodala elemente groteske da film ne bi bio socijalna drama”, rekla je Hana Jušić.

Hana Jušić je izjavila da dosta putuje po festivalima predstavljajući “Ne gledaj mi u tanjir” i da već počinje pomalo da je brine što nema ideju za novi film.

“Imam osećaj da su ta putovanja po festivalima donekle kriva što mnogim evropskim rediteljima filmovi postaju isprazni. Idući sa festivala na festival živiš kao u nekom bezvazdušnom prostoru i pomalo zatupiš od svog tog small talk… Jako je teško pronaći neko vreme i neku sabranost da smisliš nešto pametno. Ne znam u kojem ću smeru dalje. Videla sam puno tipičnih festivalskih filmova i malo sam se toga zasitila. Imam osećaj da treba da se malo izmaknem iz tog sveta”, rekla je Hana Jušić, čiji je film “Ne gledaj mi u pijat” takođe u trci za nagrade na 64. Pulskom festivalu.

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.