• Search form

02.07.2017 | 12:29

Kustoske strategije otpora

Kustoske strategije otpora

Istoričarka umetnosti, kritičarka i kustoskinja Jovana Stokić, koja živi i radi u Njujorku, govoriće 3. jula u galeriji Remont u Beogradu o kustoskim strategijama otpora, a tokom razgovora osvrnuće se i na aktuelne međunarodne izložbe 57. Bijenale u Veneciji i Dokumenta 14 u Kaselu.

Povod za gostovanje Jovane Stokić su dve knjige na kojima trenutno radi kao kourednica i autorka tekstova.

Prva, The Bloomsbury Companion to Performance Art, koncipirana je kao sveobuhvatan vodič za glavna pitanja i interdisciplinarne debate o performansu u umetničkim kontekstima koje su prisutne tokom poslednje decenije. Knjiga obuhvata eseje vodećih stručnjaka i širok spektar pristupa, uključujući istoriju umetnosti, vizuelne i studije performansa, ples i teoriju izvođačkih umetnosti.

Global Feminst Curating je naziv druge knjige koja ima za cilj da razmotri aktiviranja feminističkih kustoskih stragerija danas, istovremeno reflektujući šire polje promena globalnog konteksta. Knjiga pokreće brojna pitanja koja se vezuju za feministički pristup u kuriranju, koji prevazilazi samo prikazivanje feminističke umetničke prakse.
 
Moderator razgovora, koji počinje u 18 sati, biće istoričar umetnosti i kustos u Remontu Miroslav Karić.

Two Undiscovered Amerindians Visit the... in the Americas, Coco Fusco and Guillermo Gomez-Pena

Jovana Stokić završila je studije istorije umetnosti u Beogradu, a doktorirala je na Institutu za umetnost u Njujorku.

Od 2000. godine aktivno se bavi likovnom kritikom, teorijom umetnosti, dok njeni kustoski angažmani obuhvataju projekte i izložbe u Americi, Španiji, Italiji, Srbiji...

Jovana Stokić je u doktorskoj disertaciji The Body Beautiful: Feminine Self-Representations 1970-2007, kroz pojmove samoreprezentacije i lepote, analizirala rad umetnica Marine Abramović, Marthe Rosler i Joan Jonas.

Jovana Stokić predaje istoriju umetnosti na Fashion Institute of Technology i na School of Visual Arts (MFA Art Practice) u Njujorku, a tokom jula će biti jedan od gostujućih predavača na Summer School as School u Prištini, koji organizuje Stacion – centar za savremenu umetnost.

*Foto na vrhu: Jovana Stokić by David Belusic
 
(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.