• Search form

08.09.2018 | 23:44

Kuaronu Zlatni lav za Romu

Kuaronu Zlatni lav za Romu

Crno-beli film “Roma” meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona, zasnovan na njegovim uspomenama o odrastanju u Meksiko Sitiju početkom 70-ih, osvojio je Zlatnog lava 75. Filmskog festivala u Veneciji, na kojem je i bio jedan od favorita.

Gran pri zzirija dobio je film “The Favourite” grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa, dok je Srebrnog lava za režiju dobio francuski reditelj Žak Odijar za vestern “The Sisters Brothers”.

Za ulogu kraljice Ane u grčko-britanskom filmu “The Favourite” najboljom glumicom proglašena je Olivija Kolman, a Viljem Defo nagrađen je za ulogu Vinsenta van Goga u filmu Džulijana ŠnabelaAt Eternity’s Gate”.

Braća Džoel i Itan Koen nagrađena su za najbolji scenario – za vestern “The Ballad of Buster Scruggs”, koji je originalno zamišljen kao TV serija.

Specijalna nagrada žirija dodeljena je filmu “The NightingaleDženifer Kent iz Australije, jedinoj ženi među autorima filmova u trci za Zlatnog lava na 75. Mostri. Za ulogu u njenom filmu nagrađen je mladi glumac Bajkali Ganambar, koji je dobio nagradu “Marčelo Mastrojani”.

I iza pobedničkog filma Kuarona i iza filma braće Koen stoji Netfliks, koji je bio prisutan na 75. Mostri sa šest ostvarenja, a ovoga puta je osvojio i prvu veliku nagradu na nekom od najznačajnijih evropskih festivala.

Kuaronov film “Roma” smatra se njegovim najličnijim filmom, budući da dramska priča o životu jedne porodice iz srednje klase i dadilji, smeštena u burno vreme početka 70-ih, sadrži niz autobiografskih elemenata.

“Ova nagrada i ovaj festival su mi izuzetno važni”, rekao je Kuaron 8. septembra na ceremoniji dodele nagrada 75. Mostre, zahvalivši posebno ekipi svog filma i producentima, a posebno glumicama Marini de Tavira, Jalici Aparisio i Nensi Garsija na “hrabrosti, velikodušnosti i velikom poštovanju u građenju lika žene koja ga je podigla”. Svojoj pravoj dadilji zahvalio je i na špici filma koji će 14. decembra stići u bioskope, kao i na Netfliks.

Kuaron je poslednji put učestvovao na Mostri 2003. godine 3D naučno-fantastičnim filmom “Gravitacija” koji je prikazan van konkurencije, a osvojio je sedam nagrada Oskar.

Kuaronov film trijumfovao je u konkurenciji sa još 20 ostvarenja u trci za Zlatnog lava, na osnovu odluke žirija kojim je predsedavao Giljermo del Toro, koji je još na početku Mostre izjavio da neće biti pristrasan prema svom sunarodniku i prijatelju.

“Imao sam jedan glas, kao i svi drugi (članovi žirija)”, izjavio je Del Toro novinarima posle saopštavanja odluke o trijumfu filma “Roma”, koji je bio na vrhu lista filmskih kritičara.

U programskoj sekciji Horizonti nagradu za najbolji film dobio je tajlandski “Manta Ray” (Phuttiphong Aroonpheng), za režiju je nagrađen Emir Baigazin iz Kazahstana za film “The River”, a specijalna nagrada žirija, kojim je predsedavala Atina Cangari, dodeljena je turskom filmu “The AnnouncementMahmuta Fazila.

Najboljom glumicom proglašena je Natalija Kudrjašova iz Rusije za ulogu u filmu “A Man Who Surprised Everyone”, a nagradu za najboljeg glumca dobio je Kais Nashif za ulogu u filmu “Tel Aviv on Fire”.

Nagrada “Luiđi de Laurentis” (Lav budućnosti) za najbolji debitantski film dodeljena je, na osnovu odluke žirija kojim je predsedavao Ramin Bahrani, sirijskom filmu “The Day I Lost My ShadowSoudadea Kadana, koji će sa producentom podeliti i novčani iznos od 100.000 dolara.

Zlatni lav za životno delo dodeljen je dan uoči ceremonije zatvaranja kanadskom reditelju Dejvidu Kronenbergu.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.