• Search form

04.10.2018 | 15:28

Krv svetla u N.eonu

Krv svetla u N.eonu

Galerija N.eon u Savamali otvara 6. oktobra sezonu izložbom crteža sa elementima fantastike “Krv svetla” beogradskog slikara Andreja Konopeka.

“Krv svetla je u svakom onom zaustavljenom, ona navire kad za njom ne ideš, dolazi sama odasvuda, nema skrovitih mesta. Čovek je prostranstvo, a njegova krv je svetlo. Ovo nije imaginarni svet, ovo je kuća od stakla! Ideja je da se predstavi nešto što je naizgled neopipljivo nečim stvarnim. Da se otelotvori nešto nematerijalno, da se ovaploti, jer nije li to ceo zadatak prirode? Jedno konstantno stvaranje iz praznine. Zato ciklus nosi ime ‘Krv svetla’, kao nešto što inicira kreaciju, njen živi sok...”, naveo je povodom izložbe Konopek.

Postavka obuhvata ciklus od 13 najnovijih radova koji će biti predstavljeni beogradskoj publici prvi put.

Konopek je do sada imao niz samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Rođen 1987. godine u Beogradu, gde je diplomirao 2012. na Fakultetu primenjenih umetnosti, na odseku slikarstv, Konopek je do sada imao 11 samostalnih izložbi u Srbiji i inostranstvu, a učestvovao je i na niz grupnih izložbi u Srbiji, Berlinu, Lajpcigu, Ajndhovenu…

Konopek je bio 2016. godine jedan od troje umetnika koji su predstavljali srpsku savremenu umetnost u Briselu (Contemporary Belgrade/Brussels).

Sarađuje sa bečkom galerijom Olschinsky od 2014. godine, kao i sa beogradskom galerijom Art4All od 2016. godine.

Njegovi radovi se nalaze u raznim privatnim kolekcijama u Srbiji, Švedskoj, Americi, Austriji i Belgiji.

Član je ULUS-a od 2013. godine.

Izložba “Krv svetla” u galeriji Neon (Crnogorska 10, ispod Brankovog mosta) biće otvorena do 12. oktobra.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.